Reklama

Lukáš Kovanda: Putin hraje vabank. Češi na to doplatí bez ohledu na výsledek

Vladimir Putin, prezident Ruska
ČTK
Lukáš Kovanda

Ruský prezident Vladimir Putin stupňuje svoji hru vabank vůči Evropské unii a obecně Západu. Pravděpodobně totiž rozšíří okruh zboží, které Rusko bude ochotno „nepřátelským zemím“, včetně Česka, prodávat pouze za rubly.

Reklama

Nyní se má opatření týkat plynu, Kreml jej však okruh dotčeného zboží patrně rozšíří o ropu, kovy, hnojiva, olejniny, uhlí, dřevo či obilniny. To je další problém pro české firmy a pro českou ekonomiku jako takovou. Česko totiž z Ruska ve velkém dováží kromě plynu a ropy také třeba právě kovy nebo chemické produkty, včetně hnojiv.

Jestliže by Rusko na platbě v rublech trvalo, což se zatím jeví jako pravděpodobné, Česko by muselo buď přistoupit na platby v rublech, nebo jít s Ruskem – jako zbytek EU – do třeba i léta trvajících sporů. Jedná se totiž o porušení smluv.

Druhá možnost znamená nejen soudní spory, ale zřejmě také přerušení dodávek. Tedy vážný problém pro již nyní těžce zkoušenou českou ekonomiku. Výpadek v dodávkách společně s růstem nákladů a inflací může vést v krajním případě k citelnějšímu ekonomickému propadu a k propuštění stovek tisíc lidí v ČR už v horizontu 24 měsíců.

Morawiecki, polská premiér

Polsko ještě letos skoncuje s ropou i uhlím z Ruska. Zastavte peníze pro Putina, vyzývá ostatní země

Zastavte peníze pro Putina, které pohánějí ruskou válečnou mašinérii, vzkazuje Evropské unii polský premiér Mateusz Morawiecki, jehož země se zavázala, že ještě letos přestane používat ruskou ropu i uhlí. Uhlí se chystá nakupovat v Jihoafrické republice a Austrálii.

Přečíst článek

Jiří Nouza

Šéf svazu stavebníků Nouza: Ocel či dřevo už nezlevní. Investoři si připlatí

Hlavním problémem českého stavebnictví není nedostatek ukrajinských dělníků. Je jím extrémní zdražení surovin a energií. Ceny materiálů se už nikdy nevrátí na původní úroveň, říká prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza. O stavební zákon se ještě povede bitva, ministr Ivan Bartoš podle něj svými změnami spíše vytváří nejistotu a zmatek. 

Přečíst článek

Ministr hospodářství Německa Robert Habeck

Německo se bojí nedostatku plynu. Je čas začít šetřit, každá kilowatthodina energie pomůže, nabádá ministr

Německo je často kritizováno, že brání zesílení sankcí vůči Rusku kvůli své závislosti na jeho energetických zdrojích. Podle šéfa největší plynárenské skupiny E.ON Německo dokáže najít plnou náhradu za ruský plyn nejdříve za tři roky.

Přečíst článek

>>>>>> Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

Absurdita války na Ukrajině: Rubl je nejsilnější za sedm let

Absurdita války na Ukrajině: Rubl je nejsilnější za sedm let. Zde jsou důvody proč

Přečíst článek
Moskva, rubl, ukrajinská krize

Lukáš Kovanda: Putinovo tažení za silnější rubl zaplatí i Češi. Ještě víc jim zdraží energie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme