Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Devadesátky. Nezaměstnanost v Rusku bude katastrofální jako po pádu SSSR

Moskva, rubl, ukrajinská krize
ČTK
Petra Jansová
pej

Ruskou ekonomiku čeká v nejbližší době další rána v podobě rekordní nezaměstnanosti. Ta podle prognóz agentury Bloomberg poprvé za deset let překročí devítiprocentní hranici. 

Reklama

Prognózy ekonomů pro agenturu Bloomberg víceméně kopíruje i odhad moskevského statistického úřadu, podle kterého přijde v Rusku o práci něco kolem dvou milionů lidí. Přitom ještě v únoru se tam nezaměstnanost pochybovala na téměř rekordně nízké úrovni, bez práce byly tři miliony lidí.

V Rusku pozastavují nebo zcela ukončují byznys mnohé západní společnosti. Továrny se zahraničními majiteli stojí. „Připomíná to začátek 90. let, kdy se kvůli reformám začaly zavírat továrny,“ uvedl někdejší ruský státník úředník a přední ekonom Jevgenij Gontmakher.

Dopady sankcí, které poslaly ruskou ekonomiku do jedné z nejhlubších recesí v moderní historii země, zásadně pocítí i zaměstnavatelé. Ať už snížením kupní síly domácností vlivem rostoucí inflace, nebo i omezením přístupu Ruska k západním technologiím a financím.

Rusko, ilustrační foto

Boršč už jen pro bohaté Rusy. Tradiční jídlo chudých zdražuje o desítky procent

Rusům kvůli sankcím dramaticky zdražuje už i „pokrm chudých“. Boršč je dražší jen za týden o desítky procent.

Přečíst článek

Putin na boj s nezaměstnaností vyčlenil 40 miliard rublů

Nezaměstnanost se nicméně bude projevovat postupně. Kreml k mírnění jejích dopadů využije zkušeností z minula. Firmy budou moct pod tlakem úřadů vybrat jeden z odzkoušených postupů: plošné snižování platů, zavádění práce na poloviční úvazek nebo neproplácení dovolené. 

Vláda na boj s nezaměstnaností dosud vyčlenila záchranný balík ve výší 39 miliard rublů. Ruské ministerstvo očekává, že jen do konce března přišlo o práci 100 tisíc lidí, dalších 14 tisíc muselo nastoupit na neplacenou dovolenou. V další vlně přijde o práci podle odhadů zaměstnavatelů kolem 50 tisíc Rusů.

„Nacházíme se na mrtvém bodě. Jediné, co od zaměstnavatelů slyšíme, je, že si chtějí ponechat všechny své zaměstnance a nikoho nevyhodit,“ popisuje aktuální situaci na ruském pracovním trhu ředitel personální agentury Superjob.ru Alexej Zacharov. 

Ruský prezident Vladimir Putin má podle nejodvážnějších odhadů majetek větší než Jeff Bezos nebo Bill Gates.

Majetek Putina? Možná větší než Bezose či Gatese

Evropská unie, Velká Británie, USA a Kanada se rozhodly kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu zmrazit i majetek ruského prezidenta Vladimira Putina (a také ministra zahraničí Sergeje Lavrova). Podle dostupných odhadů Putin přitom patří mezi nejbohatší lidi na světě, ovšem přesný rozsah jeho majetku je stále předmětem polemik, uvedl časopis Fortune. Dopady jakýchkoli sankcí mířících přímo proti šéfovi Kremlu je tak podle něj těžké měřit.

Přečíst článek

Tlak na pracovní trh podle něj zřejmě vyvine i odchod statisíců lidí za lepšími pracovními příležitostmi i to, že Rusko bude mnohem méně atraktivním pracovním trhem pro cizince.

Od poloviny února do poloviny března se počet volných pracovních pozic snížil o pětinu, nejstrmější propad je vidět v Moskvě a Petrohradu.

Rozdílné dopady budou vidět u firem orientovaných na služby spotřebitelům, jejichž vedení bude muset k propouštění nakonec přistoupit. Na druhou stranu státní firmy budou nuceny většinu svých pracovních míst zachovat. 

Úřad práce, ilustrační foto

Volných pracovních míst opět přibylo. Pomoct mohou uprchlíci z Ukrajiny

Podíl nezaměstnaných se v únoru snížil proti lednu o 0,1 procentního bodu na 3,5 procenta, meziročně je o 0,8 procentního bodu níž. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Rekordní byl počet volných pracovních míst, který stoupl o více než 12 tisíc na téměř 364 tisíc.

Přečíst článek

„Nezaměstnanost nejvíce zasáhne technologicky nejvyspělejší regiony,“ dodává Zacharov. Zmiňuje například město Kaluga v moskevském regionu nebo Kaliningrad, kde se nacházely továrny Volkswagenu a Mercedesu.

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Hypotéky jsou už jen pro bohaté. Úroková sazba ještě poroste, stejně jako nájemné

Průměrná úroková sazba hypoték počátkem dubna činila 4,88 procenta. Za poslední měsíc sazba stoupla o 0,26 procentního bodu a od konce loňského roku o více než jeden procentní bod. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. 

Přečíst článek

Kabelka Chanel, ilustrační foto

Jste z Ruska? Pak vám tu chanelku neprodáme

Butiky Chanel v Rusku jsou zavřené od začátku března, nově si ale Rusové zboží této značky nekoupí ani nikde jinde ve světě, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ukrajinský voják kráčí zákopem na válečné linii bojů na východní Ukrajině

Ruský internet zaplavily inzeráty na kopáče zákopů. Ať slíbí cokoliv, utečte, reagují lidé se zkušeností

Přečíst článek
Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Sándor Bodnárz

Pandemie a migrační vlna zasáhly český pracovní trh. Práce na IČO je na vzestupu, míní odborník

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme