Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Potvrzeno: Česká ekonomika je v recesi, loni stoupla méně, než se čekalo

Potvrzeno: Česká ekonomika je v recesi, loni stoupla méně, než se čekalo
ČTK

Česká ekonomika v loňském roce meziročně stoupla podle zpřesněného odhadu o 2,4 procenta. Statistici tak zhoršili svůj odhad z konce ledna, kdy uváděli růst o 2,5 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). V posledním čtvrtletí loňského roku hrubý domácí produkt (HDP) meziročně vzrostl o 0,2 procenta, proti třetímu čtvrtletí naopak klesl o 0,4 procenta. Druhý mezičtvrtletní pokles v řadě znamená, že se česká ekonomika dostala do technické recese.

Reklama

Hlavními faktory celoročního růstu byly výdaje na tvorbu hrubého kapitálu a zahraniční poptávka," uvedli statistici. Tvorba hrubého fixního kapitálu byla o 6,2 procenta vyšší než v roce 2021. Rostly především investice do ostatních budov a staveb a dopravních prostředků.

Česko je dvanáctá nejvyspělejší ekonomika v Evropské unii. Ve srovnání s loňskem si pohoršila o tři příčky.

Pád o tři příčky. Česko je dvanáctá nejvyspělejší ekonomika v EU, ukazuje Index prosperity

Česko je dvanáctá nejvyspělejší ekonomika v Evropské unii. Ve srovnání s loňskem si pohoršila o tři příčky, zejména kvůli vysoké inflaci a nízké přidané hodnotě produkce. Vyplývá to z nového Indexu prosperity zaměřeného na ekonomiku, který sestavili analytici České spořitelny a portálu Evropa v datech. Nejsilnější evropskou ekonomikou je podle indexu Švédsko.

Přečíst článek

„I když výsledky ekonomiky ve druhé půlce roku už poznamenala recese, díky vyšším číslům z první poloviny dosáhl růst HDP 2,4 procenta. Není to zrovna skvělý výsledek, když vezmeme v úvahu, že se ekonomika nedostala ani v roce 2022 na předcovidovou úroveň,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Úspěchem pro letošek bude i stagnace

„Na úroveň před covidem se nedostaneme s největší pravděpodobností ani letos. Začátek roku je ve znamení pokračující recese a následné oživení jen tak tak vyrovná negativní čísla z prvního pololetí. Pokud ekonomika bude za celý rok alespoň stagnovat, bude to možné považovat za úspěch,“ podotkl.

Česká ekonomika bude letos stagnovat, bude na tom hůře než většina EU

Česká ekonomika bude letos stagnovat, bude na tom hůře než většina EU

Česká ekonomika bude v prvním čtvrtletí letošního roku stagnovat a za celý rok vykáže růst o 0,1 procenta. To bude výrazně pod očekávaným průměrem celé Evropské unie. Počítá s tím dnes zveřejněná makroekonomická prognóza Evropské komise, která v případě České republiky nijak nezměnila dřívější odhady letošního minimálního růstu hrubého domácího produktu (HDP).

Přečíst článek

Kumulace bariér v podobě vysoké míry inflace, cen energie a dalších nejistot se však postupně podepsala na ekonomickém výkonu a ve druhé polovině roku začala ekonomika zpomalovat. I když se naštěstí nepotvrdily negativní scénáře extrémních cen energie nebo nedostatku zemního plynu, ekonomika mezičtvrtletně poklesla již podruhé za sebou a dostali jsme se do technické recese," uvedl hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek. Podle něj se ale nenaplnily nejhorší obavy z léta a ekonomika za celý rok vykázala růst.

Saldo zahraničního obchodu skončilo po 19 letech v záporu, když kleslo meziročně o 187,6 miliardy korun na minus 8,3 miliardy. Výdaje na konečnou spotřebu domácností loni klesly o 0,9 procenta, naopak výdaje vládních institucí na konečnou spotřebu vzrostly o 0,7 procenta.

Inflace bude klesat, tvrdí ekonomové. Neshodují se na tom, jak rychle

S blížícím se jarem bude růst tlak na zpomalení inflace, protože ceny energií a pohonných hmot se budou meziročně srovnávat s historicky nejvyššími cenami. V odhadech, o jak razantní zpomalení půjde, se ale analytici liší.

Přečíst článek

HDP loni v meziročním srovnání rostl v každém čtvrtletí, postupně ale růst zpomaloval. V prvním kvartále to bylo o 4,7 procenta, ve druhém o 3,5 procenta, ve třetím o 1,5 procenta a v posledním o 0,2 procenta.

Konec roku ovlivnil pokles útrat domácností

Bilanci ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku negativně ovlivnily zejména klesající výdaje na konečnou spotřebu domácností. Meziročně se snížily o 5,5 procenta. Lidé méně nakupovali zejména předměty dlouhodobé spotřeby. „Významně klesaly i výdaje na potraviny, které se meziročně snížily o více než deset procent, ale pokles byl zaznamenán i u dalších položek. Rostly pouze výdaje za služby," uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Analytici očekávali, že v posledních třech měsících loňského roku HDP mezičtvrtletně klesne o několik desetin procenta. Znamená to, že se česká ekonomika ve druhé polovině roku 2022 dostala do technické recese. Ekonomové ji definují jako mezičtvrtletní pokles sezonně očištěného reálného čtvrtletního HDP v alespoň dvou po sobě jdoucích obdobích. Ve třetím čtvrtletí loňského roku přitom ekonomika klesla mezikvartálně o 0,3 procenta.

Petr Fiala, ODS

Fialův kabinet zrevidoval programové prohlášení. Mění se závazky u financí a energetiky

Vláda dnes po zhruba 14 měsících schválila aktualizaci svého programového prohlášení. Novinářům to po zasedání kabinetu řekl premiér Petr Fiala (ODS). Nutnost změnit programové prohlášení vláda zdůvodňuje především válkou na Ukrajině a jejími ekonomickými dopady. Nejvíc se mění například závazky týkající se financí, energetiky či školství.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

AKTUALIZOVÁNO: Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

Přečíst článek
Česká ekonomika stagnuje, meziroční propad byl větší, než statistici odhadovali

AKTUALIZOVÁNO: Česká ekonomika stagnuje. Bez zvládnutí inflace se ode dna neodrazí, míní analytici

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme