Reklama

Politický diář Jany Havligerové: Zeman dosluhuje, řada prezidentských kandidátů houstne

Miloš Zeman, prezident
ČTK
Jana Havligerová

Rádcovský tým prezidenta Miloše Zemana se rozpadl. Z deseti jeho členů odešlo pět lidí, kromě ekonoma Vladimíra Dlouhého, který nebyl jmenován novým guvernérem ČNB, se odporoučeli také šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák nebo někdejší odborový předák Jaroslav Zavadil a další. Pravidelné víkendové schůzky na zámku v Lánech prý začali považovat za ztrátu času. Jestli vám vrtá hlavou, co se „u Zemanů“ tak radikálně změnilo, tak vězte, že vůbec nic. Až na to, že současná hlava státu dosluhuje.

Reklama

Kandidaturu na pozici prezidenta republiky oznámil bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Rozhodl se – jak jinak – po určitém váhání a hlavně po setkání s mnoha přáteli a lidmi z celé republiky. Vzhledem k životním a profesním zkušenostem je přesvědčený, že by dokázal lidi spojovat, a to by hlava státu dělat měla. Dobrý. Ještě lepší by bylo vědět – vzhledem ke zkušenostem ze Zemanových funkčních období – koho chce Zima spojovat s kým.

V dolní komoře parlamentu se začne scházet pracovní skupina s cílem najít shodu na takové úpravě jednacího řádu sněmovny, která by alespoň částečně eliminovala nekonečné obstrukce při jednání pléna. Svého zástupce v ní mají mít všechny sněmovní strany a hnutí, první závěry by měl tým dolní komoře představit do konce roku. Tak hlavně, aby nikdo neobstruoval rokování pracovní skupiny.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Babiš v karavanu

Stanislav Šulc: Babiš lže jen trochu. Jeho jízda karavanem kampaní skutečně takřka není

Prezidentské klání je jiné než běžný politický boj. O ideje a sliby tu jde ještě méně než u ostatních voleb. Naopak alfou a omegou je věhlas kandidáta. Babišova cesta karavanem tak je daleko spíš turné slavného zpěváka či herce, na kterém lze dostat jeho knihy a kšiltovky zdarma. A jestli jej půjdou nakonec návštěvníci estrády volit, to s Babišem vlastně vůbec nebude souviset. 

Přečíst článek

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Jana Havligerová: Pozor, Babiš jede!

Expremiér, šéf hnutí ANO a také předseda opozice, což je funkce, kterou si sám pro sebe vymyslel, nastartoval obytňák a jede směr Morava. Na jejím jihu se hodlá zdržovat zhruba do konce května. Oznámil tak já jedu, a hned neopomněl zdůraznit, že nejde o žádnou kampaň, natož potom prezidentskou.

Přečíst článek

Reklama

Související

Kancléř končícího prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář (na snímku z 23. února 2023 vpravo) k 9. březnu 2023 rezignoval. Nahradí ho Jana Vohralíková (vlevo), kterou si vybral nový prezident Petr Pavel.

Kancléř Mynář rezignoval. Musím si najít práci, nejsem na tom finančně tak dobře, prohlásil

Přečíst článek
Ceremoniální akt svěšení prezidentské standarty zakončil o půlnoci na 9. března 2023 mandát prezidenta Miloše Zemana. Následně na znamení neobsazenosti prezidentského úřadu byla uzavřena Brána gigantů Pražského hradu (na snímku).

Česko je na pár hodin bez prezidenta. Zemanův mandát skončil, brána Hradu se za volání „Konečně!“ zavřela

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman (vpravo) se sešel s rakouským prezidentem Alexandrem Van der Bellenem (vlevo), 2. března 2023, Praha.

Končící prezident Miloš Zeman: Mistr politických šachů, po kterém zůstane příliš mnoho afér

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme