Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Konec intervence za silnější korunu. Ta v reakci oslabuje

Aleš Michl, guvernér ČNB
ČTK
Lukáš Kovanda

Bankovní rada České národní banky v souladu s očekáváním ponechala základní úrokovou sazbu na stávající úrovni sedmi procent. Zároveň však formálně ukončila svoji intervenci za silnější korunu. Koruna v reakci znatelně oslabila, vzápětí část svých ztrát jak vůči euru, tak dolaru zase umazala. Trhy totiž seznaly, že ČNB jedná tak, aby se „koza nažrala a vlk vlastně zůstal celý“.

Reklama

Přes formální ukončení svého závazku intervenovat totiž ČNB i nadále deklaruje připravenost zasáhnout proti výrazným výkyvům v kursu koruny, které by mohly ohrožovat cenovou nebo finanční stabilitu.

V rámci intervence vydala celkem více než 600 miliard korun, a to v období od loňského května do října. Devizové rezervy ČNB však i nyní zůstávají po přepočtu k HDP jedny z největších na světě.

Lukáš Kovanda: Nafta výrazně zdražuje, růst ceny jen tak neskončí. I kvůli burze v Rotterdamu

Lukáš Kovanda: Nafta výrazně zdražuje, růst ceny jen tak neskončí. I kvůli burze v Rotterdamu a vývoji v USA

Nafta v Česku kvůli vyšší dani prudce zdražuje a růst její ceny zdaleka nekončí. Zdražuje také benzín, a to proto, že roste cena ropy i velkoobchodně prodávaných paliv, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

ČNB však zjevně míní, že inflační tlaky v tuzemské ekonomice již polevily natolik, že si může dovolit – byť opatrně, neboť zatím spíše opravdu jen formálně – svoji intervenci, jež měla od loňského listopadu podobu čistě slovní intervence, ukončit.

Nicméně tento krok ČNB signalizuje, že centrální banka postupně opouští a opustí režim mimořádně vysokého nasazení v boji s inflací. Bude proti ní bojovat i nadále, ale už konvenčněji a nakonec, na přelomu tohoto a příštího roku, přistoupí ke snižování základní úrokové sazby. Toto snižování dnešní krok – formální ukončení intervence – předznamenává. Nelze vyloučit, že ještě před koncem letoška sníží ČNB svoji základní sazbu nejspíše na úroveň 6,5 procenta

Reklama

Související

Koruna je v éře covidu a války druhou nejvýkonnější evropskou měnou, hned po švýcarském franku

Přečíst článek
Zdražování nafty včera nabírá na tempu

Lukáš Kovanda: Zdražování nafty nabírá na tempu, v srpnu cena vzrostla již o více než tři koruny

Přečíst článek

Čekat na ještě silnější korunu nemá smysl. Je nejlepší čas kupovat eura, tvrdí analytici

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme