Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Slabší koruna brání razantnější redukci sazeb

Lukáš Kovanda: Slabší koruna brání razantnější redukci sazeb
ČTK
Lukáš Kovanda

Bankovní rada České národní banky ve středu rozhodla o snížení své základní úrokové sazby o 0,50 procentního bodu, na 5,75 procenta. Většina trhu takový krok předpokládala. Koruna proto bezprostředně po oznámení rozhodnutí nijak výrazněji nereagovala. Drží se na úrovni kolem 25,30 za euro. České národní bance se tak daří zastavit její předchozí oslabování.

Reklama

Představitelé ČNB v posledních týdnech několikrát slovně intervenovali ve prospěch koruny, když upozornili, že její příliš slabá úroveň je přiměje ke zpomalení tempa snižování úrokových sazeb, či dokonce k jeho pozastavení. Trh nyní proto předpokládá, že ke konci letošního roku bude základní sazba nejspíše na úrovni 4,25 procenta. Před měsícem ovšem předpokládal, že základní sazba koncem letoška bude nejspíše na úrovni 3,50 procenta.

ČNB snížila hlavní sazbu na 5,75 procenta. Koruna zpevnila

Česká národní banka snížila hlavní sazbu na 5,75 procenta. Pokles o půl procentního bodu byl očekávaný. Inflační tlaky v ekonomice slábnou. V únoru se inflace vrátila na dvouprocentní cíl ČNB. V neprospěch argumentu výraznějšího poklesu sazeb hovoří slábnoucí koruna i rychlejší růst cen služeb. Tato proinflační rizika museli centrální bankéři ve svém dnešním rozhodnutí zohlednit.

Přečíst článek

Právě toto přehodnocení sázek ohledně dalšího vývoje úrokových sazeb ČNB stojí za stabilizací kurzu koruny. Ten by koncem letoška měl činit 24,95 koruny za euro, jak nyní předpokládá trh. Aktuální prognóza ČNB však ke konci roku předpokládá kurs 24,40 koruny za euro. Takové zpevnění však nekoresponduje zejména s vývojem sazeb v zahraničí, hlavně v eurozóně a také ve Spojených státech, kde centrální banky teprve snižování sazeb zahájí, nejspíše letos v polovině roku. Přivírá se tak úrokový diferenciál mezi sazbami na koruně a na světových měnách, euru a dolaru, což vytváří poměrně silný tlak na oslabování koruny. Tento tlak České národní bance brání výrazněji své sazby snižovat.

Očekáváme, že i na dalším zasedání přikročí ČNB k ponížení základní sazby o 0,5 procentního bodu.

Samotná inflace je na cíli ČNB. Dokonce letos znatelně „podstřeluje“ její inflační prognózu. To by samo o sobě otevíralo prostor ke snížení sazeb o 0,75 procentního bodu, nebo dokonce o celý procentní bod, avšak takovému kroku brání právě poměrně slabá koruna – slabší, než jakou by ji ČNB chtěla mít. Ovšem platí také to, že nižší než očekávaná inflace umožňuje centrální bance tolerovat slabší úrovně kurzu české koruny, neboť ty zatím tedy žádný výraznější inflační tlak nevytvářejí. Je třeba však mít na zřeteli, že současné kroky centrální banky se s největší intenzitou projeví na horizontu dvanácti až osmnácti měsíců.  t

ČNB znovu sníží sazby. Kdo chce eura na dovolenou, měl by měnit co nejrychleji

Půl procenta. O tolik s největší pravděpodobností sníží rada České národní banky základní úrokovou sazbu již na dnešním zasedání. Umožňují jí to mimořádně dobrá data o inflaci, která patří k nejnižším v Evropské unii. Vzhledem k tomu, že úroky Evropské centrální banky nadále stagnují, lze očekávat další mírný propad kurzu koruny vůči společné evropské měně. To přitom může mít i mírný proinflační vliv.

Přečíst článek

Inflace dovoluje ČNB snížit sazby radikálně. Proč to nejspíš neudělá a je to tak dobře?

Již za týden zasedne rada České národní banky a bude hodnotit dosavadní boj s inflací. A také to, jak nastaví sazby. O kolik je nakonec sníží?

Přečíst článek

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde

Reklama

Související

Ceny v průmyslu neklesají tak rychle, jak se čekalo. ČNB sníží sazby „jen“ o půl procenta

Ceny v průmyslu neklesají tak rychle, jak se čekalo. ČNB sníží sazby „jen“ o půl procenta

Přečíst článek
Úřad práce ČR

Nezaměstnanost v Česku je nejvyšší za tři roky. ČNB musí jednat a snížit úrokové sazby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme