Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Eva Hlavsová (Fondee): Mladým jsme vzali jistotu důstojného důchodu, naučme je alespoň investovat

Eva Hlavsová (Fondee): Mladým jsme vzali jistotu důstojného důchodu, naučme je alespoň investovat
iStock
Eva Hlavsová

Všichni asi trochu tušíme, že Češi na tom stále nejsou s finanční gramotností moc dobře. Odborníci i média bijí na poplach už řadu let, přesto školství ani rodiče zatím nebyli schopni jednat. Důkazem, že bylo potřeba něco dělat už dávno, je bezradnost Čechů v době rekordní inflace, která je jen za loňský rok připravila o více než 15 procent úspor. Jen málokdo z nich věděl, kam peníze uložit, aby o ně nepřišel, natož aby je zhodnotil. Obávám se, že pokud mladou generaci nenaučíme smysluplně spořit a investovat, tak na to ve stáří doplatí.

Reklama

Důvod, proč tomu tak je, je také celkem prostý. Z průzkumů mezi spotřebiteli, které si investiční platforma Fondee pravidelně nechává vypracovat, opakovaně vyplývá, že Češi investování neznají. Ohromná skupina lidí prostě nikdy investování nepřičichla, takže neví, jak to funguje či jak začít. A protože si se slovem investice (správně) spojuje riziko, cítí také strach se do čehokoliv pouštět.

Spořáky a stavebko? To je tristně málo

Ve výsledku ta finančně gramotnější část společnosti, která nežije z ruky do úst, své volné peníze „zhodnocuje” na spořicím účtu či stavebním spoření – produktech, které odkoukali od svých rodičů. Na otázku, do čeho investují peníze, nám posledně 30 procent respondentů uvedlo, že na spořicím účtu. Na dalším místě bylo v 17 procent stavebko, byť jeho obliba v posledních letech klesá. Počet lidí, kteří investují do cenných papírů či fondů, sice roste, přesto jich je oproti těm, kteří „investují na spořácích či stavebkách“, pořád jen zlomek.

Změny ve státní podpoře stavebního spoření

Vládní změny stavebka pošlou spořílky jinam

Co se stane se zdejšími spořílky, pokud se české vládě podaří protlačit snížení státní podpory stavebního spoření na pouhou tisícikorunu ročně nebo ještě méně? Na kolik se to promítne do trhu s bydlením a do finančních institucí? Někteří odborníci už hovoří o konci stavebního spoření, pokud plánovaná změna projde. Jiní vzkazují vládě, že by měla být razantnější anebo aspoň podpořit stavebko jen s podmínkou využití peněz pouze na bytové účely. Probrali jsme to s odborníky dvou největších finančně poradenských firem v Česku. 

Přečíst článek

V porovnání s jinými evropskými národy jsou Češi zkrátka přeborníci ve střádání peněz na spořicích účtech či ve slamníku. Bohužel se tak o část úspor připravují. Byť spořicí účty dnes kvůli vysoké inflaci nabízejí „štědrý úrok”, nominálně šest procent ročně, stejně v porovnání s inflací prodělávají. Ta za prvních sedm měsíců roku 2023 dosahuje přibližně sedmi procent. Letos si zatím s inflací neporadily ani byty. Jejich hodnota klesla o více než desetinu. Oproti tomu zainvestování do akciového S&P 500 se do července zhodnotilo i po započtení inflace o 13 procent.

První investiční krůčky Gen Z 

Právě divoká inflace a kolabující důchodový systém Čechům prokazatelně začíná otevírat oči, a to hlavně v případě mladších generací. Letos Fondee provedlo další průzkum mezi generací Z (16-26 let) a dozvěděli jsme se, že právě i kvůli inflaci a důchodu má potřebu investovat. Jenže čtvrtina vůbec nevěděla, jak začít. Jen šest procent z oslovených mladých lidí vedou k investování rodiče. Pokud je ale vyhlídka na budoucnost taková, že se o sebe lidé budou muset primárně postarat sami, mělo by toto číslo rychle vzrůst.

První velká banka snižuje sazbu spořicího účtu. Při nesplnění podmínek úročí jen za půlku

První velká banka snižuje sazbu spořicího účtu. Při nesplnění podmínek úročí jen za půlku

Spořicí účty jsou v létě v ospalém módu a většinou se s nimi nic moc zajímavého neděje. Změny sazeb a podmínek tuzemské banky obvykle oznamují ještě před letními prázdninami, pokud nějaké změny na léto vůbec plánují. Oznámení ČSOB, jedné z největších tuzemských bank, o snížení sazeb spořicího účtu krátce po prázdninách, je tak první vlaštovkou, která už možná avizuje podzimní trendy. Ten hlavní trend je pro většinu bank ale stále stejný. Je jím lov na nové klienty, což přiznávají mezi řádky mluvčí většiny bank. 

Přečíst článek

A tím se dostáváme k jádru problému - v Česku se nechává finanční gramotnost na rodičích, školy se výuce finanční gramotnosti věnují jen velmi okrajově. Pokud tedy investicím nerozumí rodiče, logicky jim nerozumí ani jejich potomci. Zřejmě tak nezbývá nic jiného, než aby školství alespoň jednu generaci finanční gramotností vybavilo. Souhlasí s tím sama generace Z. Dle již zmíněného průzkumu 61 procent z nich si přeje, aby se v lavicích o investování mohli něco naučit.

Nemusí přitom jít o nic náročného, řada učebních materiálů či dokonce mobilních aplikací pro výuku finanční gramotnosti existují. Za mě je nicméně zásadní, aby si mohli investice v rámci možností osahat a za pomoci praktických příkladů překonali prvotní bariéry.

Základní principy investování nejsou raketová věda a velmi snadno je lze předat hravou formou. Ostatně to samé platí i pro jejich rodiče – například do ETF fondů lze investovat od tisícovky a stačí k tomu mobilní aplikace.

To vůbec nejdůležitější ale je, aby se s tím konečně začalo. Ostatně pokud stát i veřejnost ví, že se o mladé generace ve stáří nebude umět postarat tak, jak se staral o jejich rodiče či prarodiče, je potřeba alespoň lidi vybavit takovými schopnostmi, aby se o sebe postarali sami.

Stavebko přežívá. Samo o sobě ale lidi už moc nezajímá

Budoucnost úvěrů ze stavebního spoření je v kombinaci s dotací od státu například v programu Nová zelená úsporám. Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) za tímto účelem v červnu uzavřela memorandum o spolupráci při zlepšování energetické úspornosti domácností s ministerstvy financí a životního prostředí.

Přečíst článek

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek

Nikdy nebyla v Česku lepší doba na investice do startupů, než je teď, říká šéf Presto Ventures

Nikdy nebyla v Česku lepší doba na investice do startupů, než je teď, říká šéf Presto Ventures

„Kondice českých startupů předčila naše očekávání. Už neplatí, že umíme jen stavět produkty a technologie, ale neumíme je prodávat do světa,” říká v rozhovoru pro Newstream šéf Presto Ventures Přemysl Rubeš. I v dnešní složité době jsou domácí projekty schopné získat skutečně velké peníze od zahraničních investorů. „Za poslední roky jsme se v Česku neskutečně posunuli, co se týče stavění globálních firem,” dodává. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Hlavsová: Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Přečíst článek
Senioři (ilustrační foto)

Ekonomové představili tři scénáře, které mohou zabránit kolapsu českého důchodového systému

Přečíst článek
Fondee, zleva Pavlína Louženská, Laureen Holge a Eva Hlavsová

Ženy se bojí rozchodu, protože se neuživí. Fondee chce pomáhat ženám v investiční gramotnosti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme