Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Babiš lže jen trochu. Jeho jízda karavanem kampaní skutečně takřka není

Babiš v karavanu
ČTK
Stanislav Šulc

Prezidentské klání je jiné než běžný politický boj. O ideje a sliby tu jde ještě méně než u ostatních voleb. Naopak alfou a omegou je věhlas kandidáta. Babišova cesta karavanem tak je daleko spíš turné slavného zpěváka či herce, na kterém lze dostat jeho knihy a kšiltovky zdarma. A jestli jej půjdou nakonec návštěvníci estrády volit, to s Babišem vlastně vůbec nebude souviset. 

Reklama

Lidovější to snad ani nemůže být. Jeden z deseti nejbohatších Čechů si pořídí karavan a objíždí nejzasutější kouty republiky, aby se potkal s obyčejnými lidmi. Těmi, co jej milují, ale také těmi, co jej nenávidí. Tedy pokud přijdou.  

Netřeba pochybovat o tom, že na daném místě bude vše připraveno – trocha guláše, pivko, propagační materiály zdarma, čím praktičtější, tím lepší. V době vysoké inflace se trikem zdarma, čepicí, knihou opovrhuje tak nějak hůř. A čím víc lidí bude dané předměty ve svých občanských životech využívat, tím lépe pro Andreje Babiše. 

Zní to příliš vypočítaně, vypočítavě, až zrůdně? Takto se vede politický boj ve vyspělém světě a konečně i u nás. 

Ale zpět k této ne-kampani, kterou se Andrej Babiš rozhodl podniknout v době, kdy se láme chleba pro blížící se prezidentské volby. Babiš ostentativně prohlašuje, že nejde o kampaň. Ostatně on sám žádnou kandidaturu oficiálně neohlásil. A jediné, nač se opozice tradičně zmůže, je snaha o vyvrácení Babišových vyjádření. 

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Potulný kejklíř 

Babiš však tentokrát nelže. Nebo alespoň nelže úplně. Politická kampaň to opravdu není. Na těchto dýcháncích totiž neprobíhá politika, jak si ji všichni stále ještě představují. Babiš jistě nebude lidem nic moc slibovat, tedy kromě univerzálního budelípismu.  

Stejně jako před úspěchem ANO před volbami v roce 2013 bude především podněcovat drobné remcání občanů, ptát se, co je pálí, pro někoho nenápadně naznačovat, že za něj by se to nestalo. Ostatně jím vlastněné politické hnutí tuto neformální ne-kampaň podpořilo zcela formální kampaní Za Babiše bylo líp. 

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Jana Havligerová: Pozor, Babiš jede!

Expremiér, šéf hnutí ANO a také předseda opozice, což je funkce, kterou si sám pro sebe vymyslel, nastartoval obytňák a jede směr Morava. Na jejím jihu se hodlá zdržovat zhruba do konce května. Oznámil tak já jedu, a hned neopomněl zdůraznit, že nejde o žádnou kampaň, natož potom prezidentskou.

Přečíst článek

Ale konkrétní politické kroky se od Babiše voliči nedozví. Stejně jako jej nikdo nebude příliš konfrontovat se sliby nesplněnými za roky jeho vlády (a že jich bylo!). 

Babišovy spanilé jízdy totiž budou mít jiný charakter – spíše jde o turné slavného zpěváka či herce. Přijede se ukázat tam, kde jej znají jen z televize, bude hýřit skvělou náladou, kterou ani občasná kritika nemá šanci nabourat. Na to již má Babišův tým vytvořené dokonalé mechanismy kontroly. Možná se bývalý premiér s největšími kritiky i sám vyfotí. Tohle umí tak jako nikdo druhý. 

Dobrý kandidát? 

Tato ne-kampaň přitom charakterem dokonale odpovídá prezidentskému úřadu u nás. Navzdory snaze většiny dosavadních hlav státu je tato funkce u nás nepolitickou. Nadpolitickou. A prezidentský kandidát by vlastně na mítincích ani neměl nic slibovat. Tedy kromě toho, že bude ctít ducha (a snad i literu) Ústavy. A to klidně až do roztrhání těla. Ale tyto sliby v Česku nikoho moc nezajímají. 

Ale zpět k Babišovi a jeho ne-kampani. Expremiérovy cesty mají charakter posílení osobní značky Andrej Babiš. Ta musí být dokonale identifikovatelná, aniž by pro většinu lidí příliš znamenala. Nesmí vadit.  

Zda jej někdo z návštěvníků těchto estrád nakonec půjde skutečně volit, či ne, bude záviset výlučně na tomto. Musí být strašně známý a musí co nejméně vadit. To se Babišovi po letech v politice příliš nedaří a bude to právě toto, co mu nakonec může prohrát volby.  

Rozhodně nebude žádný „lepší“ kandidát. Babiš je totiž pro toto klání téměř dokonalý kandidát. A každý jeho potenciální konkurent se bude muset snažit, aby jej dostihl v té jediné smysluplné disciplíně: ve věhlasu. Či ve slávě, chcete-li. Angličtina pro to má vhodný výraz – fame. 

A znovu připomeňme, že právě na věhlasu nyní Babiš pracuje. Bude hýřit dobrou náladou, rozdávat užitečné blbosti, pracovat na tom, co v lidech představuje spojení Andrej Babiš. 

Při vší úctě k dalším kandidátům, zatím se mu v tom nikdo ani neblíží. Navíc většina kandidátů zcela absurdně „dělá politiku“. Řeší svou minulost, řeší, s kým se mají spojovat, s kým se nemají spojovat, řeší, zda někomu vadí, či kdo by je vlastně měl volit. Nic z toho Babiš neřeší. Nemusí. 

A ještě jedny volby 

A nezapomínejme, že Babiš pochází z byznysu, kde musí být náklady nižší než zisky. Na rozdíl od jiných doposud ohlášených kandidátů má Babiš ještě jednu výhodu. Jeho cesty nepomáhají jen jemu samotnému, ale celému hnutí ANO. A to má před sebou také jedny volby. Už na podzim se bude volit do místních zastupitelství a ANO může případný úspěch prodávat jako další důkaz slábnutí pětibloku, který se neumí postarat o „naši lidi“. 

Jak moc budou Babišovy spanilé jízdy úspěšné, tak budeme moci sledovat již na podzim. Kdy Babiš zhruba bude oficiálně ohlašovat kandidaturu a začne dělat skutečnou kampaň. Už se na ni těšíte? Bude to rozhodně něco! 

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Dalibor Martínek: Aleš Michl je originál. Rozhodně to nebude pohroma pro ČNB. On ji miluje

Tento text je víc osobní, než bych si přál. Aleše Michla jsem poznal před víc než dvaceti lety, kdy při studiu Vysoké školy ekonomické psal do Hospodářských novin. Psal pěkně, přemýšlel originálně. Vím o tom své, jeho texty šly mýma rukama. Možná mu tato osobní vzpomínka jako budoucímu guvernérovi nebude příjemná. Nicméně i v nové pozici bude muset unést názory novinářů, bude to součástí jeho profese.

Přečíst článek

Aktivní důchodci

Dalibor Martínek: Tahle země není pro děti. Je pro důchodce

Přišel mejl ze školy. Děti pojedou na výlet, pošlete 700 korun. 250 za návštěvu jakési atrakce, 450 korun za dopravu. Čtyři sta padesát korun za dopravu? Za to by se dalo jet autobusem do Berlína! Snad nejedou do Berlína… Dále v dopise ze školy stálo, připravte si tisícovku na učebnice pro příští rok za jedno dítě. A za tři týdny je škola v přírodě, čtyři noci za pět tisíc korun.

Přečíst článek

>>>>>> Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte v naší rubrice Názory <<<<<<

Reklama

Související

Andrej Babiš uznal porážku ve volbách

Stanislav Šulc: Volby přinesly novinku. Raněnou šelmu jménem Babiš. Jak se zachová?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme