Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Headhunter: Českým firmám budou chybět ukrajinští programátoři. Náhradu za ně budou hledat těžko

programátoři, IT
iStock
Ondřej Havlíček

Válka na Ukrajině dopadne i na tuzemský pracovní trh. Českým firmám budou chybět ukrajinští IT specialisté. Náhrada za ně se bude hledat jen těžko, píše ve svém komentáři headhunter Ondřej Havlíček.

Reklama

Český trh práce - a nejen ten - dlouhodobě sužuje nedostatek IT odborníků a situace se s válkou na Ukrajině ještě více vyhrotí. České, ale i další západní firmy, které právě na Ukrajině „lovily” nové programátory, musely ze dne na den přerušit všechna výběrová řízení. Tak, jak se z Ukrajiny přestaly dovážet automobilové součástky, byl přerušen i tok kódů, algoritmů a návrhů komplexních IT systémů napsaných ukrajinskými „ajťáky”.

Co to pro společnosti u nás bude znamenat? Firmy budou nuceny hledat alternativu jinde. Nutně to nemusí znamenat růst nákladů na mzdy, protože vývojáři z východu nejsou levnější než ti u nás (někdy je to dokonce i naopak). Jejich cenu zvedá totiž skutečnost, že jejich schopnosti jsou poptávány i americkými nebo britskými společnostmi, které ty české snadno přeplatí a stále se jim to vyplatí.

plynovod, ilustrační foto

Jako ropná krize? Světová ekonomika se otřese jen krátkodobě, míní Horská z Raiffeisenbank

Ani v tom nejhorším možném scénáři, kdy Západ uvalí sankce na ruské energie a komodity, se světové ekonomiky nepřiblíží ropné krizi ze 70. let minulého století.

Přečíst článek

Nikoliv růst mezd, ale růst nákladů na nábor

Z pohledu firmem to ale zcela jistě znamená růst nákladů na nábor, ztracené kapacity musí nahradit a najít kvalitní vývojáře je pro firmy poslední roky těžké, nákladné a trvá to dlouho. Nehledě na to, že podobný problém teď bude řešit více společností najednou a cílová skupina se zase o něco zmenšila.

Alternativou mohou být vývojáři z jiných evropských zemí jako je například Portugalsko, Španělsko, Itálie nebo i z asijských zemí. Zde ale mohou náboráři narazit na jazykovou bariéru. S Ukrajinci, Bělorusy nebo Rusy se čeští programátoři domluví snáze, řada firem totiž ještě není připravena fungovat čistě v anglickém jazyce. Nové startupy a mladé české firmy jsou dnes stavěny jako globální podniky a automaticky počítají s cizinci ve svém týmu, ale firmy z 90. let nebo i ty 10 až 15 let staré nejsou standardně připraveny vzít do týmu kolegy, kteří žijí v zahraničí a ještě nemluví česky. 

Wall Street

Největší tuzemská událost pro tradery: XTB Online trading konference 2022 už teď v březnu

Porazte nejistotu na trhu. Na konferenci XTB Online trading již 26. března od 10 hodin se top tradeři a investoři podělí o své prověřené strategie. Jak vydělávat i v nejistých časech?

Přečíst článek

Hledat nové členy týmu mimo Evropu se pak jeví jako úplně vzdálená představa. Jsou tu sice velké technologické společnosti, které mají kapacity v Číně nebo Vietnamu, ale proniknout na takový trh chce přípravu a čas. Nejvíce se vám daří, když jdete někam, kde ještě nikdo jiný nebyl a profitujete z nízkých nákladů na zaměstnance a nemusíte bojovat s konkurencí. Takových míst, ale už moc není. 

Válka neminula ani lidi u nás. Negativní dopad na psychiku a pracovní výkon Ukrajinců i Čechů je realita dnešních dnů. Obava o budoucnost snižuje ochotu lidí měnit práci, což náborové plány firem ztěžuje. Citlivější jedince vyřazuje z fungování úplně. Firemní psycholog je pozice, kterou firmy znají díky covidu, ale hodně „obyčejných“ manažerů teď musí trávit více času v diskuzích se svými členy týmu, aby udrželi jejich pozornost.

Hlavní otázkou je, jak dlouho bude válka trvat a co to udělá s ekonomikou. Investoři i firmy se zvládly rychle oklepat z covidu a trend byl nezastavovat. Jestli půjde stejný postup uplatnit i nyní, nám ukáže čas.

Výroba Škoda Fabia v mladoboleslavském závodu

Škoda Auto loni i přes pokles prodejů zvýšila provozní zisk o 43 procent na 1,08 miliardy eur

Automobilka Škoda Auto v loňském roce navzdory poklesu prodeje aut zvýšila provozní zisk o 43,2 procenta na 1,08 miliardy eur (26,8 miliardy korun). K růstu přispěly vyšší marže, příznivý vývoj směnných kurzů a nižší poplatky za nadlimitní emise oxidu uhličitého. Ve své výroční zprávě to uvedl mateřský koncern Volkswagen.

Přečíst článek

Reklama

Související

Sándor Bodnárz

Pandemie a migrační vlna zasáhly český pracovní trh. Práce na IČO je na vzestupu, míní odborník

Přečíst článek
Nezaměstnanost v Česku dál klesá.

Nezaměstnanost poklesla, Česko je premiantem EU. Ale na Karvinsku je na jedno volné místo 11 uchazečů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme