Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: „Pravicová“ vláda si řeže pravou ruku. Zvyšuje daně firmám i živnostníkům

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí při představení vládních opatření na snížení deficitu státního rozpočtu
ČTK
Dalibor Martínek

Vláda Petra Fialy představila svůj konsolidační balíček, který by měl zpomalit růst státního dluhu. Konkrétně o 94 miliard korun v příštím roce. Vláda namixovala soubor opatření, jak říká, ze dvou třetin na straně výdajů. Z jedné třetiny na straně příjmů.

Reklama

Takže za prvé, pochvala za snahu. Udělat vůbec nějaký balíček vládu a ministry, z nichž prakticky nikdo nerozumí ekonomice, jistě bolelo. Jak poznamenal ministr financí Stanjura na veřejné prezentaci, balíčku předcházelo několik měsíců „tvrdých“ vyjednávání.

V druhé řadě je ovšem třeba říct, že „pravicová“ vláda si řeže pravou ruku. Chce zvýšit firemní daně z devatenácti na jednadvacet procent. To za prvé. Za druhé chce získat víc peněz z živnostníků, takzvaných osob výdělečně činných. A to o víc než tři miliardy korun.

Zaměstnance nemusí tolik zajímat zvyšování firemních daní, svůj plat dostanou. Ale firmy budou hledat způsob, jak s tím naložit. Ve výsledku to bude na úkor zaměstnanců. A nakonec možná ani ony očekávané vyšší příjmy státu z této daně nebudou na úrovni, které si na úřadě vypočítali.

Hlavně si to nerozházet s důchodci. A odbory 

Zvyšování odvodů živnostníků je oblíbená písnička takzvaně levicových stran, ať už si pod tímto pojmenováním představí, kdo co chce. Živnostníci prý málo přispívají do důchodového systému, potom z nich budou chudí důchodci a stát to bude muset zaplatit. To je strašně hloupá a omletá písnička. A současná vláda ji ráda přijala, když hledá, jak snížit své obří schodky.

Daňové výjimky. Přehled těch, které chce vláda zrušit

Vláda avizovala zrušení 22 daňových výjimek v rámci konsolidačního balíčku. Které to jsou? Přinášíme přehled zrušených či pozměněných daňových slev.

Přečíst článek

Živnostníci nejsou žádní okradači státu, kteří se vezou na dluh. Jsou to pracující lidé, kteří by snad dokonce měli být důležitou voličskou základnou „pravicových“ stran.

Živnostníci plaťte

Vláda si slibuje od zvýšených odvodů přes tři miliardy korun ročně. To je strašně malý zlomek z dvou bilionů každoročních veřejných výdajů. Vláda místo systémových změn ohlásila další „drobné“ odrbávání lidí, z nichž velká část jí dala svůj hlas.

Ministři obří výdaje vysvětlují argumenty v duchu, vy voliči to tak chcete, žádáte silnice, penze a doktory, tak plaťte. Pětaosmdesát procent ročních výdajů rozpočtu jsou výdaje takzvaně mandatorní. Což znamená ze zákona neměnných, ba naopak, neustále kvůli všelijakým valorizacím narůstajícím. Na to si ovšem vláda netroufla sáhnout. Důchodců nebo různých skupin placených z veřejných peněz je moc. Je to silná voličská základna, kterou si ani tato „revoluční“ vláda nechce rozházet. Místo toho sáhne na daně firmám a živnostníkům, za kterými nestojí žádná jednotná fronta, žádné odbory.

Laciné řešení, které státním financím příliš nepomůže, ale na druhé straně nevzbudí žádný silný veřejný odpor. Kvůli vyšší firemní dani se Václavské náměstí nenaplní. Je to dobře promyšlené, ale od této vlády si jistě mnoho jejích voličů slibovalo trošku víc.

Jurečka představil reformu penzí. Důchody by měly být pětinou průměrné mzdy, přesto nižší než dnes

Jurečka představil reformu penzí. Důchody by měly být pětinou průměrné mzdy, přesto nižší než dnes

Zaručený důchod by měl odpovídat 20 procentům průměrné mzdy. Nové důchody by měly být o něco nižší než dnes. Část příjmu ve stáří by mělo zajistit spoření se státním příspěvkem. Postupně by se mohly zvýšit odvody živnostníkům a víc by mohli odvádět i lidé pracující na dohodu. Reformní změny ke zmírnění zadlužování důchodového systému a k zajištění jeho udržitelnosti představil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Přečíst článek

Tisková konference, kde vláda představila balíček úsporných opatření

Vláda chce více zdanit tabák a alkohol. A zlevnit potraviny, bydlení a léky

Vláda navrhuje, aby daň z přidané hodnoty (DPH) nově měla dvě sazby místo nynějších tří. Více chce zdanit alkohol nebo tabák. Zlevnit naopak chce potraviny, bydlení a zdravotnické prostředky.. V úvodním projevu při představování vládního konsolidačního balíčku a důchodové reformy to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). I když se některé daně zvýší, kabinet se soustředil na to, aby dopady na občany byly co nejnižší, uvedl.

Přečíst článek

Reklama

Související

Má růst důchod rychleji nebo ne?

Dalibor Martínek: Má růst důchod rychleji nebo ne? Senioři by hlavně měli podporovat vnoučata

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Stát zvyšuje daně, ale města dál nesmyslně utrácejí miliardy korun

Přečíst článek
Mojmír Hampl: Důchody požírají třetinu státních výdajů. Příští vláda nesmí snížení valorizací rušit

Mojmír Hampl: Důchody požírají třetinu státních výdajů. Příští vláda nesmí snížení valorizací rušit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme