Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jurečka: Průměrný starobní důchod od ledna vzroste o dalších 400 korun

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí
ČTK
 ČTK

Průměrná penze se od letošního června přehoupla přes hranici 20 tisíc. Od ledna příštího roku by mohla růst o dalších 400 korun na 20 700 korun. Uvedl to ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zvednout by se podle něj měla jen základní část penze, která je pro všechny stejná. Přesné údaje budou po 4. září.

Reklama

„Odhadujeme, že průměrný starobní důchod, který je teď po červnové mimořádné valorizaci 20 200 korun, dojde na konci roku díky novým výměrám nových důchodů na 20 300 korun. Po 4. září budeme mít přesný výpočet valorizace, která bude 1. ledna. Z dat, která známe, víme, že to bude zhruba o 400 korun více. Dostaneme se v průměrné výši na 20 700 korun. Tato část půjde plně do základní výměry důchodů,” uvedl Jurečka.

 Ministr dodal, že lednové navýšení si příští rok vyžádá asi 13 miliard korun.

Sněmovní vřava nad důchody

Důchod se skládá ze dvou částí. Solidární základní výměra je pro všechny stejná. Letos činí 4040 korun. V zásluhové procentní výměře se pak odrážejí odpracované roky, výše odvodů z výdělků a počtu vychovaných dětí.

Sněmovna nyní projednává novelu, která by měla růst důchodů od příštího roku zpomalit. Návrhy zákonů, které mají upravit důchodový věk, výši nových penzí či dřívější důchod pro náročné profese, by mělo ministerstvo předložit na podzim. Změny by měly platit od roku 2025.

Výdaje na penze výrazně rostou. Zvyšují se rychleji než příjmy. Loni do penzí putovalo téměř 600 miliard korun, letos by mohla být částka zhruba o 90 miliard korun vyšší. Deficit důchodového pojištění by letos mohl činit kolem 80 miliard korun. Na konci května před letošní mimořádnou červnovou valorizací dosahoval bezmála 30 miliard korun. Průměrný starobní důchod činil na konci prvního čtvrtletí 19 461 korun. Od června se zvedl zhruba o 760 korun. Starobní penze od sociální správy pobírá 2,36 milionu lidí a invalidní a pozůstalostní důchody pak dalších 479 tisíc. Několik desítek tisíc penzí vyplácejí systémy resortů obrany, spravedlnosti a vnitra. Jejich průměrné starobní důchody jsou o pár tisíc vyšší.

Důchody se navyšují pravidelně vždy od ledna. Zvedají se o růst cen a o polovinu růstu reálných mezd. Podle vládní novely, kterou projednává dolní komora, by se mělo znovu přidávat jen o třetinu růstu reálných mezd jako do roku 2018 a dál o celý růst cen. Znevýhodnit se mají předčasné penze. Měly by být nižší a do řádného důchodového věku by se jejich zásluhová část neměla valorizovat. Opozice záměry kritizuje, podle ní vláda svými návrhy okrádá důchodce. Podle kabinetu jsou změny nutné, bez nich by systém penzí nebyl udržitelný.

Svou reformu penzí vláda představila 11. května. Podle návrhu by se měl penzijní věk nastavit podle očekávané doby dožití každý rok lidem, kterým bude 50 let. Nové důchody by měly být o něco nižší než dnes, část peněz by si lidé měli na stáří naspořit. Garantovaná penze by měla činit pětinu průměrné mzdy místo nynější desetiny. Minimální odvody živnostníků by se měly v příštích letech o něco navýšit. Náročné profese by měly mít možnost chodit do penze dřív.

Na vládní konsolidační balíček nejvíc doplatí rodiny s malými dětmi a průměrnými příjmy

Průzkum: Nejvíc krvácejí rodiny s dětmi. Důchodci jsou na svém

Analytická organizace STEM zveřejnila další ze svých „kontinuálně prováděných“ průzkumů, ve kterém zjišťuje finanční situaci českých domácností. Výsledek? Polovina Čechů má za to, že finanční situace jejich domácnosti je horší než před rokem. Třetina tvrdí, že je jejich finanční situace neměnná.

Přečíst článek

Mojmír Hampl

Hampl: Důchodový systém je beze změn neudržitelný pro budoucí důchodce

Současný důchodový systém je beze změn, které vláda předložila sněmovně, v každém případě neudržitelný pro ty, kteří do důchodu půjdou v budoucnu. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl předseda Národní rozpočtové rady a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Mojmír Hampl. Všechny návrhy úpravy důchodového systému, které vláda předložila sněmovně, jsou podle něj schopny vymazat z deficitu důchodového účtu po 30. letech více než polovinu.

Přečíst článek

Senioři na jachtě

Dalibor Martínek: Důchodci, přestaňte vydírat stát. Buďte solidární se svými vnoučaty

Lidí, kteří v Česku pobírají nějakou státní důchodovou dávku, je 3,4 milionu. A to včetně víc než 400 tisíc invalidních důchodců. Lidí, kteří pracují a přispívají na důchody, je 5,3 milionu. To jsou statistická data. Průměrný důchod nyní činí 20 216 korun. Což je zhruba na úrovni 48 procent průměrné mzdy v Česku. Pro lidi, kteří nepracují. A kteří by měli mít po svém produktivním věku na účtu úspory, měli by podle očekávání vlastnit dům. Někteří i jachtu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nižší valorizace důchodů po hodinách obstrukcí prošla ve sněmovně prvním čtením

První bitva skončila. Nižší valorizace důchodů po hodinách obstrukcí prošla ve sněmovně prvním čtením

Přečíst článek
Vláda schválila kritizovanou nižší valorizací penzí. Reforma míří do rozpolcené sněmovny

AKTUALIZOVÁNO: Vláda schválila kritizovanou nižší valorizací penzí. Reforma míří do rozpolcené sněmovny

Přečíst článek
Důchodce

Lukáš Kovanda: Hněv důchodců. Letos přijdou průměrně o více než sedm tisíc korun na penzích

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme