Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Apple Inteligence zklamala i nadchla. Zaměření na bezpečnost je správná volba

Šéf Apple Tim Cook
ČTK
Stanislav Šulc

Generativní umělá inteligence má za sebou jeden z důležitých okamžiků. Společnost Apple, která patří k nejvlivnějším firmám v technologickém sektoru, ukázala, jak velké jazykové modely a jejich možnosti nasadí do svých nových operačních systémů a zařízení. Celý princip nazvala Apple Intelligence (stejná zkrátka AI jako Artificial Intelligence) a uživatele například telefonů Samsung příliš nenadchne. Nicméně principy, které Apple využívá, jsou fascinující a zcela správné.

Reklama

Bezpečnost, ochrana soukromí i dat. To jsou hlavní principy, na nichž Apple staví svou Apple Intelligence, tedy komplexní využití velkých jazykových modelů a generativní umělé inteligence v operačních systémech a zařízeních Apple. Firma ji představila na začátek své týdenní konference pro vývojáře, kteří tyto možnosti budou moci využívat ve svých aplikacích pro systém Apple.

Co Apple uživatelům v první fázi nabídne? Je tu vlastně trojí režim využití AI. První se bude ukazovat v nejrůznějších aplikacích, zejména těch umožňujících psaní či práci s fotkami či obrázky a samozřejmě v emailovém klientu. Tato část nástrojů AI nabídne vylepšování textů, tvorbu sumářů delších textů či emailů, velmi jednoduché úpravy fotek, inteligentnější řazení emailů či anotací. Kdo zná například možnosti konkurenčního systému Copilot od Microsoftu v nástrojích MS Office, umí si velmi přesně představit, co tato část Apple Intelligence nabídne. 

Apple rozhodně zatím nenabízí nic, co by připomínalo například možnosti Samsungu, který dokáže v reálném čase překládat hovory v různých jazycích.

Slovenský malíř Martin Lukáč byl hostem pořadu VIP Eva Talks
video

Umělá inteligence může výtvarnou tvorbu výrazně ovlivnit, říká malíř a sochař Martin Lukáč

Moderátorka a modelka Eva Čerešňáková v pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá celebrity. Tentokrát ve studiu přivítala slovenského výtvarníka Martina Lukáče. 

Přečíst článek

Reklama

Siri vše naplánuje

Druhá zásadní inovace, kterou AI nabídne, se týká virtuálního asistenta Siri. Právě Siri byla do spuštění ChatuGPT nejpokročilejším asistentem svého druhu, nyní se Apple snaží Siri naboostovat možnostmi AI.

Podle Applu bude se Siri nyní možné komunikovat již téměř ve zcela přirozeném jazyce. Nebude potřeba opakovat některé povely, Siri bude mnohem více využívat „osobní kontext“ uživatelů, tedy dokáže vytáhnout podstatná data ze všech možných aplikací napříč zařízeními. Díky tomu pak bude umět přímo plánovat různé časově náročnější události, umožní uživateli pružně reagovat na změny v kalendáři a prioritizovat například rodinu před prací či naopak.

CEO společnosti Nvidia Jensen Huang

Apple sesazen. Pozici druhé nejhodnotnější firmy světa bere Nvidia

Tržní hodnota amerického výrobce čipů Nvidia poprvé překročila tři biliony dolarů (zhruba 68 bilionů korun). Společnost Nvidia tak podle agentury Reuters předstihla americkou technologickou firmu Apple a stala se druhým nejhodnotnějším podnikem na světě. Jedničkou zůstává americký softwarový gigant Microsoft.

Přečíst článek

Smlouva s OpenAI

A konečně třetí zásadní možnosti AI Apple nabídne od třetích stran. Do pondělní prezentace se spekulovalo, že Apple využije modely od OpenAI (tvůrce ChatuGPT), ale i od Googlu (Gemini) či dalších poskytovatelů. V první fázi se však Apple dohodl jen s OpenAI, jehož ChatGPT (model GPT-4o) zdarma nabídne uživatelům svých zařízení.

Bude to fungovat jednoduše tak, že při zadání určitých požadavků Apple nabídne možnost napojit se na GPT-4o a využít jeho kapacity. Kdo má předplatné ChatuGPT, může si účty propojit. Tim Cook se o ostatních poskytovatelích zmínil s tím, že další budou přibývat.

Pracovnice jihlavského magistrátu kompletuje vybavení volebních místností před volbami do Evropského parlamentu

Stanislav Šulc: Kdo chce volit Paroubka a mimozemšťany, má konečně šanci

Volby do Evropského parlamentu jsou za dveřmi. A nabízejí celou plejádu možností, jak zavzpomínat na dávné doby. Unikátní šance je připomenout legendární výrok Jiřího Paroubka, že některé zákony klidně prohlasuje třeba s Marťany. Nyní do Evropy chce jak Paroubek, tak Marťani, tedy přesněji mimozemšťani.

Přečíst článek

Bezpečnost především

Možnosti AI po obsahové stránce nejsou nijak šokující inovací. Jde o velmi příjemný kompilát několikaletého vývoje generativní AI, která se dílem zaměřuje na kancelářské práce, dílem na tvorbu obrázků (právě ty Apple využije například v možnosti tvorby unikátních emotikonů na základě textových zadání).

Co však na Apple Intelligence je mimořádně pozitivní a zásadní proti konkurenci, je propojení softwaru a hardwaru. Apple si již několik let vytváří své vlastní čipy, které právě velkou kapacitu alokují na úkoly AI. Díky tomu tak zařízení Applu budou moci řadu úkolů řešit zcela sama bez nutnosti využívat externí výpočetní kapacity. Apple tak ještě výrazněji umožňuje chránit uživatelům vlastní data a soukromí.

AI je trend doby, který jen tak nezmizí. Apple ukazuje velmi přirozenou, řekněme softovou variantu jeho napojení na běžné používání komunikačních technologií. Nenabízí žádnou revoluci, kterých má na kontě několik, ale vlastně velmi příjemnou evoluci naší technologické (a vlastně i životní) zkušenosti.

Reklama

Související

Elon Musk

Podrážděný Musk. Miliardář zvažuje zákaz výrobků Apple ve svých firmách. Co mu vadí?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme