Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

David Ondráčka: Stanjurovy tupé škrty připraví Česko o peníze z Evropy a budoucí prosperitu

Stanjurovy tupé škrty připraví Česko o peníze z Bruselu
iStock
David Ondráčka

Ministr financí Zbyněk Stanjura navrhl zvýšit takzvanou kofinanci u strukturálních programů EU fondů s tím, že tím stát ušetří. Stane se úplný opak, protože obce, města, příspěvkovky, školy, nemocnice, sociální služby, neziskovky volné peníze na kofinancování nemají, tak nebudou podávat projekty, a celé programy EU fondů nevyčerpají svou alokaci. Česko si tak úplně zbytečně podřezává svou budoucí prosperitu.

Reklama

Je to příklad tupého škrtu dělaného od stolu ministerstva v Letenské, kde asi ministrovi poradci vůbec netuší, jak EU fondy fungují, v jakém stavu je jejich čerpání. Napsali si do návrhu úsporu 4,6 miliardy korun, ale ta je úplně fiktivní, není k ní žádná dopadová analýza, je to vycucané z prstu, a nestane se to. Česko reálně o peníze z Evropy přijde.

EU fondy jsou komplexní mechanismus, programy musí splnit určité cíle a indikátory, schvalují se v několika stupních. Pokud se nenaplní, peníze se neproplácí a členský stát o ně přichází. Proto bývá na konci období vždy takový stres, jestli se stihne maximum vyčerpat. Takhle amatérsky a zaslepeně ideologicky se snad nedá řídit stát a rozpočet. Důležité změny ve veřejné politice mají být dělány na základě analýz, dat a konzultací s odborníky a lidmi v praxi. Jinak to dopadá takto.

Praha chce financovat výstavbu bytů skrze nové evropské fondy

Praha chce financovat výstavbu bytů skrze úplně nové evropské fondy

Kdo a hlavně za co postaví tisícovky městských bytů, jejichž projekty už třetím rokem chystá Pražská developerská společnost (PDS)? Praha nyní přišla s nápadem na financování skrze Evropské fondy dlouhodobých investic (ELTIF).

Přečíst článek

Veřejné služby se osekají

Jediným výsledkem v praxi bude zásadní ohrožení poskytování veřejných služeb lidem a destabilizaci sektoru veřejně prospěšných služeb. Pokud stát krouhne EU fondy, tak by musel tyto činnosti zajistit ze svých zdrojů, ale ty nemá. Některé programové výzvy nebude možné vyhlásit nebo se jejich vyhlášení výrazně odsune, takže se pak nestihnout termíny.

Řada veřejně prospěšných investic a služeb nebude realizována, protože nepřijdou projekty. Obce už teď dávají najevo, že kofinanci nebudou platit (nemají z čeho), ani pro své zřizované organizace, třeba školy a domovy seniorů. A pokud třeba v Praze má ve veřejné prospěšnosti subjekt dát 50 procent ze svého, bude to pro většinu organizací neřešitelné.

V praxi prostě nebudou projekty na opravy škol a školek, nemocnice nebudou rekonstruovat, domovy důchodců nebudou investovat do rozšíření kapacit, nebudou peníze na regionální školství, nebudou projekty na inovace, dopadne to třeba na sociální služby, odlehčovací služby seniorům, péči o postižené, nebudou peníze na dostupnější bydlení. Nebudou projekty na pomoc osobám propuštěným z výkonu trestu, podpory boje proti závislostem nebo azylové domy. Ale pak stát nebude schopen reagovat na taková slepá místa v systému služeb. A neřešení sociálních problémů se nám nakonec vždy vrátí a v důsledku je to celé mnohem dražší.

Pověřený zástupce generálního ředitele České pošty Miroslav Štěpán

David Ondráčka: Jak Česká pošta ruší pobočky? Od stolu

Česká pošta a další do její transformace zainteresované strany si počínají nekoncepčně. Pobočky se ruší bez znalosti místních specifik, v Praze a od stolu, píše ve svém příspěvku pro Newstream protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek

Nulová předvídatelnost státu

Všechno se navíc dělá uprostřed běžících programů, jsme teď zhruba v polovině implementačního období strukturálních fondů. Je to silný zásah do podmínek čerpání během hry a předvídatelnost státu je tak nulová. Subjekty jsou hozeny do vody, nepočítaly s tím, nemohou se připravit a jiné zdroje najít.

Protestují prakticky všichni, kraje, města, obce, vysoké školy, vědecké a výzkumné ústavy, kulturní instituce. Nevládní organizace sepsaly pod koalicí NeoN otevřený dopis, kde ukazují dopady na tento sektor.

EU fondy, šance na modernizaci země

Žijeme v období, asi posledním, kdy do Česka tečou EU fondy ve velkém. Je tady příležitost je využít k modernizaci země, zlepšit kvalitu infrastruktury, financovat technologické změny, ale taky pomoci zaostávajícím krajům, obnovit pohornickou krajinu a vyrovnávat nerovnosti mezi různými regiony. V dalším období už to bude jinak a EU fondů bude citelně méně. A proto je úplně absurdní, aby tuhle příležitost podkopával sám ministr financí. Ten má dělat opak. Má být první, kdo bude tlačit na smysluplné a efektivní využití těchto peněz.

Další komentáře protikorupčního experta Davida Ondráčky čtěte zde

Reklama

Související

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Úspory obcí a krajů mají pomoci státu s dluhem. Stanjura jim slibuje vyšší úrok než dostanou v bance

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme