Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Stávka připraví českou ekonomiku o miliardy korun

Lukáš Kovanda: Stávka připraví českou ekonomiku o miliardy korun
Profimedia
Lukáš Kovanda

V Česku se dnes koná stávka, jejíž počet účastníků by mohl být jeden z nejvyšších za posledních třicet let. Podle odborářského svazu KOVO se do ní má zapojit až milion zaměstnanců. Někteří pracovníci vypustí práci zcela, jiní na hodinu či dvě a třeba lékaři se do stávky zapojí jen symbolicky. Do stávky se nicméně zapojují například zhruba tři čtvrtiny škol – mateřských, základních i středních. Kvůli tomu všemu by měla stávka výrazně poznamenat výkon české ekonomiky.

Reklama

V běžný všední den vytvoří tuzemská ekonomika nominální hrubý domácí produkt zhruba 25 miliard korun. Přitom je v ní necelých 5,1 milionu zaměstnanců. Pokud by tedy dnes stávkoval až onen milion z nich, tak či onak by se do ní zapojilo necelých dvacet procent z nich. Navíc, řada rodičů si v pondělí musela vzít dovolenou či jiné pracovní volno, aby mohla být se svým potomkem předškolního či nižšího školního věku doma.

Takových dětí, které jsou v uvedeném věku a za běžných okolností by šly do školy, je v Česku zhruba 700 tisíc. Až (nižší) stovky tisíc lidí kvůli tomu nešli do práce, jsou doma se svojí ratolestí či ratolestmi, které by jinak běžně zavítaly do školy.

Středula

Odboráři vyhrožují dalšími protesty, pokud vláda nezačne jednat

Odboráři jsou připraveni pokračovat v protestních akcích, pokud s nimi vláda nebude jednat. V úvodu demonstrace proti krokům vlády to řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Premiér Petr Fiala (ODS) už dopoledne řekl, že kabinet nemůže pod tlakem ustoupit od snahy o ozdravení veřejných financí. „Ustoupili bychom od dobré budoucnosti,“ prohlásil premiér v Brně v den stávky ve školství a dalších odborářských protestů.

Přečíst článek

Zásadní ochromení výkonu práce se tak bude týkat stovek tisíc zaměstnanců. Podnikatelské aktivity bude dále vykonávat drtivá většina ze zhruba 1,1 milionu aktivních živnostníků, OSVČ a podnikatelů. Dnešní stávka tak připraví českou ekonomiku o mírně přes dvě miliardy korun při předpokladu, že zásadně ochromí pondělní pracovní výkon přibližně půl milionu lidí. Stát tudíž na daních a odvodech kvůli dnešní stávce přijde o zhruba 700 milionů korun.

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde

Petr Fiala, premiér

Politický diář Jany Havligerové: Vládním politikům hvězdy dvakrát nepřejí

Fialův pětikoaliční kabinet už vzbuzuje nevoli i u těch lidí, kteří vládním stranám dali hlas. Bude se stávkovat, někde hodinu, někde dvě hodiny nebo celý den. Zdaleka nejvíc vášní ovšem budí protest škol. A co na to ministr školství? Že učitelé budou mít 130 procent průměrného platu, prý byla předvolební hesla, která on nevykřikoval. „Já jako Mikuláš Bek jsem se naštěstí nikdy tohoto honu za sliby neúčastnil. Ale teď se jako ministr musím vyrovnat s následky.“ Pěkně, hezky česky – já nic, já muzikant.

Přečíst článek

Předák odborů automobilky Jaroslav Povšík na tiskové konferenci k vyhlášení stávky odborů KOVO

Průmysl stávkuje. V pondělí na hodinu zastaví výrobu stovky firem, včetně Škody Auto

Do pondělní (27. listopadu) stávky proti krokům vlády se zapojí hodinovým zastavením výroby stovky firem z průmyslu, může to být až milion zaměstnanců. V automobilce Škoda Auto se výroba zastaví ve všech výrobních závodech Škody dokonce na dvě hodiny. Na tiskové konferenci Průmyslové aliance odborových svazů to řekli předseda svazu KOVO Roman Ďurčo a předák odborů automobilky Jaroslav Povšík (na snímku).

Přečíst článek

Reklama

Související

Rozplizlost odborářské stávky dokládá, že Fialova vláda má stále značné šance na úspěch u dalších voleb

Lukáš Kovanda: Rozplizlá stávka odborů dává šanci Fialovi. V Česku mění věci jen plný Václavák

Přečíst článek
Petr Fiala, premiér

Politický diář Jany Havligerové: Vládním politikům hvězdy dvakrát nepřejí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme