Reklama

Lukáš Kovanda: Špatná zpráva pro řidiče. Benzin zatím zlevňovat moc nebude

Pohonné hmoty, ilustrační foto
Unipetrol
Lukáš Kovanda

V Česku je benzin mimořádně dražší než v Itálii nebo ve Francii. A zdá se, že se to ještě nějakou dobu nezmění.

Reklama

Benzin v Česku od minulého týdne mírně zlevnil, nafta dál zdražuje. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 42,82 koruny, před týdnem byl o tři haléře dražší. O 49 haléřů na litru zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 47,34 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje.

V příštích sedmi dnech lze počítat se stagnací, maximálně velmi mírným zlevněním benzínu a se stagnací cen nafty, případně jejím jen velmi mírným zdražením. Důvodem je stabilizace cen ropy na světových trzích a dokonce pokles korunové ceny velkoobchodně prodávaných paliv. Za poslední tři týdny například nafta prodávaná velkoobchodně na surovinové burze v Rotterdamu zlevnila po přepočtu do korun o více než šest procent. Čerpací stanice v ČR tak ztrácí opodstatnění jakéhokoli dalšího citelnějšího zdražování.

Češi šetří. Méně topí i svítí, alkoholu se ale nevzdali

Dvě třetiny Čechů na začátku topné sezony uvedly, že spoří na energiích, méně vytápějí a svítí. Mezi další reakce na rostoucí inflaci patří výrazné omezení návštěv restaurací. Obliba alkoholu ale neklesá, vyplynulo z průzkumu pro společnost Edenred.

Přečíst článek

Stabilizace cen ropy je způsobena vyvažováním protichůdných tlaků. Tlak na zdražování představuje zejména rozhodnutí kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem od listopadu omezit produkci ropy o dva miliony barelů denně. Tlak na zlevňování naopak představuje hlavně obava z celosvětového útlumu ekonomiky a také ovšem obava z dopadu stále striktních covidových restrikcí a uzavírek v Číně, která je největším světovým dovozcem ropy. 

Čeští motoristé v současnosti nezvykle tankují benzín dráže než třeba ti italští, francouzští nebo chorvatští. Itálie, Francie nebo Chorvatsko patří běžně k zemím, kde je benzín citelně dražší než v Česku. Důvodem nynější změny jsou daňové úlevy, které četné země EU zavádí v souvislosti s probíhající energetickou krizí. V Chorvatsku je navíc levnější i nafta, navzdory tomu, že v Česku zůstává nadále snížená spotřební daň z ní, na rozdíl od benzínu.

Rozdíl pěti let v ceně benzínu na amerických čerpacích stanicích společnosti Chevron. První snímek je z roku 2017, druhý z října 2022

Noční můra Američanů se stala realitou. V zemi zaslíbené benzinu se tankuje dráž než v Česku

Spojené státy byly vždy mekkou levného benzínu. Však je to citlivé politické téma, asi jako cena piva v Česku. Silný americký dolar a tradičně dražší palivo v Kalifornii ale znamená, že v Hollywoodu vyjde nyní litr benzínu i na více než 50 korun za litr. Pro Američany zvyklé na litr za zhruba desetikorunu jde o obrovský šok.

Přečíst článek

Reklama

Související

Elektromobil, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Benzín u Čechů vítězí, auta na elektřinu jsou pořád propadák

Přečíst článek
čerpací stanice, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty zlevňují. Benzínky vyfukují přemrštěné marže

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme