Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tomáš Kudela: ČNB posouvá diskusi o poklesu sazeb na konec roku

Česká národní banka, ilustrační foto
ČNB
Tomáš Kudela

Podle prohlášení členů bankovní rady budou trhy muset přehodnotit svoje dosavadní výhledy na vývoj sazeb. Dříve se očekávalo, že první pokles sazeb by mohla ČNB odhlasovat už v průběhu prvního letošního pololetí. Ale. Dosavadní vývoj naznačuje, že inflace nebude klesat dostatečně rychle a inflační tlaky ze strany mezd neopadávají dostatečným tempem, komentuje současný vývoj analytik SAB Finance Tomáš Kudela.

Reklama

Nejen Aleš Michl, ale také další členové bankovní rady, trhu vzkazují, že současná tržní očekávání jsou až příliš optimistická a trh se má připravit na delší období vyšších sazeb.

Tomáš Holub v rozhovoru pro Patria.cz dokonce zmínil, že pokles sazeb podle jeho názoru dává smysl až koncem letošního roku. Hlavním viníkem jsou podle jeho přesvědčení rychlý růst mezd v řadě sektorů a spíše pomalejší pokles cen potravin.

Pro trhy to znamená nutnost přehodnotit výhledy a také nižší riziko oslabení koruny, neboť koruna by se s poklesem sazeb dostala pod prodejní tlak. Pokud se ale odkládá na později pokles sazeb, tlak na odliv peněz z ČR se také zpozdí. Pro pozdější pokles sazeb hovoří také výsledky posledního zasedání bankovní rady, kdy hned 3 ze 7 členů bankovní rady hlasovali pro zvýšení sazeb o 25 bodů. Na pozadí takového hlasování je debata o poklesu sazeb poněkud předčasná.

Tomáš Holub, člen bankovní rady ČNB

Nebezpečná jízda. Česko už nasedá do mzdově-inflační spirály, varuje Holub z ČNB

Česko se už dostalo do mzdově-inflační spirály, varuje člen bankovní rady ČNB Tomáš Holub. Podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy to znamená, že zkrocení inflace si vyžádá delší čas a napáchá větší ekonomické a sociální škody.

Přečíst článek

ČNB

Lukáš Kovanda: Bankovní panika v USA zastaví debatu o tom, zda ČNB má dále zvyšovat sazby

Bankovní panika v USA pravděpodobně ukončí debatu o zvýšení úrokových sazeb ČNB. Na pořadu dne bude místo toho bude diskuse, kdy je začít snižovat, komentuje aktuální dění na finančních trzích ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Guvernér ČNB Aleš Michl vítá v centrální bance premiéra Petra Fialu (ODS).

Příměří, nebo trvalý mír? Guvernér Michl a premiér Fiala probírali inflaci

Že by premiér Fiala a guvernér ČNB Michl našli společnou řeč? Setkali se dva týdny poté, co Aleš Michl označil vládu za jednoho z viníků neutuchající inflace, na což mu premiér odpověděl, že bojovat s inflací musí právě centrální banka.

Přečíst článek

Reklama

Související

David Marek, hlavní ekonom Deloitte

Ekonom David Marek: Sazby můžou ještě růst. A v NERVu se podíváme na daně

Přečíst článek
Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme