Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Český průmysl letos přinejlepším skončí na černé nule

Lukáš Kovanda: Český průmysl letos přinejlepším skončí na černé nule
Profimedia.cz
Lukáš Kovanda

Český průmysl drtí kleště energetické drahoty a hrozby recese. V únoru se však vzepjala alespoň výroba aut, komentuje aktuální statistiku ČSÚ hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Tuzemský průmysl v únoru poněkud korigoval své nepříliš dobré nakročení do nového roku. Průmyslová produkce v ČR v únoru stoupla meziročně o dvě procenta, v souladu s očekáváním. Táhla ji hlavně výroba automobilů.

Autoprůmyslu se dařilo dokončovat rozpracovanou produkci a podal tak uspokojivý výkon i navzdory odstávkám některých výrobců. Ovšem i z důvodu nízké srovnávací základny loňského února. Letos v únoru odstávka postihla například kolínskou automobilku Toyota, která produkci musela přerušit kvůli nedostatku součástek.  

Pracovník ve firmě Betonpres, která vyrábí betonové střešní tašky, 6. února 2023, Kočín na Českobudějovicku.

Ceny vstupů ve výrobě po třech letech klesly, ukazuje index PMI

Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v březnu dál zhoršily, zejména kvůli snížení výroby a úbytku nových zakázek. Index nákupních manažerů (PMI) vykázal stejně jako v únoru hodnotu 44,3 bodu. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru. Zhoršování podmínek ukazuje PMI desátý měsíc v řadě, uvedla společnost S&P Global.

Přečíst článek

Hrozba recese je stále živá

Výrobu v energetickém odvětví průmyslu nadále, byť mírněji, tlumilo nadprůměrně teplé počasí, které snižuje poptávku po energiích a zároveň jejich velkoobchodní cenu. Přesto však výroba v energetice oproti lednu narostla, respektive ponížila svůj meziroční pokles. Přes pokles velkoobchodních cen energií však podniky průmyslu zpracovatelského čelí cenám vycházejícím z loňských velkoobchodních, respektive burzovních cen, které dramaticky navýšily důsledky války na Ukrajině a mezinárodních sankcí. To zvyšuje nákladnost jejich výroby. Klesají tak jejich odbytové možnosti, které navíc podvazuje i vývoj na straně poptávky, české i mezinárodní, kterou decimuje hrozba recese a související investiční nejistota.

Ty bude neblaze doléhat na průmyslovou výrobu v ČR po celý letošní rok, takže průmysl si celkově připíše oproti loňsku reálně jen desetinky procenta, jeho růst tak bude odpovídat „černé nule“.

Pracovník ve firmě Betonpres, která vyrábí betonové střešní tašky, 6. února 2023, Kočín na Českobudějovicku.

Průmysl rostl, ale začínají mu chybět nové zakázky

Průmyslová produkce v Česku v únoru podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně vzrostla o dvě procenta. K tomu ale dopomohl především nižší srovnávací základ. „Proto není třeba poslední – byť kladné – výsledky průmyslu příliš přeceňovat,“ komentuje hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek s tím, že průmyslu začínají citelně chybět nové zakázky.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: My čekali pokles, a zatím přišel růst. Průmyslu pomůže kromě aut také slábnoucí koruna.

Lukáš Kovanda: My čekali pokles, a zatím přišel růst. Průmyslu pomůže kromě aut také slábnoucí koruna

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme