Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

David Ondráčka: Politický projekt Visegradu je mrtvý, vyhovuje jen Orbánovi s Ficem, Česku ne

Politický projekt Visegradu je mrtvý, vyhovuje jen Orbánovi s Ficem, Česku ne
Profimedia
David Ondráčka

Summit premiérů Visegradu v Praze zaslouží určitou reflexi, k čemu nám toto politické spojenectví vlastně je. Jsem dlouhodobě přesvědčen, že se už vyčerpal, nemá žádný účel a pokračování této formy politického spojenectví pod značkou V4 není v českém zájmu, je kontraproduktivní.

Reklama

Falešná hra na partnerství s kleptokraty Orbánem a Ficem nám v ničem nepomáhá, a ti dva zůstanou u moci dlouho. Česko už dávno nepotřebuje tento politický vehikl V4, který si na další roky jednoznačně pro sebe hacknou Orbán s Ficem. A Polsko se bude snažit orientovat na úplně jiné formace (osa Německo, Francie, Polsko), a my pak zůstaneme s těma dvěma autokraty ve slepé partičce. Není důvod v tak nevýhodném bloku zůstávat.

Politický projekt V4 ukončeme

Politický projekt Visegradu ukončeme a dál s těmito zeměmi spolupracujme jen bilaterálně. Dobří sousedé samozřejmě zůstaneme, přeshraniční spolupráce, studentská stipendia, kultura, vše může vesele fungovat dál, tam žádný problém není.

Robert Fico

Fico to přehnal. Jeho výroky ovlivní jednání Visegrádské čtyřky

Výroky slovenského premiéra Roberta Fica k Ukrajině se podle jeho českého protějšku Petra Fialy (ODS) nepochybně projeví na zítřejším jednání předsedů vlád Visegrádské skupiny (V4) v Praze. Premiéry Slovenska, Polska a Maďarska pozval do Prahy na jednání V4. Schůzky v tomto formátu má za důležité pro hledání konsenzu v Evropě, i když, jak řekl, z jednání s Ficem a maďarským předsedou vlády Viktorem Orbánem nemá "největší radost".

Přečíst článek

Klidně může zůstat i společná nadace (Visegradský fond) a vznikat spousta inciativ zezdola, to je úplně v pořádku. Bude dál pokračovat i ekonomická spolupráce, stejně jako spolupracujeme s Rakouskem, Slovinskem nebo třeba Bavorskem. Ale nahoře na politické, vládní úrovni v tom nepokračujme. Pro Česko je mnohem zajímavější jít pragmatickou cestou hledání ad hoc koalic a partnerství uvnitř EU ve věcech, kde máme podobné zájmy. Vázat se Maďarsko a Slovensko nám vlivově nepomůže.

Z V4 bude reálně V3

Prakticky se z těchto zemí orientujme spíš na posílení spojenectví s Polskem, které představuje rozvíjející se regionální mocnost. Je to poměrně jednoduché, Polsko se bude orientovat na spolupráci s Německem a Francií, to bude jeho mocenský směr, tudy půjde jeho politika. A samozřejmě hledejme další partnery jak v regionu, tak po celé Evropě.

V4 zůstane reálně mocensky jen taková V3. Tu budou pro své dílčí vyděračské zájmy používat Orbán a Fico, a budou svá jednotlivá veta obchodovat za EU fondy. Orbán to dělá zkušeně už roky, Fico se jeho postup snaží okopírovat. Zbytek Evropy je bude takto chápat a brát jako ty podivné autokraty z východu.

Premiéři zemí V4 - Robert Fico, Donald Tusk, Petr Fiala, Viktor Orbán

V4 žije. Premiéři našli shodu v pomoci Ukrajině. Důležitá regionální instituce, zdůraznil Fico

Premiéři všech zemí Visegrádské skupiny se shodují v tom, že ruská agrese proti Ukrajině je hrubým porušením mezinárodního práva a že Ukrajina potřebuje pomoc. Po jednání lídrů zemí Česka, Slovenska, Polska a Maďarska v Praze to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Premiéři mluvili i o aktuálních problémech v zemědělství, energetice či migraci.

Přečíst článek

A pokud Česko v takovém svazku zůstane, úplně zbytečně se poveze s nimi a k ničemu nám taková politická aliance s těmito dvěma nebude. Rozhodně neposílí naši vyjednávací sílu uvnitř EU. Proto bych se orientoval politicky jinam, a sousedskou spolupráci samozřejmě nechal běžet normálně dál.

Orbán a Fico si notovali, Fiala nabídl floskule

Premiér Fiala summit hostil a předvedl vedle ostatních premiérů velkou slabost. Jeho vyjádření plné přeopatrných diplomatických floskulí o tom „jak je to mimořádně důležité a složité jednání, ale velmi upřímné“, jak musíme „hledat společná řešení i když se lišíme v názorech na příčiny ruské agrese i na způsobech řešení”. Samozřejmě si nedovolil říct ani slovo k („západním“) hodnotám jako jsou spravedlnost a právní stát, které aktuálně na Slovensku Fico brutálně válcuje po vzoru Orbána k orientální kleptokracii. Tusk to aspoň ve svém vyjádření zmínil, Fiala vůbec ne.

To Orbán a Fico si akci užívali a naopak si notovali. Spolupracují a přesně chápou, k čemu jim Visegrad může být v jejich politice vetování a vydírání výměnou za peníze. Pro ně Visegrad žije, protože vyhovuje jejich taktice a mohou se za tento štít schovat, když je potřeba. A doma si řádí bez omezení a vytváří své mocenské kleptokracie. Proč by jim v tom mělo Česko dělat křoví a dodávat legitimitu. V čem nám to pomáhá?

Po setkání s Fialou a Tuskem samozřejmě Fico s Orbánem ignorovali prezidenta Pavla na Hradě, a jeli se radši potkat se Zemanem a Klausem. Tím symbolické ponížení premiéra Fialy jako hostitele summitu dokonali. A vesele odjeli domů.

Další komentáře protikorupčního experta Davida Ondráčky čtete zde

Reklama

Související

Premiéři zemí V4 - Robert Fico, Donald Tusk, Petr Fiala, Viktor Orbán

V4 žije. Premiéři našli shodu v pomoci Ukrajině. Důležitá regionální instituce, zdůraznil Fico

Přečíst článek
Mzdy Čechů v soukromém sektoru stoupají. Příjmům v Rakousku a Německu jsou ale stále na hony vzdáleny

Mzdy Čechů v soukromém sektoru stoupají. Příjmům v Rakousku a Německu jsou ale stále na hony vzdáleny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme