Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průmysl rostl, ale začínají mu chybět nové zakázky

Pracovník ve firmě Betonpres, která vyrábí betonové střešní tašky, 6. února 2023, Kočín na Českobudějovicku.
ČTK

Průmyslová produkce v Česku v únoru podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně vzrostla o dvě procenta. K tomu ale dopomohl především nižší srovnávací základ. „Proto není třeba poslední – byť kladné – výsledky průmyslu příliš přeceňovat,“ komentuje hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek s tím, že průmyslu začínají citelně chybět nové zakázky.

Reklama

Průmyslová produkce se vrátila k růstu po lednovém poklesu o 1,9 procenta. K bilanci nejvíce přispěla výroba automobilů, která byla ve srovnání s loňským únorem vyšší zhruba o čtvrtinu. Vyplývá to z údajů ČSÚ. Meziměsíčně se průmyslová produkce zvýšila o 0,4 procenta.

Výroba aut meziročně vzrostla o 25,2 procenta. Vliv na to měla mimo jiné nižší loňská srovnávací základna. „Autoprůmyslu se dařilo dokončovat rozpracovanou produkci a podal tak uspokojivý výkon i navzdory odstávkám některých výrobců. Letos v únoru odstávka postihla například kolínskou automobilku Toyota, která produkci musela přerušit kvůli nedostatku součástek,“ komentoval hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

„Obecně ovšem výroba aut nadále vázla kvůli problémům s dodávkami některých dílů,” komentuje ekonom Patrik Rožumberský z UniCredit Bank.

K růstu průmyslu přispěla i výroba strojů nebo elektrických zařízení, kde je významná část produkce vázaná právě na výrobu automobilů. „Téměř o pětinu meziročně vzrostla částečně vlivem nízké srovnávací základny produkce ve farmaceutickém průmyslu. Oživení je v posledních měsících patrné v kožedělném průmyslu,“ uvedli statistici.

Pracovník ve firmě Betonpres, která vyrábí betonové střešní tašky, 6. února 2023, Kočín na Českobudějovicku.

Ceny vstupů ve výrobě po třech letech klesly, ukazuje index PMI

Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v březnu dál zhoršily, zejména kvůli snížení výroby a úbytku nových zakázek. Index nákupních manažerů (PMI) vykázal stejně jako v únoru hodnotu 44,3 bodu. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru. Zhoršování podmínek ukazuje PMI desátý měsíc v řadě, uvedla společnost S&P Global.

Přečíst článek

„Řadě dalších významných odvětví se ovšem nadále nedařilo. Produkce se meziročně snížila například v chemickém průmyslu, výrobě základních kovů či nekovových minerálních výrobku, tedy v odvětvích s vysokou energetickou náročností,” dodal Rožumberský.

„Výroba chemických látek a chemických přípravků, ostatních nekovových minerálních výrobků (především stavebních hmot a skla) a výroba základních kovů, hutnictví a slévárenství klesla v meziročním srovnání téměř o pětinu,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Průmyslu chybějí nové zakázky

Hodnota nových zakázek pro český průmysl se v únoru meziročně zvýšila o 1,1 procenta. Zakázky ze zahraničí sice byly nižší o 2,7 procenta, tuzemské nové zakázky ale naopak vzrostly o 10,1 procenta. „A ani únorové objednávky v tomto směru nepřinášejí změnu k lepšímu. Jsou sice mírně vyšší, avšak pořád se počítají z běžných cen, takže jsou de facto inflačně nadhodnocené,“ dodal Dufek.

A pro nejbližší měsíce podle něj nevyznívají vyhlídky českého průmyslu příliš dobře. Napovídaly o tom už ukazatele důvěry nebo indexy nákupních manažerů, podle kterých není mírný optimismus v odvětví dostatečně podložen zakázkami. „Když navíc vezmeme v úvahu výkyvy v automobilovém průmyslu, který je závislý na stabilitě dodávek čipů a dalších dovážených komponent, můžeme prozatím čekat jen horší čísla z průmyslu“ uzavřel Dufek.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu v lednu meziročně klesl o jedno procento. Jejich průměrná hrubá mzda vzrostla téměř o 10,8 procenta.

Lukáš Kovanda: Český průmysl drtí kleště energetické drahoty a hrozby recese. V lednu zklamal

Lukáš Kovanda: Český průmysl drtí kleště energetické drahoty a hrozby recese. V lednu zklamal

Tuzemský průmysl nakročil do nového roku zle. Průmyslová produkce se meziročně propadla, a to poprvé od loňského dubna. Propad činí 1,4 procenta. Meziměsíčně je pád rovněž nečekaně silný, o 2,7 procenta, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme