Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: A je to tady, vládní provoz začíná

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)
ČTK
Jana Havligerová

Prázdninovou avantýru občanského demokrata, ministra spravedlnosti Blažka s lobbistou Nejedlým ocenil šéf ODS, premiér Fiala žlutou kartou. Ministr prý ví, co toto vyjádření ve sportovní terminologii pro něj znamená. Tak určitě. Být mimo ligové hřiště a kopat nějaký okresní přebor by asi Blažka dvakrát nebavilo. Na nějakou dobu se nejspíš nikde nezakecá.

Reklama

Prázdniny pomalu končí, na letní aférky by se dalo zapomenout. To by ale nesměl být ve vládě ministr Válek. Ten vyjádřil přesvědčení, že pokud by v případě setkání s Nejedlým šlo o člena vlády za TOP09, byl by odvolán. To jako fakt? V tom případě by šéf zdravotnictví, který už téměř rok slibuje, že se situace na trhu s léky stabilizuje a ta se stabilizuje tak, že léky nejsou, by měl post dobrovolně opustit. Jenže v případě TOP09 platí – máme jen to, co vidíte.

Návrh státního rozpočtu na příští rok ministr financí předloží vládě ve čtvrtek 31. srpna. Podobu státních dotací, respektive jejich snížení (v příštích dvou letech to má být o 54 miliard), projednají zástupci ministerstev o dva dny dříve, konsolidační balíček – jeho hlavní část tvoří právě krácení dotací – prošel ve sněmovně teprve prvním čtením. Jak rozpočtový návrh na rok 2024 vznikal, ví jen Bůh a Svatý Václav.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Politický diář Jany Havligerové: Ministři lžou, až se jim od huby práší

Ministra spravedlnosti Pavla Blažka jak známo, ve středu zaskočila „nevídaná bouřka“, a tak strávil pět hodin s Martinem Nejedlým, poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana. Bylo to v oblíbené restauraci pana poradce, pozval tam pár svých přátel. Začaly ovšem padat kroupy a tak ministr, který bydlí poblíž, do hospody náhodou nakoukl. „Přišel tam, a říká, já mám od těch krup pomlácenou hlavu“ přiblížil středeční situaci Nejedlý. Ještě se divíte, že si Blažek k jeho stolu přisedl?

Přečíst článek

ministr Válek

Politický diář Jany Havligerové: U ministra Válka dobrý

Bohorovnost šéfa zdravotnictví Válka je nekonečná. Všechno co má rezort v gesci, se podle něj zlepšuje. Lékařů na počet obyvatel máme dost, i když „samozřejmě potřeba jejich nějakého počtu tady je“, nedostatek nelékařského personálu, zvláště sester existuje, ale problém to bude hlavně kolem roku 2030, a bude se to urychleně řešit. Nedostatky v primární péči vyřeší podle Válka pojišťovny, návrh zákona v tomto duchu předloží sněmovně příští rok. A nedostatek určitých léků? „Jsou léky, které úplně zmizely a už nikdy nebudou a my si budeme muset zvykat, že je výrobce přestal vyrábět.“ A je to.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Kauza okolo schůzky Blažka s Nejedlým je uzavřená. Byla to jen nějaká jejich vnitřní debata, uvedl Fiala.

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala a americký prezident Joe Biden

Nemůžeme připustit, aby ruská agresivní politika slavila úspěch, uvedl Fiala po setkání s Bidenem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme