Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Podivné okolnosti kolem zatýkání v ŘSD. Řídí Babiš policii, média, nebo koho?

Andrej Babiš a Karel Havlíček (oba ANO).
ČTK
Dalibor Martínek

S Karlem Havlíčkem, stínovým premiérem, jsme dělali rozhovor minulé úterý. Po rozhovoru se ve své kanceláři celkem překvapivě rozpovídal o podlimitních zakázkách na Ředitelství silnic a dálnic. Jak je prý pobírá jakási propojená skupina podnikatelů, že jde o sekání trávy kolem dálnic a podobné drobné činnosti a jak je celý systém „dojení“ státu propracovaný. Havlíček také ze svého křesla v budově poslanecké sněmovny líčil, jak s touto partičkou chtěl zatočit, jak s nimi seděl v jedné místnosti a jak byli arogantní a sebejistí ve svém vztahu k vedení ředitelství.

Reklama

Pro novináře to byly zajímavé informace, nicméně pro jejich mediální zpracování bylo potřeba je ověřit a doložit fakty. Co se však nestalo. Týden na to policie provedla rozsáhlou razii, pozavírala dvacet lidí údajně napojených na tento podivný byznys podlimitních zakázek kolem ředitelství silnic.

I po obří rekonstrukci dálnice D1 některá místa stále ohrožují bezpečnost dopravy, upozornil NKÚ

AKTUALIZOVÁNO: Ani po opravě není D1 bezpečná, varuje NKÚ. Jsou to „polopravdy”, reaguje stát

Rekonstrukce hlavní dopravní tepny v Česku, dálnice D1, v posledních letech komplikovala cestu většiny řidičů. Ale ani po skončení obřích opravných prací mezi Mirošovicemi a Kývalkou za 28 miliard korun není D1 v pořádku a některá místa dál ohrožují bezpečnost dopravy, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad. Stát výsledek rekonstrukce hájí.

Přečíst článek

Otevírá se prostor pro mnoho otázek. Jaká je souvislost mezi tím, když místopředseda sněmovny Havlíček vypráví novinářovi nesdělitelné detaily korupce ve státní firmě a následným policejním zásahem?

Jak to, že přesně týden po tomto sdělení začala policejní razie? Věděl o ní Havlíček dopředu, nebo jenom trefil „hřebíček na hlavičku“?

Karel Havlíček, místopředseda hnutí ANO

Karel Havlíček: Energetické firmy zlobovaly vládu, proto mají Češi nejdražší plyn i elektřinu

Bereme vládním stranám voliče, protože vůbec nezvládají svou agendu, říká stínový premiér Karel Havlíček z ANO. Předvolební průzkumy jeho slova potvrzují, ANO se pohybuje kolem třiceti procent. Babišovo hnutí nyní změnilo rétoriku a začalo se řadit mezi takzvaně liberálně konzervativní strany. Co tento přemet na politické mapě znamená? Především fakt, že Babiš a jeho nejbližší cítí šanci sebrat voliče současné pětikoalici. A nyní na tom začínají intenzivně pracovat.

Přečíst článek

Proč se Havlíček baví s novinářem v náznacích o korupci, v které policie záhy provádí zákrok? Byl snad u výslechu a jen si pustil před novinářem pusu na špacír? Nebo v tom byl nějaký záměr? Jaký?

Další zajímavou okolností je, že o zatýkání takzvané spiklenecké korupční skupiny okamžitě píše Babišova MF Dnes. V článku, který si musíte zaplatit v sekci zvané prémium, dva novináři Babišova vydavatelství začínají slovy, že „MF Dnes získala detaily celé kauzy“. A kruciš. Jak dva novináři Babišova vydavatelství získají od Národní centrály proti organizovanému zločinu, která „případ“ řeší, podrobné detaily celého dění? A ještě jmenují konkrétního případného pachatele.

Vždy vám někdo něco musí dát

Je to nějaká zpravodajská hra? Nebo zájmová hra Andreje Babiše? Volal snad nějaký policista redaktorům MF Dnes, aby se pochlubil s detaily jejich akce? To asi těžko. Z policie, neřkuli takto významné centrály, obvykle žádné informace nedostanete. Tedy pokud takové informace někdo nechce tak nějak médiím podšoupnout. Tak totiž ve skutečnosti vypadá novinářská investigace. Vždy vám někdo něco musí dát do ruky.

Takže kdo tady komu co dal do ruky? Možná skutečně existovala zločinecká skupina, která tyla ze státních zakázek na ředitelství dálnic. Byl tam nějaký propletenec a státu unikaly peníze. Policie to vyšetřovala a konečně zasáhla. Skvělý úspěch.

Petr Fiala, ODS

Vláda už má teď větší přínos, než měly předchozí dvě, řekl premiér Fiala

I kdyby vláda už nic dalšího neprosadila, její přínos bude větší než v případě předchozích dvou kabinetů, řekl na ideové konferenci občanských demokratů v Praze předseda strany a premiér Petr Fiala. V úvodu celodenního jednání ODS o programu ocenil politiky své strany ve vládě i v dalších funkcích, vyzdvihl také vůli kabinetu k bolestné a nepopulární reformě v podobě konsolidačního balíčku, který vláda představila tento týden. Za priority do budoucna označil posílení české energetiky a bezpečnosti, rozvoj dopravní sítě, snížení byrokracie či reformu vzdělávání.

Přečíst článek

Ale jak to, že to Babišův stínový premiér vykládá novinářům týden před akcí? Jak to, že o tom Babišovi novináři píší s detaily, které není možné získat? Není to důkazem toho, že Babiš, který údajně nemá na dění ve svých médiích vliv, ve skutečnosti vliv má? Takže celá skupina Agrofert, včetně vydavatelství Mafra, není v nějakém svěřenském fondu, ale je přímo ovlivňována Babišem či lidmi kolem něj?

Konec zlatých časů. O dotace přijdou Agrofert z Babišova fondu, Hamé či Madeta

AKTUALIZOVÁNO: Konec zlatých časů. O dotace přijdou Agrofert z Babišova fondu, Hamé či Madeta

Podporu z programu, který chce vláda při škrtech v zemědělských dotacích zrušit, v minulosti čerpalo několik potravinářských firem z holdingu Agrofert, mlékárenská společnost Madeta, Mlékárna Kunín nebo společnost Hamé. Vyplývá to z informací o příjemcích dotací na webu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF).

Přečíst článek

Ať si to každý přeloží po svém. Ze zpráv Babišových médií o zásahu proti korupčníkům se na jednu stranu můžeme radovat nad skvělou prací naší policie, jak odhalila gang lumpů. Ale zároveň tady zůstává řada nezodpovězených otázek. Klíčovou je, komu celá tato mediální šaráda kolem podlimitních zakázek kolem silnic slouží? Jaký je účel toho, že dopadení těchto lumpů se stane hlavním článkem Babišova webu?

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Reklama

Související

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Dalibor Martínek: Babiš bude prezident, Havlíček premiér. Co na to kontrolní úřad?

Přečíst článek
Šéf ANO Andrej Babiš

Dalibor Martínek: Babiš jako nepřítel státu? Omyl. Babiš je nový „český Papež“

Přečíst článek
Začala předvolební válka. Zleva ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jurečka na mejdanu, Rakušan v šatně, Fialův milion. Zvířátka se začala požírat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme