Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Petr Fiala s polským a slovinským protějškem dorazili do Kyjeva, budou jednat se Zelenským

český premiér Petr Fiala mluví na demonstraci na podporu Ukrajiny
ČTK

Český premiér Petr Fiala společně s předsedy vlády Polska a Slovinska dorazili po několikahodinové cestě vlakem z polské Přemyšle do Kyjeva. Podle Fialova prohlášení na Twitteru je cílem cesty vyjádřit jednoznačnou celoevropskou podporu ukrajinskému lidu a vůdcům. Premiéři se v Kyjevě setkají s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a premiérem Denysem Šmyhalem.

Reklama

Premiéři Česka, Polska a Slovinska vyrazili dnes vlakem z Polska do Kyjeva na jednání s ukrajinskými vrcholnými politiky, které chtějí podpořit za současné ruské invaze na Ukrajinu. Vlak, který veze Petra Fialu, Mateusze Morawieckého a Janeze Janšu a také polského vicepremiéra Jaroslawa Kaczyńského, přejel polsko-ukrajinské hranice kolem 08:30 a do ukrajinského hlavního města dorazil v podvečer

„Tady, ve válkou rozedraném Kyjevu, se píší dějiny. Tady svoboda svádí souboj se světem tyranie. Tady se hraje o budoucnost nás všech. Evropská unie podporuje Ukrajinu, která se může spolehnout na pomoc svých přátel - toto poselství jsme s sebou dnes přivezli do Kyjeva," napsal Morawiecki na Twitteru.

Premiéři se v Kyjevě setkají s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a premiérem Denysem Šmyhalem. Jde o první návštěvu takto vysoce postavených zahraničních činitelů na Ukrajině od začátku ruské invaze 24. února. Politici chtějí jako představitelé unijních zemí vyjádřit evropskou podporu napadené Ukrajině a představit konkrétní balík pomoci.

Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny

Ukrajina mění ekonomiku i daně. Ruší DPH i daň z příjmu, zakazuje export surovin

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil první dvě významná opatření v daňové soustavě. Zároveň zrušil veškeré kontroly průmyslových podniků. „Ať byznys funguje co nejlépe v rámci možností,“ prohlásil Zelenskyj ve videu, na němž oznamuje reformy. 

Přečíst článek

„Návštěva je zorganizována po konzultacích s prezidentem Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Cílem návštěvy je vyjádřit jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině a její svobodě a nezávislosti," uvedl český premiér Fiala po zahájení cesty. Podle něj je o cestě informováno mezinárodní společenství včetně OSN.

Podle vysoce postaveného unijního činitele Morawiecki informoval Michela a von der Leyenovou o možnosti návštěvy na okraj summitu pořádaného minulý čtvrtek a pátek ve francouzském Versailles. O dnešním termínu konání návštěvy se pak unijní špičky dozvěděly v pondělí večer. „Předseda (Michel) uznal potřebu dát Ukrajině najevo podporu a poukázal na bezpečnostní rizika takovéto cesty," sdělil novinářům zmíněný zdroj. Podle něj nejde o cestu, která by měla mandát schválený všemi lídry unijních zemí.

Rishi Sunak, ministr financí

Británie přitvrzuje v sankcích. Omezuje ruský vývoz i dovoz

Británie přitvrzuje, oznámila další balík protiruských sankcí. Zakáže vývoz luxusního zboží do Ruské federace a zavede také dodatečná cla na dovoz vybraných ruských komodit, včetně vodky, kovů nebo hnojiv. S odvoláním na britské ministerstvo financí to píší světové agentury.

Přečíst článek

Evropská unie dnes začala uplatňovat čtvrtý balík protiruských sankcí, na nichž se podle francouzského předsednictví v pondělí shodly členské státy. Dnes také mají pokračovat ukrajinsko-ruská jednání, oznámil podle agentury Reuters Zelenskyj.

> > > > > Vše o dění na Ukrajině čtěte zde < < < < <

Británie dnes také kvůli ruské invazi na Ukrajinu uvalila sankce na dalších 350 osob, mezi nimiž je i řada ruských oligarchů. Na seznamu je nově místopředseda ruské bezpečnostní rady a bývalý prezident Dmitrij Medveděv, ruský ministr obrany Sergej Šojgu, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov či mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Postihy se týkají také miliardářů Pjotra Avena, Andreje Melničenka či bankéře Michaila Fridmana.

Británie dnes také rozhodla, že zakáže vývoz luxusního zboží do Ruské federace a zavede také dodatečná cla na dovoz vybraných ruských komodit, včetně vodky, kovů nebo hnojiv. 

Moskva, Audi

Evropa přijala čtvrté kolo sankcí. Dotknou se i Romana Abramoviče a luxusního zboží

Zástupci zemí Evropské unie schválili čtvrtý balík sankcí proti Rusku od začátku ruské invaze na Ukrajinu před necelými třemi týdny. ČTK to sdělil diplomatický zdroj. Evropský blok nově zakáže vývoz luxusního zboží či komponent pro energetiku stejně jako dovoz ruské oceli. Na sankční seznam přibude desítka oligarchů včetně majitele londýnského fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče.

Přečíst článek

směnárna v Praze

Ukrajinské hřivny v hotovosti jsou v Česku bezcenné. Směnárny i banky je odmítají

Ukrajinští uprchlíci v Česku si prakticky nemohou směnit hřivny za české koruny. Kurzy ve směnárnách jsou nevýhodné a banky je neberou.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme