Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: Zeman změnil rétoriku, ne přesvědčení

Miloš Zeman, prezident
ČTK
Jana Havligerová

Napadení Ukrajiny putinovským Ruskem je pro prezidenta Zemana pořádná rána do vazu. Při jeho „státnickém“ projevu, s nímž vystoupil v České televizi, to ostatně bylo vidět. Výroky, kterými výslovně odsoudil agresi, zněly mdle, snaha změkčit je vyznáním obdivu k ruskému lidu a kultuře byla zjevná. 

Reklama

Zeman musel otočit, a otočil nikoliv z přesvědčení, ale pod tíhou reality. Proruské (a také pročínské) postoje českému prezidentovi nikdo neodpáře. Pro ty, kteří mají krátkou paměť, snad stačí připomenout třeba jeho urputnou snahu o to, aby se Rusko mohlo podílet na dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech nebo zpochybňování faktu, že za explozemi muničních skladů ve Vrběticích stáli ruští agenti

Miloš Zeman

Prezident Zeman: Šílence je třeba izolovat a nebránit se proti němu jen slovy

Rusko se vpádem Ruska na Ukrajinu dopouští zločinu proti míru. Je načase sáhnout k tvrdším sankcím, než byly plánovány. Šílence je třeba izolovat a nebránit se proti němu jen slovy, uvedl v televizním projevu prezident Miloš Zeman s tím, že vyjádřil plnou podporu ukrajinskému lidu a jeho vedení. Projev hlavy státu ocenil premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

Na mezinárodní scéně Zeman také napáchal dostatek ostudy, a alespoň s tím je snad konečně konec. Virtuálního summitu hlav státu Severoatlantické aliance, kterému má předsedat americký prezident Biden, by se měl účastnit i premiér Fiala, a měla by to být záruka toho, že Zeman nebude vykládat, co si zamane. Nebo co chtějí jeho proruští poradci. 

Podle ústavy je za zahraniční politiku odpovědná vláda, momentálně to vypadá, že si to prezident plně uvědomuje. Snad to i vydrží. Když ne až do konce Zemanova mandátu na Hradě, tak alespoň nyní, v čase vážného ohrožení.

Přesto je potřeba znovu opakovat: Do zahraniční politiky sice mluvili všichni čeští prezidenti, žádný ze Zemanových předchůdců však nebyl tak tvrdým ochráncem ruských a čínských zájmů jako on. Jeden projev na tom nic nemění.

Josef Středula, prezident ČMKOS

Šéf odborů Středula: Ukrajincům pomůžeme. Ale nikdo je nebude pracovně zneužívat

Rozhovor s šéfem odborů Josefem Středulou jsme měli domluvený několik dní dopředu. Chtěli jsme probrat platy, mzdy, inflaci a podobně. Ale v noci vtrhli Rusové na Ukrajinu, a téma se změnilo. V Česku pracuje podle oficiálních údajů asi 180 tisíc Ukrajinců. Ve skutečnosti asi mnohem více. „Aktuální je, že do Česka mohou z Ukrajiny bezvízově přijet lidé, kteří mají biometrické pasy,“ hlásil Středula po schůzce na vládě.  

Přečíst článek

peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: V Česku se roztočí „válečná inflace“, bude vleklá a dvouciferná

Válka na Ukrajině roztočí v Česku druhé kolo inflace. Tentokrát už půjde převážně o inflaci „válečnou“, nikoli „pandemickou“. Ovšem obě inflační kola na sebe navazují, dokonce se překrývají, takže výsledkem bude ještě vleklejší výrazná inflace.

Přečíst článek

>>>>>> Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme