Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dotace na zateplení a renovace se opět otevírají. Nově o ně mohou žádat i sociálně slabší rodiny

Zateplení domu, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Od dnešního dne si lze opětovně zažádat o dotace na zateplení a renovace z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) Light provozovaném Státním fondem životního prostředí (SFŽP) a ministerstvem životního prostředí (MŽP). Nově si o dotace budou moci zažádat vedle seniorů a příjemců invalidních důchodů i domácnosti pobírající přídavky na děti. SFŽP přijal od ledna minulého roku téměř 56 tisíc žádostí na dotace z tohoto programu za více než šest miliard korun. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) to sdělil novinářům na tiskové konferenci.

Reklama

„Podpora seniorů a domácností s nižšími příjmy bude i nadále pokračovat, finanční prostředky z Modernizačního fondu nabídneme širšímu okruhu zájemců. Rozšíříme jej o rodiny, které pobírají přídavky na děti. Parametry programu, nastavené s ohledem na finanční možnosti oprávněných žadatelů, umožnily realizaci zateplení a instalaci ekologického a úsporného ohřevu vody i těm nejzranitelnějším domácnostem, které nejvíce pocítily skokový nárůst cen energií,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Cílem programu Nová zelená úsporám Light byla podle MŽP okamžitá finanční podpora pro seniory a domácnosti s nižšími příjmy na rychlé a jednoduché zateplení domů. Ve srovnání s klasickou verzí programu se peníze vyplácejí předem. Nově mohou o dotace z NZÚ Light žádat vedle invalidních důchodců a sociálně slabých rodin také majitelé bytů a společenství vlastníků jednotek (SVJ), ve kterých již bylo renovováni alespoň 75 procent objektu. Finance na dotační program jsou hrazeny z Modernizačního fondu, tedy z peněz emisních povolenek. Momentálně se v programu počítá s třemi miliardami korun. Pokud by byl větší zájem, MŽP by podle Hladíka uvažovalo o navýšení.

Fond k dnešnímu dni schválil více než 54 tisíc žádostí, téměř 52 tisíc úspěšných žadatelů dosud obdrželo peníze ve výši 5,8 miliard korun. Podle dat MŽP se 35 procent dotací vydalo na výměnu oken a 26 procent na výměnu dveří. Mezi žadateli podle Hladíka převládali hlavně senioři, tři procenta žadatelů ale nově činili jedinci s invalidním důchodem třetího stupně. Průměrně podle MŽP domácnost po renovacích ušetří ročně u zateplení 6900 korun a u solárního ohřevu vody 5000 korun.

Zateplení domu

Zateplení domu či instalace fotovoltaiky. Víme, jak získat nejvíce peněz na zelenou energii

Nadcházející zimní měsíce mohou nemilosrdně poukázat na nedostatečné zateplení domu a odhalit i další problémy, spojené i s možnými vyššími účty za energie. Co s tím? Jedním z řešení může být možnost využití státního programu Nová zelená úsporám. Ten pomůže s výměnou starých kotlů, instalací fotovoltaiky nebo úsporného systému na ohřev vody ale třeba i s výstavbou pasivního domu nebo vybudováním zelené střechy.

Přečíst článek

Dotace až 240 tisíc korun může pokrýt až 100 procent způsobilých výdajů na zateplení fasády, střechy, stropu a podlahy, výměnu oken i vchodových dveří a na solární fotovoltaický nebo termický ohřev vody. Žadatelé budou moci čerpat až 150 tisíc korun na výměnu oken a vchodových dveří a 90 tisíc korun na instalaci systému na solární ohřev vody s bojlerem. Bez bojleru bude maximální dotace 60 tisíc korun. Solární panely budou muset být velké minimálně 2,5 metru čtverečních anebo jejich výkon bude muset být alespoň dva kilowatty.

V novém programovém období se zpřísňují požadavky na montáž oken a dveří, naopak v případě zateplení bude možné zohlednit stávající zateplení a tím snížit nároky na tloušťku nově instalovaného izolačního materiálu. V případě solárního ohřevu vody budou v závazných podmínkách přesněji definovány nároky na instalované systémy. V případě termického i fotovoltaického systému bude povinná ochrana proti opaření. Přepnutí na bivalentní, tedy přídavný, zdroj ohřevu v případě nedostatečného výkonu solárního systému bude automatické a nikoliv manuální. Solární systém bude nově možné instalovat s novou akumulační nádrží nebo ho připojit k již existujícímu bojleru.

Češi šetří: méně svítí a topí, návratnost větších projektů však neznají

Přes 90 procent Čechů se v posledním roce snaží o úspory ve spotřebě energií více než v minulosti. Převážně k tomu volí spíše menší úsporná opatření typu omezení svícení nebo vytápění. Větší investice, jako jsou například zateplení či pořízení úspornějšího kotle, realizovala méně než desetina spotřebitelů. Vyplývá to z průzkumu organizace Budovy21, podle níž lidem často schází informace o návratnosti větších opatření.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Vláda opět rozhazuje. Po důchodcích se zaměří na jejich vnuky

Přečíst článek
Rozbíhá se další fáze programu Nová zelená úsporám

Hon na miliony na zateplení. Rozbíhá se další fáze dotačního programu Nová zelená úsporám

Přečíst článek
Petr Hladík, ministr životního prostředí

Dalibor Martínek: Stane se ministr životního prostředí Hladík klimatickým Ježíšem Kristem?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme