Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Zdražování nafty nabírá na tempu, v srpnu cena vzrostla již o více než tři koruny

Zdražování nafty včera nabírá na tempu
ČTK
Lukáš Kovanda

Zdražování nafty včera dále nabralo na tempu. Za jediný den nafta u českých čerpacích stanic podražila průměrně o 25 haléřů na litr, vyplývá ze zveřejněných údajů CCS. Od začátku srpna, za uplynulý týden, už tak její cena vzrostla v souhrnu v průměru o 3,30 koruny na litr.

Reklama

Hlavním důvodem uvedeného zdražení je pochopitelně zvýšení spotřební daně z motorové nafty k 1. srpnu, k němuž z letošního pohledu došlo v ten takřka nejméně vhodný okamžik.

Cena ropy na světových trzích se totiž blíží k úrovni maxim letošního roku, podobně jako cena velkoobchodně prodávané nafty na komoditní burze v Rotterdamu. Koruna vůči dolaru navíc v posledním zhruba týdnu oslabila nad svůj letošní průměrný kurs vůči americké měně, v níž se ropa i paliva v Rotterdamu obchodují, což jen dále stupňuje tlak na růst cen u českých čerpacích stanic.    

Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost je nízká. Až na mladé lidi, bez práce jich je nejvíce za osm let

Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost je nízká. Až na mladé lidi, bez práce jich je nejvíce za osm let

Zatímco obecná míra nezaměstnanosti se i podle dnešních dat Úřadu práce ČR za červenec vyvíjí příznivě, Česko má nebývale vysokou míru nezaměstnanosti mladých lidí ve věku do 25 let. Ta letos v červnu dle aktuálně zveřejněných dat Eurostatu čítala 13,7 procenta, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Koruna oslabuje i kvůli poměrně nečekanému a z hlediska čistě dopadu na řidiče nešťastnému kroku České národní banky z minulého týdne, kdy formálně opustila svůj takřka patnáct měsíců trvající závazek intervenovat za silnější korunu.

Část čerpacích stanic v ČR a dalších článků v řetězci zajištění dodávek pohonných hmot navíc využívá tohoto poměrně mimořádného, nepřehledného souběhu okolností a mediálního „haló“ kolem zvýšení spotřební daně k alespoň přechodnému navýšení vlastní marže.

Reklama

Související

Potvrzeno. Zvýšení spotřební daně prudce zvedlo cena naftu o dvě koruny

AKTUALIZOVÁNO: Zvýšení spotřební daně prudce zvedlo cena naftu o dvě koruny. A bude hůř

Přečíst článek
Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

AKTUALIZOVÁNO: Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

Přečíst článek
Nafta podraží. Senát schválil zvýšení spotřební daně.

AKTUALIZOVÁNO: Nafta podraží, možná až o pět korun na litr. Senát schválil zvýšení spotřební daně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme