Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Vláda opět rozhazuje. Po důchodcích se zaměří na jejich vnuky

Lukáš Kovanda: Vláda opět rozhazuje. Po důchodcích se zaměří na jejich vnuky
iStock
Lukáš Kovanda

Až jeden milion korun mohou dostat žadatelé na opravu staršího domu. Počítá s tím nový dotační program „Oprav dům po babičce“, který spustí ministerstvo životního prostřední od září. „Je to jen další rozhazování veřejných peněz, tentokrát o dvě generace mladší cílovce – místo důchodců jejich vnukům,“ komentuje program hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Ministerstvo životního prostředí spustí od září dotační program „Oprav dům po babičce“. Všichni ekonomicky aktivní občané budou v jeho rámci moci získat až milion korun na opravu staršího domu. To, že vláda tento dotační program vyhlašuje právě nyní, je nešťastné. Na jednu stranu vyzývá veřejnost k „utažení opasků“, na stranu druhou hodlá vydat peníze daňových poplatníků na evidentně zbytné věci.

S trochou nadsázky lze říci, že peníze, které stát letos vzal důchodcům snížením mimořádné valorizace penzí, rozdá jejich vnukům a vnučkám – na rekonstrukce domů.

Těžko nyní obstojí teze, že české veřejné finance jsou v rozvratu. Pokud by tomu tak bylo, stát by neměl zavádět další programy zbytných výdajů. Symbolika takového kroku je totiž neblahá. Stát nevysílá signál, že na sobě šetří a že omezuje dotace. Přitom omezení dotací má představovat zhruba dvě třetiny takzvaného ozdravného balíčku. Proč stát v jeho rámci lidem a firmám zvyšuje hned několik druhů daní, zatímco o škrtání dotací hovoří spíše jen mlhavě, a dokonce – jak vidno – zavádí nové?

Dotace na rekonstrukci domu navíc znamenají přesun celospolečenského bohatství od chudých k bohatším, protože ti opravdu chudí žádné domy nevlastní. Zato ale platí daně, které pak směřuje na dotace. Třeba platí DPH z potravin nebo z elektřiny.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Jurečka: Průměrný starobní důchod od ledna vzroste o dalších 400 korun

Průměrná penze se od letošního června přehoupla přes hranici 20 tisíc. Od ledna příštího roku by mohla růst o dalších 400 korun na 20 700 korun. Uvedl to ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zvednout by se podle něj měla jen základní část penze, která je pro všechny stejná. Přesné údaje budou po 4. září.

Přečíst článek

Stavebko přežívá. Samo o sobě ale lidi už moc nezajímá

Budoucnost úvěrů ze stavebního spoření je v kombinaci s dotací od státu například v programu Nová zelená úsporám. Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) za tímto účelem v červnu uzavřela memorandum o spolupráci při zlepšování energetické úspornosti domácností s ministerstvy financí a životního prostředí.

Přečíst článek

Peněženka, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Kdo se nyní strachuje říct si o zvýšení platu, okrádá sám sebe

Chamtivost a strach. Tyto dvě emoce od nepaměti hýbou každou ekonomikou. Není to nic zavrženíhodného, je to motor lidského pokroku a celospolečenského vzestupu, ať se nám to líbí, nebo ne. Kdo se v Česku nyní strachuje, okrádá sám sebe. Kdo odhodí strach, utlumí chamtivost firem a jejich manažerů, která způsobila maržovou inflaci.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zateplení domu, ilustrační foto

Dotace na zateplení a renovace se opět otevírají. Nově o ně mohou žádat i sociálně slabší rodiny

Přečíst článek
Petr Hladík, ministr životního prostředí

Dalibor Martínek: Stane se ministr životního prostředí Hladík klimatickým Ježíšem Kristem?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme