Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jako ropná krize? Světová ekonomika se otřese jen krátkodobě, míní Horská z Raiffeisenbank

plynovod, ilustrační foto
iStock
Petra Jansová

Ani v tom nejhorším možném scénáři, kdy Západ uvalí sankce na ruské energie a komodity, se světové ekonomiky nepřiblíží ropné krizi ze 70. let minulého století.

Reklama

Krátkodobá recese ekonomiky, ochromení průmyslové výroby, slabší koruna nebo vyšší nezaměstnanost. To jsou prognózy ekonomů Raiffeisenbank pro případ, že by EU zavedla sankce na energie a komodity.

Situaci, kterou přinesla válka na Ukrajině, podle analytiků v mnohém připomíná ropnou krizi ze 70. let minulého století. Ať už jde o prudký nárůst cen ropy, potravin nebo nabídkový šok.

sklizeň jablek

Ceny v průmyslu poskočily o pětinu. V zemědělství ještě výrazněji

Dozvuky protipandemických omezení se naplno projevují v cenách průmyslu, zemědělství a stavebnictví. Podle Českého statistického úřadu meziročně vyletěly až o 23 procent. Ekonomové upozorňují, že se nárůst cen ve výrobě brzy projeví také v koncových cenách pro zákazníky.

Přečíst článek

„Na druhou stranu musím připomenout, že současný vývoj je také v mnohem odlišný, a to zejména v nižší energetické závislosti světových ekonomik na ropě,“ říká Helena Horská, hlavní analytička Raiffeisenbank.

Hodnota jednoho tisíce dolarů v 70. let vyžadovala jeden celý barel ropy, dnes je to o polovinu méně. Stejně tak je to se spotřebou aut, která se může stát vysoká, ve srovnání se 70. lety tomu tak není, na jednu nádrž ujede o polovinu větší vzdálenost.

„Ekonomika je díky růstu podílu služeb méně energeticky náročná. Tudíž současný ropný šok by měl mít menší dopad na světové ekonomiky,“ dodává Horská.

Wall Street

Největší tuzemská událost pro tradery: XTB Online trading konference 2022 už teď v březnu

Porazte nejistotu na trhu. Na konferenci XTB Online trading již 26. března od 10 hodin se top tradeři a investoři podělí o své prověřené strategie. Jak vydělávat i v nejistých časech?

Přečíst článek

Recese nastane, bude jen krátkodobá

Téměř 100 procent zemního plynu, který se do ČR dováží, pochází, ať už přímo či nepřímo, z Ruska. Ekonomika v případě uvalení sankcí na energie a komodity pak doplatí na svou vysokou závislost na ruských dodávkách recesí. V letošním roce o 1,1 procentního bodu nižší růst HDP v eurozóně, v roce 2023 pak až tři procentní body.

„Přesto ale neočekáváme dlouhodobý propad světových ekonomik. V Evropě můžeme očekávat krátkodobý propad, v USA ani s recesí nepočítáme,“ dodává Horská.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Rusnok: Míříme k 14procentní inflaci. Když bude třeba, budeme dál intervenovat za silnější korunu

Inflace v Česku může vystoupat až na úrovně kolem 13 a 14 procent, řekl guvernér České národní banky Jiří Rusnok v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Inflace bude podle něj odeznívat déle a snižování přichází v úvahu až v příštím roce. Rusnok také uvedl, že intervence centrální banky proti oslabování koruny splnily očekávání a budou zřejmě ještě týdny až měsíce pokračovat.

Přečíst článek

Sazby půjdou nahoru pouze mírně

Ekonomové očekávají, že klíčové centrální banky, tedy Fed i ECB, přistoupí ke zvyšování úrokových sazeb v boji proti nadměrnému růstu inflace, nebudou ale automaticky reagovat na zvyšování cen, k nimž dojde kvůli zdražování komodit a potravin.

„Na rozdíl od 70. let máme velmi rozvolněnou fiskální a měnovou politiku, která bude svým způsobem bude pomáhat tlumit dopady kombinovaného šoku na ekonomiku,“ dodává Horská.

Inflace až 13 procent

„Inflace bude růst hlavně skrze vyšší ceny komodit. Inflační nárůst uvidíme z nabídkové strany. Bude tak silný, že zdražování bude patrné napříč celým spotřebitelským košem, narůstat budou i regulované ceny pohonných hmot, ale zboží, služeb a potravin,“ tvrdí David Vagenknecht.

Inflace v roce 2022 se podle ekonomů z Raiffeisenbank bude pohybovat v průměru pod 13 procenty a v roce 2023 pak poblíž 6,5 procentům. K pozvolnému snižování by mohlo dojít až v roce 2024. Prognóza nezahrnuje možné úlevy či podporu ze strany státu.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok předpovídá pro letošek až 14 procentní inflaci. Inflace bude podle něj odeznívat déle a snižování přichází v úvahu až v příštím roce.

Uvalení sankcí na energie a komodity se pak propíše i na tuzemském trhu práce. V roce 2022 by nezaměstnanost mohla dosáhnout 3,5 procenta, v roce 2023 stoupnout blíž ke čtyřem procentům. A nepříznivý geopolitický vývoj doplněný o slabý ekonomický růst by nejspíše vedl k udržení koruny na slabších úrovních okolo 26 korun za euro, a to jak v roce 2022 tak v roce 2023.

Za dogecoiny prý bude možné kupovat doplňky k Tesle, prohlásil její šéf Elon Musk.

Krypto v době války: Na Ukrajině kupují zbraně, v Rusku obcházejí sankce

Virtuální měny během válečného konfliktu na Ukrajině sehrávají důležitou roli. Klíčová je rychlost transakcí a flexibilita.

Přečíst článek

stavební spoření

Stavební spořitelny půjčily letos ke konci února o čtvrtinu více peněz

Stavební spořitelny poskytly za první dva měsíce letošního roku úvěry za 15,8 miliardy korun, což je meziroční nárůst o čtvrtinu. Zároveň zaznamenaly nárůst zájmu o nové smlouvy o stavebním spoření. Spořitelny jich uzavřely 87 900, meziročně o pět procent více. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských spořitelen, které má ČTK k dispozici.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

rubl

Ruská centrální banka potřetí za měsíc snížila základní úrok, čeká inflaci o více než pětinu

Přečíst článek
Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme