Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Svítá naděje na levnější benzin? Cena ropy padá na dvoutýdenní minima

ropa brent, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Odd začátku války na Ukrajině poprvé spadla cena ropy pod 100 dolarů za barel.

Reklama

Ceny ropy klesají a při asijském obchodování se propadly až na nejnižší hodnotu za dva týdny. Jednání o příměří mezi Ruskem a Ukrajinou zmírnila obavy z dalšího přerušení dodávek a prudký nárůst nově nakažených nemocí covid-19 v Číně vyvolal obavy ze zpomalení poptávky po ropě. Oba kontrakty už v pondělí ztratily více než pět procent a americká ropa WTI se dnes poprvé od 1. března propadla pod 100 USD za barel.

tankování, čerpací stanice

Burzovní cena nafty klesla, čerpačky v Česku na to nereagovaly. Od zítřka si na jejich marže posvítí ministerstvo

Nafta v ČR i včera zdražovala, navzdory poklesu ceny na burze v Rotterdamu.

Přečíst článek

Kolem 7:45 SEČ cena severomořské ropy Brent klesala o 5,6 procenta na 100,9 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se ve stejnou dobu snižovala o 5,5 procenta na 97,32 dolaru za barel.

„Očekávání pozitivního vývoje v rusko-ukrajinských rozhovorech o příměří posílilo naděje na zmírnění napětí na světovém trhu s ropou,“ uvedl analytik společnosti Fujitomi Securities Tošitaka Tazawa. Nová koronavirová omezení v Číně pak také zvýšila obavy ze zpomalení poptávky.

Vyjednávání pokračují

Další jednání mezi zástupci Ukrajiny a Ruska o zmírnění krize se čekají dnes. Pondělní jednání skončila bez oznámení nového pokroku.

Podle informovaných zdrojů by měl příští týden odcestovat do Bruselu americký prezident Joe Biden. Setká se s vedoucími představiteli NATO, jednat bude o válce na Ukrajině.

Ekonom NLI Research Institute Tsuyoshi Ueno se domnívá, že i v případě dojednání příměří ceny ropy zůstanou vysoké, protože budou pokračovat pokusy Západu izolovat Moskvu prostřednictvím sankcí. To udrží světový trh s ropou v napjatém stavu. Nedávný pokles ceny podle něj způsobilo, že někteří investoři rušili spekulativní pozice, protože se stále více obávají nedávné nestability, řekl Ueno agentuře Reuters.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Rusnok: Míříme k 14procentní inflaci. Když bude třeba, budeme dál intervenovat za silnější korunu

Inflace v Česku může vystoupat až na úrovně kolem 13 a 14 procent, řekl guvernér České národní banky Jiří Rusnok v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Inflace bude podle něj odeznívat déle a snižování přichází v úvahu až v příštím roce. Rusnok také uvedl, že intervence centrální banky proti oslabování koruny splnily očekávání a budou zřejmě ještě týdny až měsíce pokračovat.

Přečíst článek

Vladimir Putin a  čínský prezident Xi Jinping

Rusko chce Čínu zatáhnout do izolace, bojí se trhy

Rusko údajně požádalo Čínu o vojenskou i materiální pomoc, spekulují americká média. USA budou dnes poprvé od konfliktu jednat s Čínou.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

zlaté slitky - ilustrační obrázek

Cena zlata a ropy míří k historickým rekordům. Není nic, co by růst mohlo zastavit, tvrdí australská centrální banka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme