Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Senátní volby vyhrála ODS. Vystrčil zvítězil v Jihlavě. Nagyová gratuluje

Předseda senátu Miloš Vystrčil
ČTK

Senátní volby letos vyhrála ODS před KDU-ČSL a ANO. Občanští demokraté získali osm mandátů z 27, přičemž na Jihlavsku opět zvítězil předseda Senátu Miloš Vystrčil. KDU-ČSL podle propočtu obhájila všech sedm mandátů, ANO získalo tři senátory a bude mít celkem pět senátorů potřebných k založení vlastního stranického klubu.

Reklama

Nejsilnější budou ODS a TOP 09

Nejsilnějším klubem bude frakce ODS a TOP 09, která by i díky úspěchu dvou finalistů TOP 09 Tomáše Czernina a Jana Pirka mohla mít nejméně 32 členů. Posílit by je mohl navíc nový táborský senátor Marek Slabý (za Tábor 2020), který kandidoval s podporou koalice Spolu. Většinu v jednaosmdesátičlenném Senátu bude mít klub ODS a TOP 09 s klubem KDU-ČSL a nezávislý, který si udržel pozici třetí nejpočetnější frakce a bude mít nadále 12 senátorů.

Vládní koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) získala při započtení všech podporovaných kandidátů při obměně třetiny Senátu 20 mandátů. Jde o jednoznačný výsledek, komentoval druhé kolo senátních voleb premiér Petr Fiala (ODS). Ve štábu Spolu v Brně poděkoval voličům společně s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou a šéfem lidovců Marianem Jurečkou. „Projekt Spolu má velkou budoucnost,“ konstatoval Fiala.

Druhou nejpočetnější frakcí zůstane přes neúspěch ve volbách klub Starostů a nezávislých. Z šesti mandátů, které obhajoval, jej znovu získal jen Michael Canov (SLK) na Liberecku. Další finalistky Renata Chmelová (STAN) a Alena Dernerová (SD-SN) místo v Senátu neobhájily. Klub bude mít i s místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou (navržen TOP 09) 20 členů. Bude si ale muset najít nového předsedu místo Petra Holečka (STAN), který neuspěl už v prvním kole stejně jako místopředseda Senátu Jan Horník (STAN) a Václav Chaloupek (OPAT).

Gazprom omezuje dodávku plynu

Rusko vypnulo plyn Itálii. Je to výhrůžka nové italské vládě?

Ruský plynárenský gigant Gazprom nečekaně pozastavil dodávky plynu Itálii. Dále se tak stupňuje energetická krize EU.

Přečíst článek

ČSSD, která měla před 12 lety v Senátu nadpoloviční většinu, letos pokračovala v ústupu z parlamentních pozic. Po loňském odchodu ze Sněmovny nezískala letos v senátních volbách žádný mandát a zůstane jí jediný senátor, bohumínský Petr Vícha. Je místopředsedou klubu ProRegion, v němž jsou i zástupci ANO. Klub by měl dohromady šest senátorů, o tři méně než nyní.

Stejný počet členů bude mít klub Senátor 21 a Piráti díky vítězství historika Martina Krska (za hnutí Senátor 21) nad ústeckým primátorem Petrem Nedvědickým (ANO). Nyní má klub sedm členů.

Výsledek je porážku ANO

Výsledek druhého kola senátních voleb je pro ANO zklamáním, řekl šéf hnutí Andrej Babiš. Zmínil, že sedm kandidátů prohrálo těsně a že komunální volby ANO vyhrálo. Zdůraznil, že on do Senátu nekandidoval a ani nikdy kandidovat nebude. Odmítl tak vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS), podle nějž Babiš ve volbách prohrál i osobně. Expremiér doplnil, že před příštími senátními volbami bude ANO přemýšlet nad mobilizací svých voličů.

premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Plzeňští Piráti a zástupci STAN otevřeli Pandořinu skříňku

Premiér Petr Fiala se po návratu z královského pohřbu Alžběty II v Londýně pochlubil, že si krátce pohovořil s novým anglickým králem a stihl se pozdravit také s americkým prezidentem Joe Bidenem. Pěkné. Jen jestli má na Karla a Pepu také čísla na mobil. Andrej Babiš by si je určitě přivezl.

Přečíst článek

Hnutí ANO, které mohlo mít po letošních volbách díky 17 finalistům celkem 20 senátorů, jich bude mít pět. „Komunál jsme jednoznačně vyhráli - voliči vyslyšeli naši žádost, aby to vzali jako referendum o vládě. Druhé kolo do Senátu jsme prohráli, tam nás voliči nevyslyšeli,“ shrnul Babiš. Za úspěch označil, kolik nominantů ANO se dostalo do druhého kola voleb. „Kdybychom vyhráli těch sedm míst, tak by to bylo úplně jinak,“ podotkl.

„Výsledek senátních voleb je velkým úspěchem stran vládní koalice a velkou porážkou hnutí ANO. Je to ale dáno hlavně tím, že se i letos plně projevily tradiční parametry druhého kola voleb do Senátu: nižší volební účast ve srovnání s kolem prvním, které probíhá souběžně s komunálními nebo s krajskými volbami,“ řekl politolog Josef Mlejnek.

Politolog Ladislav Mrklas uvedl, že druhé kolo senátních voleb je poznamenáno nízkou volební účastí. „Vyvozovat z toho nějaké dalekosáhlé důsledky pro celou politickou scénu by bylo obrovskou chybou,“ uvedl. Podle něj ale jde o úspěch vládních stran, opozici se podle něj nepodařilo druhé kolo dotáhnout do úspěšného konce.

Vystrčil zvítězil nad Nagyovou

Vystrčil díky vítězství nad Janou Nagyovou (ANO) bude moci být předsedou Senátu i další dva roky. Šlo zřejmě o nejsledovanější duel. Někdejší Babišova poradkyně Nagyová je s předsedou ANO obžalovaná v kauze dotace na stavbu Čapího hnízda. Předseda hnutí ANO se v její prospěch ve volební kampani výrazně angažoval. V jihlavském senátním obvodu přišlo ve 2. kole k volbám 38,74 oprávněných voličů, což byla nejvyšší volební účast v letošním 2. kole senátních voleb.

Senát ČR

David Ondráčka: Volme Senát jednokolově

Náš senátní volební systém je trochu jako návštěva ve zmrzlinárně. V první kole si můžete vybrat podle chuti něco speciálního, jiného, zvláštní příchuť – třeba melounovou nebo dračí ovoce. A ve druhém kole už máte většinou na výběr jen vanilkovou nebo čokoládovou. Nic moc a pořád dokola to samé. Proč mají lidi chodit na zmrzku dvakrát, když nakonec dostanou vždy vanilkovou? Pojďme to změnit. Senát by se měl volit jednokolově, navrhuje bývalý šéf Transparency International v Česku David Ondráčka.

Přečíst článek

Neúspěšná kandidátka do horní komory Jana Nagyová z hnutí ANO označila za úspěch už svůj postup do druhého kola senátních voleb. Že v něm nevyhrála, ji na jednu stranu mrzí, ale získaných skoro 40 procent hlasů proti předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) považuje také za velmi dobrý výsledek. Vede ji k tomu, že se chce dál angažovat, její hlasy stačily na výhru v ostatních 23 obvodech.

Nagyová: Mandát je zasloužený

Vystrčilovi k obhajobě mandátu Nagyová gratulovala. „Protože ten mandát je zasloužený v tomhle případě, že opravdu se tady zvedlo hodně lidí,“ uvedla. Zároveň také řekla, že od zástupců stran, které Vystrčila podporovaly, o ní po sociálních sítích kolovaly lživé informace. Jako příklad uvedla své vyjádření pro Českou televizi, že v případě zvolení požádá o imunitu, což následně označila za přeřeknutí. Výrok podle ní koloval dál, i když ho mnohokrát, vysvětlovala.

 Miloš Vystrčil (ODS) poděkoval voličům v obvodu Jihlava za to, že se nenechali zmást kampaní, kterou vedl zejména šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Uvedl, že je dojatý podporou občanské společnosti, bez níž by jeho úspěch nebyl možný. Vystrčil bude moci být po znovuzvolení senátorem předsedou Senátu další dva roky. K tomu, zda chce Senát nadále vést, se ale nyní vyjádřit nechtěl. „Já jsem nekandidoval proto, abych se stal předsedou Senátu. Já jsem kandidoval proto, abych obhájil tu práci, kterou jsme všichni dělali,“ uvedl.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák

Úspěch to rozhodně není, hodnotí čeští průmyslníci včerejší energetický summit v Bruselu

Svaz průmyslu a dopravy ČR nepovažuje výsledky včerejšího energetického summitu v Bruselu za úspěch. „Slovo úspěch rozhodně nemůžeme za průmysl použít a nálada v mnoha firmách proto zůstává velmi napjatá,“ říká prezident svazu Jaroslav Hanák.

Přečíst článek

Podporu Vystrčilovi jako předsedovi Senátu už dnes avizoval šéf lidovců Marian Jurečka. Místopředseda STAN Jan Lacina řekl, že jejich podpora je rovněž vysoce pravděpodobná. „Vede Senát velmi konsensuálně a k všeobecné spokojenosti," podotkl. Podporu Vystrčilovi v kandidatuře na předsedu horní komory vyjádřil i předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 a rovněž znovuzvolený senátor Zdeněk Nytra. „Moji podporu - a troufám si mluvit za celý klub (ODS a TOP 09) - určitě má,“ řekl České televizi. „Ta nominace Miloše Vystrčila na předsedu Senátu bude stoprocentní z našeho klubu,“ dodal.

SPD nebude mít senátory

Z vedení horní komory mandát obhájili i místopředsedové Jiří Oberfalzer (ODS) a Jiří Růžička (navržen TOP 09) z klubu Starostů. Jan Horník (STAN) jako jediný z místopředsedů mandát neobhájil. Jedinou členkou vedení Senátu, která letos mandát obhajovat nemusela, byla Jitka Seitlová (KDU-ČSL).

Opoziční hnutí SPD podle očekávání nadále nebude mít zastoupení v Senátu. Jeho jediná finalistka Eva Chromcová prohrála závěrečný duel s kandidátkou ANO Věrou Procházkovou. Na Kroměřížsku překvapivě porazila favorizovanou kandidátku ANO Lucii Pluhařovou někdejší poslankyně Jana Zwyrtek Hamplová (za hnutí Nezávislí). Na Plzeňsku zvítězila prezidentka Unie rodinných advokátů a někdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová (nezávislá) nad starostou Přeštic Karlem Naxerou (TOP 09).

„SPD je nejmladší politickou stranou v Parlamentu a získali jsme více než trojnásobný počet zastupitelů, než jsme měli doposud. Podařilo se nám splnit i druhý cíl a tím bylo, aby se poprvé v historii SPD alespoň nějaký náš kandidát dostal do druhého kola senátní volby,“ uvedl Okamura.

Nový senátor Petr Fiala

Jsem empatický člověk, říká nový senátor Petr Fiala

Dlouholetý komunální politik nese stejné jméno jako aktuální český premiér. A nyní se Petr Fiala (KDU-ČSL/SproK) stane vůbec prvním novým členem Senátu zvolený v letošních volbách. V prvním a zároveň posledním kole voleb na Ústeckoorlicku – kde soupeřili pouze dva kandidáti – vyhrál duel se Stanislavem Ešnerem (ANO).

Přečíst článek

Nejmladším senátorem bude jednačtyřicetiletý mostecký primátor Jan Paparega (ProMOST), jehož hnutí se poprvé dostalo z komunální na parlamentní úroveň. Nejstarším letos zvoleným senátorem je čtyřiasedmdesátiletý Pirk.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme