Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tereza Jalůvková z J&T: Akcie Mety se podívaly pod sto dolarů, zřejmě půjde o nový normál

Meta Platforms, matka Facebooku, její akcie rapidně poklesly
ČTK
Tereza Jalůvková

Obzvláště chmurný byl poslední říjnový týden pro technologické giganty. Výsledky hospodaření na prahu recese zveřejňovalo hned několik z nich. Výjimkou se stal pouze Apple, který překonal očekávání analytiků na čistém zisku i tržbách a za poslední říjnový týden si připsal více jak čtyři procenta.

Reklama

Ještě nedávno nepředstavitelnou úroveň 100 dolarů za akcii otestovaly hned dvě společnosti. Zatímco Amazon se pod touto hladinou ocitl jen na chvíli, nízké ceny ihned přilákaly kupce, mateřská společnost Facebooku Meta už sílu k návratu nad 100 dolarů po zveřejnění výsledků nenašla. Je možné, že dvouciferná cena se stane novým normálem. Základní investiční premisu „nízké P/E znamená nízký zájem investorů“ jsme tak mohli vidět v praxi. Zatímco u Amazonu investoři tolerují P/E přes 100. Metě nepomohla ani sleva v podobě P/E 9,25.

Důvodem jsou obavy investorů o finanční zdraví společnosti, která pálí hotovost rekordním tempem. CEO a zakladatel společnosti Mark Zuckerberg sice požádal o trpělivost s tím, že nové projekty přinesou výsledky v různých časových horizontech a přislíbil, že se v dalším období zaměří na efektivnost a snižování nákladů. Výhled společnosti na 4. čtvrtletí a celý rok 2023 však přináší další růst celkových a kapitálových nákladů nad očekávání analytiků.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Stanislav Šulc: Co dělá šéf Facebooku tak špatně, že přišel o 100 miliard dolarů?

Mark Zuckerberg letos již zchudnul o neuvěřitelných 100 miliard dolarů, což je mnohem víc než veškeré příjmy českého státu za rok 2022. Sázky na budování virtuálního světa Metaverse se však nechce vzdát. Co dělá šéf Facebooku špatně? 

Přečíst článek

Kapitálové investice by se v roce 2023 měly zvýšit na 34 až 39 miliard dolarů oproti očekávaným 28,99 miliardy dolarů. Důvody tohoto prudkého navyšování nákladů jsou dva. Jednak konkurenční boj především se sociální sítí TikTok a jednak budování Metaverse, kde společnost vidí největší potenciál do budoucna.

Právě druhý bod je trnem v oku řady investorů, kteří se obávají, že přemrštěné investice nepřinesou ve skutečnosti očekávané příjmy. Společnost kromě zmíněného nárůstu nákladů trápí pokles reklamních výdajů v souvislosti s možnou recesí a aktualizace ochrany osobních údajů pro iOS. Meta, která před šestnácti měsíci překonala jednu miliardu dolarů v tržní kapitalizaci a zařadila se mezi TOP5 největších amerických společností, aktuálně nedosahuje ani na TOP20. Aktuálně je její tržní kapitalizace kolem 270 miliard dolarů.

Pokles akcií mateřské společnosti Facebooku Meta Platforms (ilustrační foto)

Týden tradera: Akcie big techů pohořely

Akciové trhy v uplynulém týdnu spíše rostly a odlepily se tak od svých minim. Výjimkou byly silné propady na hlavních amerických titulech, jako je Microsoft, Meta (Facebook) nebo Alphabet (Google). Tyto společnosti, které v předchozích letech snadno překonávaly očekávaní trhu a jejich akcie pravidelně posilovaly, si nyní vybírají svoji slabší chvilku. Mezi klíčové události týdne však patřilo také zasedání ECB, připomíná pro Newstream ve svém tržním shrnutí týdne Kryštof Míšek, hlavní ekonom společnosti Colosseum.

Přečíst článek

Zatímco Meta náklady navyšuje, Amazon se snaží přizpůsobit zhoršeným makroekonomickým podmínkám a náklady agresivněji snižuje napříč divizemi. Společnost se zbavuje skladových prostor, zastavila některé experimentální projekty a zmrazila nábory nových zaměstnanců. Kapitálové výdaje celkově Amazon v rozpočtu snížil o jednu třetinu, nicméně se snaží dle vyjádření CEO Andyho Jassyho, aby dlouhodobé cíle nebyly zasaženy. Co se týče tržeb, tempo růstu klesá. Třetí čtvrtletí přineslo meziroční nárůst o 15 procent, v následujícím, pro společnost hlavním čtvrtletí, se však čeká růst jen o dvě až osm procent. Pro investory však může být útěchou, že oproti svým konkurentům příjmy z reklamy rostou.

Pokles akcií mateřské společnosti Facebooku Meta Platforms (ilustrační foto)

Investory vyděsily výsledky mateřské firmy Facebooku. Hodnota Mety spadla o dva biliony korun

Akcie amerického podniku Meta Platforms, mateřské společnosti Facebooku, po středečním zveřejnění hospodářských výsledků dnes prudce klesají. Kolem 18:30 středoevropského času ztrácely zhruba 22 procent a nacházely se kolem 101 dolarů, nejníže od roku 2016. Tržní hodnota firmy se tak snížila přibližně o 82 miliard dolarů (dva biliony korun), uvedla agentura Reuters. Od začátku roku akcie odepisují kolem 70 procent.

Přečíst článek

Reklama

Související

Michal Semotan, portfolio manažer v J&T

Michal Semotan z J&T: Teď se cení bezpečné přístavy, ale čas rychle rostoucích akcií zase přijde

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme