Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Ne, vláda neupřednostňuje migranty před seniory. Jeden důchodce „stojí“ Česko tolik, co čtyři ukrajinští uprchlíci

Uprchlíci z Ukrajiny čekají před krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině, 14. června 2022, Praha.
ČTK
Lukáš Kovanda

Celkové výdaje na ukrajinskou uprchlickou krizi od začátku ruské agrese loni v únoru do konce letošního března činily 33,5 miliardy korun, z toho přímo ze státního rozpočtu šlo 23,4 miliardy korun. Údaje zveřejnilo ministerstvo financí. Částka je dvacetkrát nižší, než kolik stát vyplatil na důchodech, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Částka 33,5 miliardy představuje zhruba jednu dvacetinu sumy, které byla ve stejné době, tj. od konce loňského února do konce letošního března, vyplacena z tuzemské veřejné kasy na důchody. Tato suma totiž činí podle údajů České správy sociálního zabezpečení takřka 654 miliard korun.

Z tříapůlmilionového Kyjeva za dva týdny ruské invaze uprchla asi polovina jejich obyvatel, uvedl starosta Vitalij Kličko.

ČR má nejvíce uprchlíků z Ukrajiny v přepočtu na obyvatele. Dvě pětiny chtějí zůstat

Vrátit se na Ukrajinu z Česka plánuje 37 procent lidí, kteří sem ze země napadené Ruskem uprchli před válkou. Zhruba stejný podíl chce zůstat, nebo zůstat a pravidelně dojíždět na Ukrajinu, pětina ještě neví, jak bude postupovat. Vyplývá to z průzkumu Agentury EU pro základní práva (FRA) v deseti unijních zemích, který se uskutečnil loni na přelomu srpna a září. Zahrnuje odpovědi přibližně 14 500 lidí.

Přečíst článek

Drtivou většinu dané sumy pokrývá částka vyplacená na starobní důchody. Starobních důchodců je v Česku zhruba 2,2 milionu.

325 tisíc uprchlíků v Česku

Dočasnou ochranu udělilo Česko od začátku invaze zhruba půl milionu ukrajinských uprchlíků, nyní jich je v Česku podle ministerstva vnitra přibližně 325 tisíc. To ale znamená, že za dobu války šlo z veřejných peněz v průměru zhruba čtyřikrát více peněz na jednoho tuzemského příjemce důchodové dávky, než kolik ve stejné době šlo na jednoho ukrajinského uprchlíka. (Ministerstvo financí zároveň upozornilo na to, že zhruba 100 tisíc uprchlíků začalo po příchodu do Česka pracovat, takže odvádějí peníze zpět do české ekonomiky, pozn. red.).

Nepotvrzují se tak názory některých kruhů, zejména pak politického extrému, že český stát ve své výdajové politice upřednostňuje ukrajinské uprchlíky před českými občany.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde:

Nezaměstnanost v Česku dál klesá.

Volných pracovní míst je víc než lidí bez práce, nezaměstnanost mírně klesla

Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla na 3,7 procenta, v únoru byla o dvě desetiny procentního bodu vyšší. Na konci března bylo bez práce zhruba 273 500 lidí, o devět tisíc méně než v předchozím měsíci. Počet volných pracovních míst stoupl asi o 1400, zaměstnavatelé jich v březnu nabízeli kolem 284 500. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR. Loni v březnu byla nezaměstnanost v Česku 3,4 procenta. Přes potvrzenou recesi zůstává poptávka po pracovní síle vysoká a podniky se svých zaměstnanců nezačaly zbavovat, shodují se analytici.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme