Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Erdogan má o čem přemýšlet. Opoziční republikáni silně uspěli v místních volbách

turecká CHP překvapivě silně uspěla v komunálních volbách
profimedia.cz
 ČTK

Lidová republikánská strana (CHP), největší opoziční strana v Turecku, zaznamenala nečekaně velké zisky v nedělních místních volbách. Ovládla klíčová města včetně Istanbulu a Ankary a posílila i v mnoha dalších provinciích, včetně tradičně konzervativních regionech jako Adiyaman na jihu Turecka. Vyplývá to z výsledků voleb po sečtení téměř všech hlasů, informovaly agentury Reuters a AP. Výsledky jsou nepříjemné pro tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který usiloval o znovuzískání kontroly nad městskými oblastmi. Podle pozorovatelů se ukazuje, že mu vyrostla silná politická konkurence.

Reklama

V Istanbulu s velkým náskokem zvítězil stávající starosta největšího tureckého města Ekrem Imamoglu (CHP), který je nyní považován za Erdoganova hlavního politického soupeře. Svou funkci uhájil také starosta Ankary Mansur Yavaş, a to dokonce s náskokem 25 procentních bodů před vyzyvatelem.

Dohromady CHP zvítězila ve 35 z 81 provinciích, včetně pěti nejlidnatějších měst, zatímco Erdoganova konzervativně islámská Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) uspěla jen ve 24 provinciích. CHP získala dohromady 37,7 procenta hlasů, zatímco AKP 35,5 procenta. Volební účast přitom dosáhla 78 procent. Podle agentury AP jde o největší volební vítězství CHP od doby, kdy se Erdogan před dvěma desetiletími chopil moci.

Erdogan chce napravovat chyby

Erdogan už v neděli večer v proslovu z balkonu prezidentského paláce přiznal porážku a slíbil, že jeho strana se na základě tohoto vzkazu od občanů podrobí odvážné sebekritické analýze. "Bohužel, devět měsíců po našem vítězství ve volbách (prezidentských a parlamentních) z 28. května jsme v testu lokálních voleb nedokázali získat výsledek, který jsme chtěli," připustil prezident. "Napravíme své chyby a odstraníme své nedostatky," dodal a slíbil pokračovat v hospodářském programu zaměřeném na boj proti inflaci.

Nedělní volby byly vnímány jako barometr Erdoganovy popularity v době, kdy chtěl získat zpět kontrolu nad nejdůležitějšími městskými oblastmi, které před pěti lety ovládla opozice. Už vítězství CHP v Ankaře a Istanbulu v roce 2019 otřáslo Erdoganovou aurou neporazitelnosti, napsala AP.

Podle Reuters se 53letý znovuzvolený starosta Istanbulu Ekrem Imamoglu ukazuje být hlavním vyzyvatelem Erdoganovy vlády. V některých ohledech přitom kráčí v jeho stopách. Také Erdogan byl v 90. letech istanbulským starostou, oba pocházejí z oblasti východního Černomoří a oba v mládí hrávali fotbal.

Imamoglu je po nedělních volbách mnoha analytiky vnímán jako možný budoucí turecký prezident, píše Reuters. "Je to obrovský zlomový bod," cituje agentura AP politoložku Sedu Demiralpovou z istanbulské univerzity Isik. Voliči podle ní vzkázali, že s vládou AKP nejsou spokojeni.

Reklama

Související

volební shromáždění na podporu Národní aliance a kandidáta Kemala Kiliçdaroglua

Turci volí prezidenta. Zásadní roli může sehrát Muskův Twitter, který cenzuruje síť

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme