Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Benzin zlevňuje nejrychleji za 11 let. Vláda za to může jen zčásti

Ceny benzinu 5. března 2022
Dalibor Martínek / Newstream
Lukáš Kovanda

Pohonné hmoty v ČR začaly prudce zlevňovat. Děje se tak poprvé od začátku války na Ukrajině. Benzín „přes noc“ zlevnil nejvýrazněji za posledních více než jedenáct let.

Reklama

Pohonné hmoty v Česku začaly prudce zlevňovat. Průměrná cena benzínu Natural 95 se z neděle na pondělí propadla o 54 haléřů na litr. Jedná se o nejvýraznější zlevnění ze dne na den od února 2010.

Citelně včera zlevnila také nafta, a sice o 35 haléřů na litr. Nafta zlevnila vůbec poprvé od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Ta a související sankce Západu proti Rusku vyvolaly paniku na světovém trhu s ropou, která tak v minulém týdnu zdražila do blízkosti svého historického cenového rekordu.

Pumpaři si zvýšili marže. A nejen oni

Paniky na trhu s ropou využili v ČR zpracovatelé ropy, distributoři pohonných hmot a čerpací stanice a zjevně neobjektivně si alespoň někteří z nich navýšili své marže. V Česku tak podle údajů Evropské komise například nafta letos zdražila druhým nejvýraznějším tempem ze všech zemí EU.

ropa brent, ilustrační foto

Svítá naděje na levnější benzin? Cena ropy padá na dvoutýdenní minima

Odd začátku války na Ukrajině poprvé spadla cena ropy pod 100 dolarů za barel.

Přečíst článek

Od dneška budou čerpací stanice zpravovat o svých cenách úřady. Následně budou ceny porovnávány s velkoobchodní cenou paliv, jež se ustavuje na komoditní burze v Rotterdamu. Její ceny jsou určující také právě pro ceny pohonných hmot v ČR.

Velkoobchodní cena nafty na rotterdamské burze včera poprvé od letošního 1. března klesla pod úroveň 1000 dolarů za tunu. To svědčí o tom, že panika odeznívá i z evropského velkoobchodního trhu s palivy.

Tlak Fialovy vlády pomohl, ale jen trochu

Za citelným poklesem cen pohonných hmot v ČR ale stojí také společenský, mediální a politický tlak na zpracovatele, distributory a čerpací stanice, kteří si v posledních dnech evidentně znatelně ponížili své marže.

Ceny pohonných hmot v ČR budou i proto rychlým tempem zlevňovat i v dalších dnech. V následujícím týdnu lze očekávat pokles cen benzínu v průměru do pásma od 44 do 45 korun za litr. Nafta zlevní od pásma 47 až 48 korun za litr.

Ceny benzinu 5. března 2022

Cena paliv v Česku se utrhla ze řetězu. Rychleji zdražují už jen v Německu

Pohonné hmoty letos citelně zdražují takřka v celé EU. V Česku je však jejich růst druhý nejvýraznější. Pouze v jediné zemi, v Německu, letos benzín i nafta zdražují ještě výrazněji než v Česku. Vyplývá to z údajů, které pravidelně zveřejňuje Evropská komise.

Přečíst článek

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Rusnok: Míříme k 14procentní inflaci. Když bude třeba, budeme dál intervenovat za silnější korunu

Inflace v Česku může vystoupat až na úrovně kolem 13 a 14 procent, řekl guvernér České národní banky Jiří Rusnok v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Inflace bude podle něj odeznívat déle a snižování přichází v úvahu až v příštím roce. Rusnok také uvedl, že intervence centrální banky proti oslabování koruny splnily očekávání a budou zřejmě ještě týdny až měsíce pokračovat.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty klesly na úroveň před invazí Ruska na Ukrajinu. A v příštím týdnu dále zlevní

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty klesly na předválečnou úroveň. A příští týden ještě zlevní

Přečíst článek

Levnější benzín je tichem před bouří. Ropa zdraží ještě nad válečné ceny, varuje expert

Přečíst článek
tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Ruské hrozby přestávají ovlivňovat cenu českého benzinu. Rostou hrozby čínské

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme