Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Srpnové déjà vu? Energie opět začínají zdražovat

Energie opět začínají zdražovat
ČTK
Stanislav Šulc

Blíží se datum 26. srpna. Přesně rok před tímto dnem Evropa zažila šok, když se cena elektřiny na burze poprvé dotkla hranice 1000 eur za MWh. Od té doby sice ceny energetických surovin klesají, například plyn však nyní zase začíná růst. Důvod? Stávka v Austrálii. Je to známka toho, že energokrize zatím není vyřešena a evropský energetický sektor je dál velmi křehký.

Reklama

Stávka v Austrálii způsobuje růst cen zemního plynu na evropských trzích. Ne, to není parafráze slavného popisu efektu motýlích křídel. To je popis reality současného globálního trhu s energetickými komoditami. Ten se v důsledku ruské agrese vůči evropským státům a sousední Ukrajině stal značně křehkým. Musel se zbavit závislosti na levných surovinách tekoucích plyno a ropovody z totalitní země. A Evropa musela hledat alternativy.

Našla je a velmi rychle dokázala vystavět složitou a komplexní infrastrukturu na dovážky surovin z dalších zemí. A vbrzku snad i za rozumné ceny.

Aktuální stávka v Austrálii však ukazuje, že celý systém zatím není odolný vůči otřesům způsobeným vnějšími vlivy. A tak stávka v Austrálii snadno způsobí otřesy na evropském trhu a nepotřebujeme k tomu ani složité výpočty teorie chaosu. Stačí obyčejné pravidlo nabídky a poptávky.

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

Statisícům Pražanů zlevní energie. PRE odtajnila ceník

Boj o zákazníky se u dodavatelů energií vyostřuje. Ceny jdou hluboko pod vládní strop. Nejnověji pokles cen oznámila Pražská energetika. Průměrná domácnost podle ní ušetří za rok jednotky tisíc.

Přečíst článek

Zpět do pozoru

Aktuální problém se zatím omezuje na růst ceny plynu, která po delší době překonala hranici 40 eur za MWh. To není žádná tragédie, přesto je to varování pro všechny, kdo se domníval, že jsou veškeré problémy za námi. A když se přidá trocha hysterie, může být zaděláno na problém daleko větší.

Můžeme připomenout loňský srpen, konkrétně datum 26. srpna, kdy vrcholila energetická krize a cena elektřiny se vyšplhala na 1000 eur za MWh. Konec léta je totiž problematické období. Koncoví klienti začínají řešit blížící se topnou sezonu, podniky se opět rozjíždějí do plného provozu, totéž platí pro řadu institucí, které během července a srpna stojí (za všechny zmiňme školy). Vloni se tento koktejl přetavil ve skutečnou krizi. Snad se tomu letos vyhneme.

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala (ODS)

Lukáš Kovanda: Fialova vláda se asi bude muset vzdát daně z mimořádných zisků energetických společností

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme