Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Český průmysl drtí kleště energetické drahoty a hrozby recese. V lednu zklamal

Lukáš Kovanda: Český průmysl drtí kleště energetické drahoty a hrozby recese. V lednu zklamal
ČTK
Lukáš Kovanda

Tuzemský průmysl nakročil do nového roku zle. Průmyslová produkce se meziročně propadla, a to poprvé od loňského dubna. Propad činí 1,4 procenta. Meziměsíčně je pád rovněž nečekaně silný, o 2,7 procenta, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Přitom se nezřídka čekal vzestup, jejž měl mít na svědomí hlavně autoprůmysl, který těží ze zlepšování zásobování komponenty typu čipů a z odeznívání světové logistické krize. Autoprůmysl skutečně zaznamenal silný růst, který však ani tak nekompenzoval propad většiny dalších průmyslových odvětví.

Inflace v únoru klesla. K jednocifernému číslu má stále neuvěřitelně daleko

Inflace v únoru zpomalila na 16,7 procenta. Dvouprocentní růst cen se vrátí nejdříve až příští rok

Inflace v Česku v únoru meziročně klesla na 16,7 procenta, o 0,8 procentního bodu méně než v lednu. Uvedl to Český statistický úřad. Pokles inflace očekávali i analytici.

Přečíst článek

Výrobu v energetickém odvětví průmyslu tlumilo v lednu nadprůměrně teplé počasí, které snižuje poptávku po energiích a zároveň jejich velkoobchodní cenu. Přes pokles velkoobchodních cen však podniky průmyslu zpracovatelského čelí cenám vycházejícím z loňských velkoobchodních, resp. burzovních cen, které dramaticky navýšily důsledky války na Ukrajině a mezinárodních sankcí.

Letošní růst průmyslu bude jen „černá nula“

To zvyšuje nákladnost jejich výroby. Klesají tak jejich odbytové možnosti, které navíc podvazuje i vývoj na straně poptávky, české i mezinárodní, kterou decimuje hrozba recese a související investiční nejistota.

Ty bude neblaze doléhat na průmyslovou výrobu v ČR po celý letošní rok, takže průmysl si celkově připíše oproti loňsku reálně jen desetinky procenta. Jeho růst tak bude odpovídat „černé nule“.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde:

Vagon Škodovek, export

Lukáš Kovanda: Zahraniční obchod ČR se po roce vrací „do plusu“. Hlavně díky zlevnění energií a silné koruně

Český zahraniční obchod se po roce vrací do kladných hodnot. Poprvé od loňského ledna totiž letos v lednu vykázal přebytek. Ten čítá 9,5 miliardy korun. Jedná se nejvýraznější přebytek českého zahraničního obchodu za celé období do dubna 2021.

Přečíst článek

Jan Šebesta a redaktoři Newstream.cz při natáčení podcastu Realitní Club

Zrychlí v Česku výstavba? Pro nové úřady nejsou peníze ani lidé. Zbývá se jen modlit

Nový stavební zákon stále čeká na to, až ho schválí poslanecká sněmovna. Platit by měl od příštího roku. Tento závazek vlády trvá. Faktem však je, že se neustále pracuje na dílčích změnách této klíčové normy. „Připravuje se vládní poslanecká iniciativa. Zdá se, že výsledkem bude kompromis mezi původním návrhem a představami současné vlády,“ říká Jan Šebesta, expert na stavební právo ze Svazu průmyslu a dopravy.

Přečíst článek

Reklama

Související

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem.

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme