Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Němci se bojí, že nebudou mít čím topit. Spotřebitelská důvěra je na rekordním minimu

Plyn, ilustrační foto
Richard Gillin / Creative Commons / CC BY-ND 2.0
 ČTK

Spotřebitelská nálada v Německu v srpnu klesne na další rekordní minimum. Na základě svého průzkumu to předpokládá německý institut GfK. Německé spotřebitele již delší dobu znepokojují problémy v dodavatelských řetězcích, válka na Ukrajině a růst cen energií a potravin. Nyní se k těmto obávám připojil strach z nedostatečných dodávek plynu v zimních měsících, uvedl GfK.

Reklama

Index spotřebitelské nálady GfK na srpen klesl na minus 30,6 bodu z předchozího rekordního minima minus 27,7 bodu v červenci. Pokles indexu byl navíc výraznější, než očekávali analytici. Ti srpnovou hodnotu indexu v anketě agentury Reuters odhadovali v průměru na minus 29 bodů.

„K obavám z narušených dodavatelských řetězců, války na Ukrajině a výrazně rostoucích cen energií a potravin se teď přidávají obavy o dostatečné zásobování ekonomiky i domácností plynem v zimě. To nyní způsobuje prudký pokles nálady spotřebitelů,“ uvedl analytik GfK Rolf Bürkl. „Zejména proto, že nedostatečné dodávky zemního plynu pravděpodobně ještě zvýší tlak na růst cen energií,“ dodal.

K dosažení obratu ve vývoji spotřebitelský důvěry je podle GfK zapotřebí ujistit domácnosti, že dodávky plynu jsou dostatečné a že se využívají veškeré možnosti k nahrazení ruského plynu alternativními zdroji.

Koncern VW jedná s českou vládou o stavbě gigafactory na území Česka.

Německo je na prahu recese, tvrdí šéf Ifo. To je špatná zpráva i pro Česko

Podnikatelská nálada v Německu v červenci klesla na nejslabší úroveň za dva roky, hospodářskou aktivitu podkopávají vysoké ceny energií a hrozící nedostatek zemního plynu. Vyplývá to z průzkumu mnichovského ekonomického institutu Ifo. Podle prezidenta Ifo Clemense Fuesta stojí německá ekonomika na prahu recese.

Přečíst článek

Německo nyní podobně jako další evropské země čelí omezování dodávek plynu z Ruska. Moskva tento postup zdůvodňuje technickými komplikacemi, zatímco Berlín viní Moskvu z využívání dodávek plynu jako politické zbraně.

Lufthansa (ilustrační foto)

Ve středu se vyhněte Lufthanse. Ruší tisícovku letů v Německu

Německá Lufthansa zítra zruší téměř všechny své lety ze svých hlavních německých uzlů ve Frankfurtu a Mnichově kvůli stávce pozemního personálu. To ještě zhorší chaos, který zachvátil klíčovou letní cestovní sezónu evropského letectví, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Nord Stream 1

Turbína pro Nord Stream 1 visí v Německu. Rusové ji nechtějí

Společnost Siemens Energy, která má opravenou turbínu nainstalovat zpět do systému plynovodu Nord Stream 1, si stěžuje, že termín dokončení není zcela v její moci. Skoro to vypadá, že Rusové turbínu již ani nechtějí, komentoval patovou situaci německý ministr hospodářství Robert Habeck.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Německé přístavy jsou plné LNG tankerů. Rusové nedodají Evropě ani kubík plynu

Přečíst článek
Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
elektroměr, elektřina

Bláznivé rekordy. Elektřina na burze v Praze i v Německu stojí přes 1000 eur za MWh

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme