Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dopis čtenáře: Miloš Zeman nestál proti komunistickému režimu. Byl jeho součástí

Dopis čtenáře: Miloš Zeman nestál proti komunistickému režimu. Byl jeho součástí
ČTK
Dopis čtenáře

Na nejnovější komentář Jany Havligerové hodnotící politickou éru Miloše Zemana reagoval čtenář Newstreamu Petr Skalský. Mystifikací kolem Zemana je podle něj mnoho. Třeba, že je intelektuál. „Nikdy jím nebyl a ani nemohl být. Byl vždy součástí systému a jeho motorem byla jen touha po moci,“ píše Skalský.

Reklama

Dovoluji si reagovat na článek Zemanova cesta. Od muže listopadu k technologovi moci. V článku se píše, že Zemanův článek Prognostika a přestavba, který vyšel v Technickém magazínu (TM) v 08/89 byla bomba. Nebyla! Můj názor byl, už od jeho přečtení na přelomu 9-10/89, že se jedná o hloupý propagandistický kompilát lží, polopravd a pravd, tak jak bylo v tehdejším tisku obvyklé a jeho protirežimní zaměření jsem tehdy považoval za hru StB. A vzhledem ke kritice přestavby možná i KGB. Další konání Miloše Zemana v politice ukázalo, že druhá varianta je správná.

Až se zdá, že prognostik jsem byl spíš já než Miloš Zeman. (Jen tak na okraj. K čemu je prognostik, který napíše knihu Jak jsem se mýlil v politice?). K mému tvrzení mě vedla jen logická dedukce, vzdělání a život v socialistickém ČSSR. Ale trochu konkrétně. 

Pokud se kritizuje, tak kritika musí být založena na doložitelné a zcela evidentní pravdě, což určitě není tvrzení Miloše Zemana v článku v TM, že školství máme mnohem horší než Nepál, a že v mnoha afrických zemích je život na vyšší úrovni, než u nás. Tyto lži v mých očích zcela znevěrohodnily celý článek a můj pohled na něj začal být kritický a obezřetný. Navíc díky této lží by bylo možno vždy prohlásit, že to je přece jasný nesmysl, a že nikdo něčemu takovému nemohl věřit.

Narcista, ne intelektuál

Další děj, který se odehrál ještě v roce 89, jen utvrzoval můj názor. Miloš Zeman se objevil v TV debatě (snad z Činoherního klubu) a následně na tribuně při demonstraci na Letné. To vše na základě jednoho, podle mě slaboduchého, článku v TM! Tomu se říká chucpe.

Po mnoha letech, když internet nabídl mnoho informací, jsem si zjistil, že se opravdu stalo to, co Miloš Zeman očekával. Vyhodili ho z místa účetního Agrodatu, které pro něj muselo být velmi ponižující a byl přijat jako prognostik do Prognostického ústavu. To musel být pro něj strašný trest. Říkalo se tomu, být vykopnut směrem vzhůru. A jak se dostal do OF? Přivedl ho tam zahraničně-politický redaktor Svobodného slova Petr Kučera. To je další podezřelá okolnost, která ve mně, vzhledem k tomu, že Petr Kučera do Svobodného slova nastoupil na tuto funkci v roce 1973 (závěr normalizace), nevzbuzuje žádnou důvěru.

Tolik jen k výš uvedenému článku. Mystifikací kolem Miloše Zemana je mnoho. O tom, že o sobě tvrdil, že je prognostik, jsem už psal. Existuje i kniha, v které ho její autor považuje za intelektuála. To bylo jen přání Miloše Zemana, být intelektuálem. Nikdy jím nebyl a ani nemohl být. Už jen z dikce definice intelektuála, která říká, že intelektuál z místa mimo systém, systém kritizuje a vytváří ideje a inspirace k ideovým cestám. To nikdy nenastalo, Miloš Zeman byl vždy součástí systému a jeho motorem byla jen touha po moci a tím dokázat svou intelektuální nadřazenost a ten motor byl poháněn záští k těm, kteří jemu, narcisnímu typu člověka, zkřížili cestu.

Nově zvolený český prezident Petr Pavel.

Protikorupční expert David Ondráčka: Pane prezidente, vyvětrejte Hrad

Havlovi zpíval v devadesátkách nadčasově Nohavica. Pane prezidente, ústavní činiteli, píšu vám, že moje děti na mě zapomněly. Chci jen kousek štěstí, proto jsme přece zvonili klíčema na náměstí. Vy mě pochopíte, vy se poradíte, vy mě zachráníte...

Přečíst článek

Nově zvolený prezident Petr Pavel

Analýza Jany Havligerové: Jaká očekávání (ne)může naplnit nový prezident Petr Pavel

Nově zvolený prezident bude skládat slib 9. března na Hradě, Petr Pavel má několik týdnů na to, aby sestavil program svých prvních, a dalších kroků ve funkci hlavy státu. Tak se podívejme na to, co český prezident může a zmůže.

Přečíst článek

Prezident Miloš Zeman

Průzkum: Češi nemilosrdně oznámkovali Zemana. Fiala nedopadl o moc lépe

Čeští občané hodnotí práci prezidenta, Parlamentu a vlády hůře než před rokem. Prezident Miloš Zeman od nich dostal průměrnou známku 4 a podle agentury STEM je to nejhorší hodnocení, které mu veřejnost za dobu jeho působení ve funkci vystavila. Vláda si stejně jako premiér a Parlament za svou činnost vysloužila od lidí průměrnou známku 3,8. Průzkum, ve kterém STEM nechal dotazované známkovat práci představitelů státu, činnost úřadů a další aspekty života společnosti jako ve škole, se uskutečnil v první polovině ledna. Nejlépe z hodnocení opět vyšla kvalita zdravotní péče a práce obecních nebo městských úřadů.

Přečíst článek

Prezident Miloš Zeman udělil milost Janě Nečasové.

Kajínek, Balák a nyní Nečasová. Zeman udělil další kontroverzní milost

AKTUALIZOVÁNO. Prezident Miloš Zeman udělil Janě Nečasové milost v případu zneužití Vojenského zpravodajství. Hlava státu podle ní odpustila podmíněně odsouzené manželce někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) zkušební dobu. Soud Nečasovou (dříve Nagyovou) v březnu 2019 potrestal třemi roky vězení s pětiletým podmínečným odkladem a desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy.

Přečíst článek

Reklama

Související

Kancléř končícího prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář (na snímku z 23. února 2023 vpravo) k 9. březnu 2023 rezignoval. Nahradí ho Jana Vohralíková (vlevo), kterou si vybral nový prezident Petr Pavel.

Kancléř Mynář rezignoval. Musím si najít práci, nejsem na tom finančně tak dobře, prohlásil

Přečíst článek
Ceremoniální akt svěšení prezidentské standarty zakončil o půlnoci na 9. března 2023 mandát prezidenta Miloše Zemana. Následně na znamení neobsazenosti prezidentského úřadu byla uzavřena Brána gigantů Pražského hradu (na snímku).

Česko je na pár hodin bez prezidenta. Zemanův mandát skončil, brána Hradu se za volání „Konečně!“ zavřela

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme