Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf svazu stavebníků Nouza: Ocel či dřevo už nezlevní. Investoři si připlatí

Jiří Nouza
Aktron / Wikimedia Commons
Dalibor Martínek

Hlavním problémem českého stavebnictví není nedostatek ukrajinských dělníků. Je jím extrémní zdražení surovin a energií. Ceny materiálů se už nikdy nevrátí na původní úroveň, říká prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza. O stavební zákon se ještě povede bitva, ministr Ivan Bartoš podle něj svými změnami spíše vytváří nejistotu a zmatek. 

Reklama

Jaká je situace s ukrajinskými dělníky, kteří jsou páteří českého stavebnictví? Odešli, nebo zůstávají?

Myslíme si, a nedá se to nikde ověřit, že v Česku bylo před covidem asi dvacet tisíc ukrajinských pracovníků ve stavebnictví. Po pravoslavných Vánocích v lednu se část z nich do Česka už nevrátila. Aktuálně velké stavební firmy nehlásí nějaký zásadní problém s pracovníky. Ale může existovat problém u dodavatelů druhého nebo třetího řádu. My takové informace zatím nemáme. 

Čechy zajímá, zda nepřítomnost zahraničních pracovníků nezbrzdí bytovou výstavbu…

Nechci to bagatelizovat, ale nemyslím si, že kvůli tomu, že nebudou pracovníci z Ukrajiny, by se zastavila bytová výstavba. Problém je jinde. Jde o ceny surovin, nafty, oceli, hliníku, dřeva. Válka zvedla jejich ceny někdy i o stovky procent. Loni jsme se ptali, za kolik, letos se ptáme, máte to? To je mnohem větší problém, než jestli vám chybí pět nebo sem procent zaměstnanců.

Která komodita nyní chybí na trhu nejvíce?

Základem jsou energie. V prvovýrobě je energetická náročnost obrovská. Cementáři, cihláři, všichni jsou závislí na plynu. Tam je za prvé problém cenový, a za druhé je tady ohrožení dodávek.

dělníci, stavba

Dalibor Martínek: Česko jako znalostní ekonomika? Spíš ekonomika rozkopaných silnic

Začíná jaro, bagry a dělníci v oranžových vestách jsou na svých místech. Rozkopávají silnice a chodníky. Neměnný rituál, konstanta našich životů. Ať je válka, nebo mír, rekonstruovat a opravovat se prostě musí.

Přečíst článek

Ocel či dřevo už nezlevní

Zvládne stavebnictví letošní rok? Jaké máte prognózy?

Vypůjčím si moderní slovo, že trh je volatilní. Bude se to houpat. Ceny určitě porostou. Neumím si představit, že by se během roku nebo dvou ceny vrátily na nižší úroveň. Současné ceny budou setrvalým faktem. Nemám jakýkoliv důvod myslet si něco jiného. Ani kdyby skončila válka na Ukrajině, situace se nijak nezmění, je tam mnoho napáchaných škod.

Zdraží výstavba dálnic?

Je to očekávatelný vývoj. Je tu problém s ocelí. Chodí mi sem firmy, které zakládají stavby, a nemají ocel - která se používá všude možně - kde nakoupit. Říkají, musíte s tím něco udělat.

Mluvíte o tom s ministrem průmyslu Síkelou?

Komunikace není úplně jednoduchá. Řešíme třeba regulační stupně energetických vstupů. Druhá věc je, že jsme dali seznam komodit, jejichž ceny v posledních dvou měsících extrémně narostly. Bavíme se o cenách nafty, o cenách výbušnin pro lomy.

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Dalibor Martínek: Co dělá ministr průmyslu kolem energií? Máme tady tak trochu záhadu

Ministrem průmyslu se na konci loňského roku stal muž, který do té doby vůbec nebyl účasten politického dění v Česku. Vůbec nikdo ho neznal. To by se snad ještě dalo pochopit. Občas se vynoří nová tvář, průbojný člověk, který svěžími myšlenkami oslní. To ovšem není případ Jozefa Síkely. O jeho myšlenkách nevíme nic.

Přečíst článek

Žádáte od vlády nějaká konkrétní opatření?

S ministerstvem dopravy řešíme růst cen pohonných hmot. Chceme, aby to bylo řešeno v podmínkách běžících kontraktů. Chceme, aby všechny firmy, které staví pro stát pod ministerstvem dopravy, tuto situaci vyřešily. Budou žádat peníze navíc. Už o tom měsíc jednáme, situace nesnese odklad. Pro řadu firem může zdražování vstupů znamenat ekonomické ohrožení. Nelze pracovat za domluvené ceny dva roky staré. To nyní znamená, že na stavbu nosíte peníze. Ministerstvo nyní sestavuje metodiku, máme tam expertní tým. To je jedna část problému. Stavební trh je nějakých 500 miliard korun ročně. Čtvrtinu dělá jako investor ministerstvo dopravy. Druhá čtvrtina je veřejný sektor, kraje, města a obce. Zbylých padesát procent je soukromých.

Jak se liší jednání se soukromými firmami a s erárem?

Vždy záleží na ochotě investora. Když zná situaci, je ochoten o ní diskutovat. Je to o tom, že se musíte dělit o riziko. Nelze to hodit jen na zhotovitele. Kraje a města si v posledních letech bohužel zvykly, že v zadávacích dokumentacích vyškrtávají vyšší moc nebo inflační doložky. Rozumím investorům, že chtějí ušetřit. Ale takhle to dělat nejde, jinak firmy odejdou ze staveb. Budeme o tom jednat s Asociací krajů a se Svazem měst a obcí.

Aktuálně chce vláda pozdržet působnost stavebního zákona, který připravila bývalá vláda Andreje Babiše. Jak se to dotkne celkově výstavby v Česku?

Mám zkušenost jak ze samosprávy, tak ze státní správy. Myslím, že by bylo účelné vytvořit strukturu stavebního úřadu vertikálním způsobem od shora dolů. S neprůchodností současného stavu jsem se setkal jak ze strany samosprávy, tak státní správy. Bohužel, ve změnách, které se nyní řeší s nově nastoupenou politickou reprezentací nesouzním. Původní varianta byla správná. Obec má nezpochybnitelnou úlohu tvořit svůj územní plán. A potom je to technicistní proces, který mají vést státní úřady.

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Nikdo pro Putina neudělal tolik, jako spekulanti na trhu s energiemi

V energetice se pohybuje již 15 let. Je dlouhodobým odpůrcem spekulací na trzích s energiemi. V současnosti se Jan Palaščák věnuje budování skupiny Amper, v níž mimo jiné vyvíjí fintechové energetické start-upy CO2IN či Amper Meteo. V roli poradce je členem klimatické komise hlavního města Prahy, které se nyní potýká s problémy při nákupu energií. „Už je to téměř rok, co začaly dramaticky růst ceny plynu. Kdo neměl nakoupeno 90 až 100 procent budoucí spotřeby dopředu, má dneska velký problém,“ upozorňuje Palaščák.

Přečíst článek

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ale na změně trvá. Co z pozice šéfa Svazu podnikatelů ve stavebnictví podniknete?

V polovině dubna je jednání podvýboru sněmovny pro regionální rozvoj a bude se tam jednat o stavebním zákonu. Budeme se snažit vysvětlovat naši pozici. Uvědomujeme si, že ani současný zákon není dokonalý, pojďme se o tom bavit. Měli bychom udržet princip jednoho razítka. Nejvíc se bojíme, aby nedošlo k úplnému zablokování zákona. Na stole je nyní odložení některých ustanovení zákona. Bojím se, že když něco ze zákona vyndáte, nemusí pak fungovat jako celek. Máte dva zákony, stavební, a změnový. Toho změnového, který upravuje kompetence jednotlivých úřadů, se legislativní proces zatím vůbec nedotknul.

Jiří Nouza (58) 

Český politik a ekonom, nyní prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví. V letech 2010 až 2018 byl zastupitelem hlavního města Prahy. V letech 2013 až 2014 zastával funkci náměstka primátora.

Martin Kupka (ODS), ministr dopravy

Ministr dopravy Kupka: Dálniční známka by mohla zdražit. Ve hře je model: inflace a nové kilometry dálnic

O kolik zdraží dálniční známka a od kdy? To je žhavé a politicky ošidné téma pro ministra dopravy Martina Kupku. V době obří inflace není radno si zahrávat s dalším zdražováním. Kupka vymýšlí systém, který by byl automatický. Ať bude jakýkoliv, je zřejmé, že jízda po dálnici zdraží. V exkluzivním rozhovoru pro newstream.cz se ministr také vrací ke konci šéfa Českých drah.

Přečíst článek

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Dalibor Martínek: Co dělá ministr průmyslu kolem energií? Máme tady tak trochu záhadu

Ministrem průmyslu se na konci loňského roku stal muž, který do té doby vůbec nebyl účasten politického dění v Česku. Vůbec nikdo ho neznal. To by se snad ještě dalo pochopit. Občas se vynoří nová tvář, průbojný člověk, který svěžími myšlenkami oslní. To ovšem není případ Jozefa Síkely. O jeho myšlenkách nevíme nic.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k inflaci čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

Marco Iannaccone, náměstek generálního ředitele a člen představenstva UniCredit Bank

Marco Iannaccone z UniCredit Bank: Druhá půlka roku bude těžší. Chystáme se na to

Přečíst článek
Freedomek v Tachově.

Budoucnost českého stavebnictví? Dřevostavby by mohly tvořit až čtvrtinu nových projektů

Přečíst článek
Jakub Střeštík

Někdo na náš byznys kouká skrz prsty, ale jsme seriózní, říká obchodník s nemovitostními podíly Střeštík

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme