Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cena paliv v Česku se utrhla ze řetězu. Rychleji zdražují už jen v Německu

Ceny benzinu 5. března 2022
Dalibor Martínek / Newstream
Lukáš Kovanda

Pohonné hmoty letos citelně zdražují takřka v celé EU. V Česku je však jejich růst druhý nejvýraznější. Pouze v jediné zemi, v Německu, letos benzín i nafta zdražují ještě výrazněji než v Česku. Vyplývá to z údajů, které pravidelně zveřejňuje Evropská komise.

Reklama

Evropská komise zveřejňuje průměrné ceny pohonných hmot pro všechny členské země v eurech nebo v přepočtu do nich. V období od letošního 3. ledna do 7. března tak podle těchto údajů zdražila nafta u čerpacích stanic v Česku průměrně o 27,5 procenta, benzín pak o 17,8 procenta (viz grafy).

Pořadí zemí podle růstu cen nafty/benzinu EK, Trinity Bank

V případě nafty se jedná o druhý nejvýraznější růst v rámci celé EU. Pouze v Německu zdražovala nafta ještě výrazněji, a to o 29,2 procenta. Benzín v Česku v daném období zdražil o 17,8 procenta, tedy čtvrtým nejvýraznějším tempem v EU. Po Rakousku, Německu a Rumunsku.

tankování, čerpací stanice

Burzovní cena nafty klesla, čerpačky v Česku na to nereagovaly. Od zítřka si na jejich marže posvítí ministerstvo

Nafta v ČR i včera zdražovala, navzdory poklesu ceny na burze v Rotterdamu.

Přečíst článek

V rámci zemí Visegrádské skupiny je letošní zdražování pohonných hmot v ČR suverénně nejvýraznější jak v případě nafty, tak benzínu. Je ovšem třeba uvážit, že například Polsko v únoru snížilo sazbu DPH na pohonné hmoty z 23 na osm procent, což tamní růst cen pohonných hmot zbrzdilo.

Reklama

I tak údaje svědčí o výrazně nadprůměrném cenovém růstu pohonných hmot v ČR v rámci zemí EU. Data tak rozhodně nerozptylují podezření, že tuzemské čerpací stanice či distributoři pohonných hmot, případně zpracovatelé ropy si neobjektivně navyšují své marže.

Pavel Švagr, šéf SSHR

Chovejte se uvážlivěji, nenavyšujte si marže, vyzval prodejce pohonných hmot šéf správy hmotných rezerv

Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr vyzval distributory a prodejce pohonných hmot, aby přistupovali ke zvyšování cen uvážlivě a nenavyšovali neobjektivně marže. Situaci kolem dodávek ropy a ropných produktů na český trh SSHR monitoruje, v tuto chvíli je situace se zásobováním v normálu, řekl Švagr po jednání Národní organizace pro společný postup ve stavu ropné nouze (NESO).

Přečíst článek

Ceny benzinu 5. března 2022

Stanislav Šulc: Jako Pat a Mat aneb Jak Maďaři a Češi snižovali ceny benzinu

Ceny pohonných hmot letí raketově vzhůru v celé Evropě. A vedle všeobecné snahy pomoci Ukrajincům zasažených válkou se lidé začínají bát, za kolik budou tankovat. Vlády mají docela dost možností, jak cenu benzinu a nafty srazit. Ale z nějakého důvodu vymýšlejí složité mechanismy, které k cíli nevedou vůbec, nebo jen minimálně. Ale proč to dělat jednoduše, když to jde i složitě, že? 

Přečíst článek

Autobusoví dopravci

Všem dopravcům v Česku teď hrozí krach. Chtějí, ať vláda zruší spotřební daň z pohonných hmot

Již tak závratná rychlost zdražování pohonných hmot v ČR se ještě zvyšuje. Benzín včera přes noc zdražil o 1,70 koruny na litr, nafta o 2,15 koruny. Rekordy. Za poslední měsíc litr nafty zdražil skoro o 12 korun. Dopravci podezřívají čerpací stanice, že situace zneužívají a navyšují si marže. Provozovatelé čerpaček to odmítají. Pohonné hmoty každopádně rychle zdražují k úrovni 50 korun za litr.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Elektromobil, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Benzín u Čechů vítězí, auta na elektřinu jsou pořád propadák

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme