Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Energie českým domácnostem zlevňují. Ale pozor na víceleté fixace

ČEZ vyzývá k samoodečtu energií. Pomůže to s nastavením záloh.
ČTK
Lukáš Kovanda

Někteří tuzemští dodavatelé plynu a elektřiny domácnostem, například E.ON, začínají zlevňovat. Zohledňují tak dramatický pokles burzovních cen napříč EU, k němuž dochází od loňského srpna. Lidé by však neměli brát první nabídku, neboť při víceleté fixaci a očekávaném propadu cen se nevyplatí, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Referenční cena plynu v EU, jež je určující i pro dodavatele v ČR a která je klíčová také pro ceny elektřiny, klesla od druhé poloviny loňského srpna do dnešního rána o více než 80 procent.  Poklesla na nejnižší úroveň od léta 2021. Právě tehdy se na trhu EU začal výrazněji projevovat hrozící fatální nedostatek plynu, který – zpětně viděno – souvisel i s tím, že Rusko se připravovalo na válku na Ukrajině. Proto omezovalo své dodávky do zemí EU v rámci krátkodobých kontraktů.

Nečekaná pomoc počasí

Pokles burzovní ceny plynu v EU má na svědomí zejména nadprůměrně teplé počasí. To by se mělo na kontinent vrátit v příštím týdnu, což je právě bezprostředním důvodem včerejšího poklesu ceny plynu na více než šestnáctiměsíční minimum. Teplé počasí má lví podíl na tom, že evropské zásobníky plynu jsou stále naplněny na zhruba 80 procent, což je o zhruba dvacet procentních bodů nad pětiletým průměrem pro tuto část roku.

elektroměr, elektřina

Energie zlevňují. Firmy začaly nabízet tarify nižší, než je vládní strop

Dodavatelé elektřiny a plynu začínají v reakci na příznivý vývoj na energetickém trhu z posledních týdnů nabízet novým klientům tarify s cenami mírně pod vládou stanoveným maximem. Jde například o E.ON, nový ceník chystá i innogy. Situaci na trhu, kde ceny energií začaly klesat, analyzují i další velcí dodavatelé. Většinou půjde o tarify s dlouhodobou fixací. Vyplývá to z informací firem pro ČTK. Pod úrovní stropu prodávají energie svým stávajícím klientům i někteří menší dodavatelé.

Přečíst článek

Dochází také k úsporám na straně domácností i podniků, které jsou dány jak úsporným nakládáním, tak omezováním výroby, například v průmyslu. Omezení výroby by však nemělo být tak výrazné, aby kontinent uvrhlo do jakkoli závažnější recese, což je další příznivá zpráva.

Na konci této topné sezóny by tak zásobníky mohly být stále naplněny z více než padesáti procent. To je komfortní situace pro to, aby mohly být kompletně naplněny před začátkem další topné sezóny, která startuje v říjnu 2023.

Dodavatelé zlevní ještě více než nyní

Takto poměrně příznivé vyhlídky mocně tlačí burzovní cenu plynu dolů. A tedy také burzovní ceny elektřiny, jejíž podstatná část se v EU z plynu vyrábí. S blížícím se koncem probíhající topné sezóny a nástupem jara proto také nelze vyloučit další, až dramatický propad cen plynu v EU.

Anders Opedal (vlevo), generální ředitel Equinoru, nečeká, že by plyn a elektřina výrazně zlevnily.

Vysoké účty za elektřinu a plyn zůstanou. Kvůli obnovitelným zdrojům, soudí šéf Equinoru

Šéf norského energetického gigantu Equinor Anders Opedal neočekává, že se účty za plyn a elektřinu vrátí na úroveň před pandemií covidu. Vysvětluje to obřími náklady na přechod od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům energie.

Přečíst článek

Je tudíž poměrně pravděpodobné, že čeští dodavatelé energií domácnostem v dohledné době zlevní ještě citelně výrazněji, než jak se „osmělují“ nyní. A protože nyní své zlevnění podmiňují víceletým zafixováním cen, mohl by se takovýto nový tarif, byť zlevněný pod úroveň vládou stanoveného stropu, jednoduše vymstít.

Lidé by proto neměli brát první zlevněnou nabídku, která se naskytne, zvláště tehdy ne, je-li podmíněna právě víceletou fixací. Mohli by totiž již poměrně brzy litovat, že nepočkali na ještě výhodnější ceny a ještě výhodnější podmínky. Ty mohou přijít již brzy, již na jaře.  

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme