Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Minus dva a půl bilionu rublů. Rozpočet Ruska se do února propadl kvůli výdajům na válku

Kreml v Moskvě
ČTK / AP
 ČTK

Ruský rozpočet vykázal za první dva měsíce letošního roku deficit 2,58 bilionu rublů (755,8 miliardy korun), zatímco ve stejném období loni skončil v přebytku 415 miliard rublů. Moskva výrazně zvýšila výdaje, zatímco příjmy kvůli nižšímu prodeji ropy a plynu klesly. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo ruské ministerstvo financí.

Reklama

Ruská ekonomika se loni ukázala být nečekaně odolná vůči západním sankcím, uvaleným po ruském útoku na sousední Ukrajinu. Návrat k prosperitě před konfliktem je však v nedohlednu, protože rostou armádní výdaje a stanovené cenové limity snižují důležité příjmy z vývozu energií.

Lukáš Kovanda: Sankce Rusko až tak nebolí. A Čína na nich vydělává

Ekonomické sankce Rusko „až tak moc nezabolely,“ říká exministr financí USA. Čína, Indie, ale třeba i Turecko na nich navíc slušně vydělávají, komentuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Příjmy z ropy a plynu se za leden a únor ve srovnání se stejným obdobím loňského roku snížily o 46,4 procenta na 947 miliardy rublů. Celkové rozpočtové příjmy klesly o 24,8 procenta. Naopak výdaje stouply o 51,5 procenta na 5,74 bilionu rublů.

Centrální banka je ve střehu

Ministerstvo financí přestalo loni zveřejňovat měsíční údaje o rozpočtu. Dnešní zpráva naznačuje, že měsíční rozpočtový schodek v únoru klesl na 821 miliard rublů z lednových rekordních 1,76 bilionu rublů, uvedla agentura Reuters.

Snížení měsíčního deficitu může zmírnit obavy trhu ze zpřísňování měnové politiky. Ruská centrální banka varovala, že další prohlubování rozpočtového deficitu by ji mohlo přinutit zvýšit úrokové sazby ze současné úrovně 7,5 procenta. Nejbližší zasedání měnového výboru se bude konat 17. března.

Ropná rafinérie, ilustrační snímek

Rusko straší ropný cenový strop. Může to zvýšit deficit, připustil ministr

Schodek ruského státního rozpočtu by mohl být v příštím roce vyšší než plánovaná dvě procenta hrubého domácího produktu, protože omezení cen ropy snižuje příjmy Ruska z vývozu.

Přečíst článek

Rusko se spoléhalo na příjmy z ropy a plynu při financování svých rozpočtových výdajů. Loni tyto příjmy činily zhruba 11,6 bilionu rublů. Země byla nucena začít prodávat své zahraniční rezervy, aby pokryla vyšší náklady způsobené invazí na Ukrajinu.

Rusku se zatím podařilo přesměrovat vývoz ropy z Evropy do jiných zemí, převážně do Indie, Číny a Turecka. Údaje také ukazují, že Rusku se podařilo prodat ropu nad cenový limit stanovený západními zeměmi, tedy za více než 60 dolarů.

Lukáš Kovanda: Efekt západních sankcí proti Rusku se dostaví třeba až za pět let

Lukáš Kovanda: Efekt západních sankcí proti Rusku se dostaví třeba až za pět let

Česká ekonomika letos může dopadnout hůř než ta ruská. Ne, nejde o kremelskou propagandu. Je to závěr prognóz západních institucí a bank v čele s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), píše ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin

Válka na prvním místě. Rusko na ní v příštím roce vyčlení téměř polovinu svého rozpočtu

Přečíst článek
Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme