Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Senátní volby: Výprask pro Andreje Babiše

Andrej Babiš
ČTK
Jana Havligerová

Šéf ANO tak dlouho a usilovně vykřikoval, že podzimní volby jsou referendem o Fialově vládě, až se mu skutečně podařilo mobilizovat voliče. Ty, kteří preferují koalici Spolu nebo v ní sdružené jednotlivé partaje. Jestli se něco alespoň vzdáleně přibližuje referendu, pak jsou to senátní volby, a hnutí ANO je drtivě prohrálo.

Reklama

 O druhé kolo senátek je tradičně nižší zájem, úspěch zaručuje jen voličská disciplína. Babiš utrpěl velmi osobní debakl, ostře sledovaný souboj o Jihlavsko, ve kterém se vehementně angažoval, vyhrál občanský demokrat Miloš Vystrčil. Obhajoba mandátu mu dává šanci, že bude opět zastávat druhou nejvyšší ústavní funkci. Na šéfování horní komory parlamentu má podle zvykového práva nárok nejsilnější senátorský klub.

Fiala bude mít pohodlnou většinu

Babišem podporovaná Jana Nagyová s Vystrčilem v prvním kole prohrála o sedm tisíc hlasů, v tom druhém o osm tisíc. Pohořel i další kandidát podporovaný osobně šéfem ANO, Jaromír Dědeček. Na Jičínsku navzdory Babišovu očerňování obhájil mandát místopředseda TOP09 Tomáš Czernin. ANO v Senátu sice posílí, ale tak mírně, že nebude mít výraznější možnost mluvit do jeho fungování.

Fialův kabinet bude mít v zádech pohodlnou většinu v obou parlamentních komorách, ani komunální, ani senátní volby tak nebudou mít do celostátní politiky žádný větší dopad, zvláště ty senátní nechávají opoziční parlamentní partaje stát na vedlejší koleji. Výsledek doplňovacích voleb do Senátu budou muset ostře vnímat i kandidáti na prezidentskou funkci. Většina, kterou disponuje vládní koalice v obou komorách parlamentu je jasným signálem pro budoucí hlavu státu, aby se držela v mantinelech vytyčených duchem a literou Ústavy.

Předseda senátu Miloš Vystrčil

Senátní volby vyhrála ODS. Vystrčil zvítězil v Jihlavě. Nagyová gratuluje

Senátní volby letos vyhrála ODS před KDU-ČSL a ANO. Občanští demokraté získali osm mandátů z 27, přičemž na Jihlavsku opět zvítězil předseda Senátu Miloš Vystrčil. KDU-ČSL podle propočtu obhájila všech sedm mandátů, ANO získalo tři senátory a bude mít celkem pět senátorů potřebných k založení vlastního stranického klubu.

Přečíst článek

Volby vyhrála ODS

Detailní i celková bilance senátních voleb je jednoznačná. Volby vyhrála ODS před KDU-ČSL a ANO. Občanští demokraté získali osm mandátů ze sedmadvaceti, lidovci obhájili všech sedm mandátů, hnutí ANO získalo tři senátory. Koalice Spolu získala dvacet mandátů ze sedmadvaceti, o kterých se rozhodovalo. Největší ztrátu – z vládních stran - utrpěla formace STAN.

Ze šesti mandátů, které obhajovala, ho znovu získal jen Michael Canov na Liberecku. I přes tento neúspěch ale Starostové a nezávislí zůstanou druhou nejpočetnější senátorskou frakcí. ANO bude mít nově možnost ustavit vlastní senátorský klub, na volební debakl je to ale chabá náplast. Babiš, stejně jako Fialovo uskupení Spolu, nasadil nominanty do všech sedmadvaceti volebních obvodů.

Ostatní partaje počet svých kandidátů proti volbám v roce 2020 dosti omezily. Vysoká, celostátní politika dál zůstává pomyslným soubojem koalice Spolu a hnutí ANO. To se nejspíš promítne i do prezidentské volby. I když ta je pochopitelně docela jinou voličskou disciplínou než volby do Senátu.

Senát ČR

David Ondráčka: Volme Senát jednokolově

Náš senátní volební systém je trochu jako návštěva ve zmrzlinárně. V první kole si můžete vybrat podle chuti něco speciálního, jiného, zvláštní příchuť – třeba melounovou nebo dračí ovoce. A ve druhém kole už máte většinou na výběr jen vanilkovou nebo čokoládovou. Nic moc a pořád dokola to samé. Proč mají lidi chodit na zmrzku dvakrát, když nakonec dostanou vždy vanilkovou? Pojďme to změnit. Senát by se měl volit jednokolově, navrhuje bývalý šéf Transparency International v Česku David Ondráčka.

Přečíst článek

Miliardář Andrej Babiš

Volby dopadly tak jak dopadly. Za vítěze se označují strany vládní pětikoalice, i opozice

Interpretovat volební výsledky ve svůj prospěch je tradiční politická disciplína. Že ji političtí matadoři ovládají, předvedli hned na pozdně večerních tiskových konferencích. Expremiér Andrej Babiš trvá na tom, že komunální a senátní volby byly referendum o vládě, a tvrdí: „Voliči nás vyslyšeli, vyhráli jsme další volby a výrazně jsme si polepšili.“ Premiér Petr Fiala: „Naši voliči si nenechali vnutit teze o referendu o práci vlády. Pokud k tomu tak přistupovali, tak ji ocenili a já jim za to děkuji.“ Pomineme-li fakt, že představa jakéhosi referenda je zcela pomýlená, v podstatě můžeme hlavním soupeřům jejich výklad voleb odkývat. Odpískaný je ovšem teprve první poločas, a mančafty a jejich lídři mají po odchodu do šaten o čem přemýšlet.

Přečíst článek

Reklama

Související

Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Andrej Babiš je zklamaný, pivo zdarma ani salám nezabraly

Přečíst článek
Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Vláda neuhne a průzkumy bere s velkou rezervou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme