Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prezident Zeman: Šílence je třeba izolovat a nebránit se proti němu jen slovy

Miloš Zeman
ČTK
Dušan Kütner

Rusko se vpádem Ruska na Ukrajinu dopouští zločinu proti míru. Je načase sáhnout k tvrdším sankcím, než byly plánovány. Šílence je třeba izolovat a nebránit se proti němu jen slovy, uvedl v televizním projevu prezident Miloš Zeman s tím, že vyjádřil plnou podporu ukrajinskému lidu a jeho vedení. Projev hlavy státu ocenil premiér Petr Fiala (ODS).

Reklama

Prezident Miloš Zeman razantně odsoudil dnešní vpád Ruska na Ukrajinu. „Jedná se o akt nevyprovokované agrese, který je zapotřebí důsledně odsoudit, a to nikoli jen slovy, ale také činy,“ prohlásil v televizním projevu Zeman.

Sledujte záznam projevu prezidenta Zemana k situaci na Ukrajině:

Zemanova reakce na Putinův postup na Ukrajině

 „Rusko se tímto činem dopouští zločinu proti míru. Je načase sáhnout k tvrdším sankcím, než byly plánovány, zejména k sankcím v oblasti takzvaného SWIFTu, což je mezinárodní bankovní a finanční síť, a vyřazení ruské federace z platebního styku. Šílence je třeba izolovat a nebránit se proti němu jen slovy,“ uvedl v televizním projevu prezident Miloš Zeman.

Vagon Škodovek, export

Analýza: Válka na Ukrajině zvýší v Česku inflaci, ekonomiku však neparalyzuje

Eskalace konfliktu na Ukrajině bude mít značný dopad i na českou ekonomiku. Válečný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou pravděpodobně zkomplikuje zahraniční obchod. Povede ke zvýšení inflace v České republice. Důvodem bude růst cen ropy a plynu, dále nárůst cen obilovin a potravin a odchod investorů více na západ. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu a vyjádření jednotlivých institucí.

Přečíst článek

Zároveň Zeman přiznal, že se v postupu Kremlu spletl. „Před několika dny jsem řekl, že Rusové nejsou blázni a na Ukrajinu nezaútočí. Přiznávám, že jsem se mýlil,“ uvedl. 

„Mám rád ruskou kulturu, vážím si obětí ruského lidu ve druhé světové válce, ale to neznamená, že budu souhlasit s tím, aby na území suverénního státu bez vyhlášení války vstoupila cizí armáda,“ dodal.

Zeman před svým dopoledním projevem podle svých slov prostudoval podrobně projev Putina z dnešního rána, v němž vládce Kremlu ohlásil invazi na východní Ukrajinu.

Fronta aut před ukrajinskou čerpací stanicí

Válka na Ukrajině zdražuje ropu i zlato. Koruna padá

Trhy se po šoku ze zahájení války na Ukrajině zčásti stabilizují. Koruna zpomalila své prudké oslabování. Unce zlata za poslední dva týdny podražuje o skoro 5000 korun.

Přečíst článek

„Odpovím jednou větou: Domnělé, nebo skutečné chyby, jako bylo bombardování Jugoslávie nebo vstup do Iráku, nemůže být ospravedlněním (pro vpád Ruska na Ukrajinu),“ prohlásil.

Chtěl bych vyjádřit plnou podporu Ukrajině, jejímu vedení a jejímu lidu. Věřím, že se situace uklidní, nikoli však zbabělým kompromisem, ale rozhodnou reakcí proti agresorovi,“ dodal.

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil na sociálních sítích dopolední televizní projev prezidenta Miloše Zemana k dění na Ukrajině zasažené ruskou vojenskou agresí. Je dobře, že si uvědomuje důležitost společného postupu a že hlavní političtí představitelé mluví stejně, uvedl Fiala na Twitteru.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Guvernér ČNB Rusnok: Sazby zase půjdou dolů. Nehnal bych se do dlouhých fixací hypoték

Šest let působení guvernéra České národní banky bylo poněkud divokých. Musel se potýkat nejen s dopady covidu na ekonomiku, ale i s rekordní inflací, jakou země jednu generaci nezažila. V červnu ve funkci končí, jeho nástupce určí prezident. Základní sazby, od kterých se odvíjejí třeba ceny hypoték, jsou na rekordní úrovni. Příští rok by podle něj však měl být klidnější. Jisté to však není.

Přečíst článek

>>>>>> Více k válce na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme