Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

mezinárodní obchod - informace o tématu

Rusko a Čína se smějí západním sankcím. Vzájemný obchod jen kvete

Čínský export v prosinci meziročně vzrostl o 2,3 procenta, což je více než se čekalo. Podle agentury Reuters to vyplývá z údajů čínského celního úřadu. Spotřebitelské ceny se ale ve srovnání se stejným měsícem loni o 0,3 procenta snížily. Klesají už třetí měsíc po sobě a nižší byly i výrobní ceny, uvedl čínský statistický úřad. Vyhlídky druhé největší světové ekonomiky tak zůstávají nejisté, uvedla agentura DPA. Na nový rekord se ale loni opět vyšplhal obousměrný obchod s Ruskem, který dosáhl 240 miliard dolarů (5,4 bilionu korun).

Přečíst článek
Škoda Auto, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Schodek zahraničního obchodu je nejvyšší v historii ČR. A mohlo být i hůř

Přečíst článek
Petr Zajíc, portfolio manažer Amundi

Petr Zajíc: Češi cenu benzínu tolik neřeší, mají služebáky

V Česku je velký podíl služebních vozů. „Je to asi i jeden z důvodu, proč jsou v Praze paliva nejdražší. Sídlí tu totiž řada firem,“ říká Petr Zajíc, portfolio manažer Amundi. V neděli začalo platit v EU embargo na dovoz ropných produktů z Ruska námořní cestou, ropovodem Družba ale ruská ropa do českých rafinerií proudí dál. „Nafta z ruské ropy se u nás bude vyrábět dál, ale ještě zdraží,“ říká Zajíc.

Přečíst článek
Jitka Haubová, členka představenstva Komerční banky

Haubová z Komerční banky bude předsedat Mezinárodní obchodní komoře v ČR

Novou předsedkyní české odbočky Mezinárodní obchodní komory (ICC ČR) je od 1. ledna Jitka Haubová. Ve funkci vystřídala Miloše Olíka, který se stane místopředsedou. Výkonným ředitelem ICC ČR je i nadále Karel Machotka.

Přečíst článek
Dubai Marina

Izrael uzavřel obchodní dohodu s Emiráty. Historická smlouva ruší cla na většinu zboží

Vztahy mezi zeměmi na Blízkém východě se uklidňují. Izraelská obchodní dohoda se Spojenými arabskými emiráty ruší clo na 96 procent zboží. Může jít také o přípravu na komplikovanější obchodní prostředí způsobené válkou na Ukrajině.

Přečíst článek
Vladimir Putin, prezident Ruska

Lukáš Kovanda: Putin hraje vabank. Češi na to doplatí bez ohledu na výsledek

Ruský prezident Vladimir Putin stupňuje svoji hru vabank vůči Evropské unii a obecně Západu. Pravděpodobně totiž rozšíří okruh zboží, které Rusko bude ochotno „nepřátelským zemím“, včetně Česka, prodávat pouze za rubly.

Přečíst článek
Maersk sestoupil z trůnu největšího dopravce

Maersk zvažuje pozastavení veškerých kontejnerových dodávek z a do Ruska

Přepravní společnost Maersk zvažuje, že pozastaví veškeré kontejnerové dodávky z a do Ruska. Reaguje tak na sankce Západu za ruskou invazi na Ukrajinu, píše Reuters.

Přečíst článek
V případě války na Ukrajině hrozí zdražení pohonných hmoty v Česku nad 45 korun za litr

Rusko je pro český obchod méně důležité než Belgie. Případný konflikt pocítí Češi na výrazném zdražení benzínu

Pro Česko je Rusko méně důležitý vývozní trh než třeba Belgie. Případná válka Ruska s Ukrajinou a související sankce by se Česka přímo dotkly jen omezeně, třeba ve formě dražších pohonných hmot

Přečíst článek
výroba převodovek

Český průmysl napakoval sklady, což stupňuje inflaci

Český průmysl nebývale hromadí zásoby, bojí se další logistické krize. Toto křečkování je ale zásadním zdrojem inflace, komentuje ekonom Lukáš Kovanda nejnovější data o stavu českého zpracovatelského průmyslu, které zveřejňuje společnost IHS Markit. Stávající světová logistická krize však naštěstí odeznívá, dodává Kovanda.

Přečíst článek
V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.
video

Průmysl nemá lidi ani materiál, shodli se experti. Sledujte záznam debaty

České podniky nyní nejvíce trápí malá dostupnost materiálu a komodit, nárůst cen vstupů a situace na trhu práce.

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Inflační paradox. Explozi cen brzdí obavy z další vlny koronaviru

Vývoj inflace je jedním z nejvážnějších témat, o kterém se ve světě v řadách ekonomů i bankéřů letos hovoří a spekuluje. Objevující se názory varující, ale také uklidňující. Jasno přitom není.

Přečíst článek
Hořící peníze, ilustrační foto

Mutace delta krájí zisky i těm největším světovým firmám

Velkým firmám ve třetím čtvrtletí poprvé po 18 měsících růstu klesne souhrnný zisk.

Přečíst článek
Reklama

News box

Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme