Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny vstupů ve výrobě po třech letech klesly, ukazuje index PMI

Pracovník ve firmě Betonpres, která vyrábí betonové střešní tašky, 6. února 2023, Kočín na Českobudějovicku.
ČTK
 ČTK

Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v březnu dál zhoršily, zejména kvůli snížení výroby a úbytku nových zakázek. Index nákupních manažerů (PMI) vykázal stejně jako v únoru hodnotu 44,3 bodu. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru. Zhoršování podmínek ukazuje PMI desátý měsíc v řadě, uvedla společnost S&P Global.

Reklama

„Březnová data PMI z českého zpracovatelského sektoru uzavřela pro firmy náročné čtvrtletí. Slábnoucí poptávka a kupní síla odběratelů pod tlakem vedly k dalším poklesům výroby i nových zakázek,“ uvedla vedoucí ekonomka S&P Global Market Intelligence Sian Jones. „Jistou úlevu výrobcům poskytla slabá poptávka po vstupech, která vedla k prvnímu poklesu jejich cen za více než tři roky,“ doplnila.

Objemy přijatých zakázek v české výrobě klesaly třináctý měsíc v řadě. K poklesu přispělo i snížení zahraniční poptávky kvůli slabší kupní síle zahraničních klientů. V důsledku nižšího objemu zakázek se snižovala i výroba, tempo jejího poklesu ale bylo nejnižší za posledních deset měsíců.

Petr Fiala a Miroslav Kalousek na archivním snímku

Stanislav Šulc: Chystá se Fialova vláda zopakovat proslulou Kalouskovu chybu?

Vláda hledá peníze na zalátování děravého státního rozpočtu. A jednotlivé strany se předhánějí v nápadech, kde by bylo možné zdroje najít. Jednou z cest by údajně mohlo být zvýšení základní sazby daně z přidané hodnoty z 21 na 23 procent. Co by v nějakých dobách snad i mohlo mít smysl, přichází v časech, kdy by tím vláda docílila jediného: vlastní zkázy. Podobně jako se to stalo Nečasově vládě poté, co zvýšila DPH a do půl roku šla s ostudou od válu.

Přečíst článek

Vstupy zlevnily, ceny produkce i tak vzrostly

Kvůli slabé poptávce po vstupech se poprvé od roku 2020 snížila i jejich cena, zároveň někteří výrobci uvedli, že růst cen energií nebyl tak razantní, jak očekávali. Prodejní ceny ale přesto rostly, protože se firmy snažily do cen promítnout dříve zvýšené náklady na vstupy, uvedla S&P Global. Tempo inflace ale zpomalilo, růst cen výrobků byl nejpomalejší od prosince 2020.

Podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče nejsou výsledky PMI tak špatné vzhledem k vývoji v Německu a v eurozóně. „Pozitivně lze hodnotit zmírnění poklesu výroby a nových objednávek, PMI průzkum zároveň naznačuje viditelné zmírňování cenových tlaků v tuzemském zpracovatelském sektoru,“ uvedl.

Předseda vlády Petr Fiala (vlevo) a generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj Mathias Cormann.

Mírná recese a vysoká inflace. OECD také Česku doporučuje šetřit

Česko letos čeká mírná recese, hrubý domácí produkt (HDP) klesne o 0,1 procenta a země se bude potýkat s vysokou inflací, která bude činit 13 procent. Uvádí to zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), kterou představili premiér Petr Fiala (ODS) a generální tajemník OECD Mathias Cormann na tiskové konferenci v Praze. Zpráva Česku také doporučuje rozpočtovou konsolidaci. Podle Fialy chce vláda ročně snižovat strukturální deficit o jedno procento HDP, tedy zhruba 70 miliard korun.

Přečíst článek

„Podle nás se již může jednat o pomyslné dno, ze kterého bude následovat odražení,“ komentoval výsledek indexu hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil. „Vývoj na trzích s komoditami naznačuje, že bude pokračovat úleva ze strany cen výrobních vstupů, a to včetně těch energetických. Podle nás je tedy pouze otázkou času, kdy se toto promítne i do vyšší poptávky, což bude poslední impulz nutný pro oživení. To tak podle našeho názoru přijde již v průběhu nadcházejícího čtvrtletí,“ uvedl.

Firmy byly ve svém výhledu do budoucnosti optimističtější než v minulosti. Očekávání výroby v příštím roce vzrostla na nejvyšší úroveň od května 2022. Pro letošní rok nicméně S&P Global očekává v českém průmyslu stagnaci.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme