Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Proč Praha nestaví byty? Hřib to neumí. Fond mu nepomůže

Zdeněk Hřib, primátor Prahy,
ČTK
Dalibor Martínek

Pražský magistrát tento týden rozhodl, že zřídí „fond spoluúčasti investorů na rozvoji území, do kterého budou developeři po dohodě s městem přispívat na rozvoj infrastruktury“. To je oficiální formulace města. Důvod? Údajně nedostatek peněz na vybudování silnic a dalších sítí, které má město na starosti.

Reklama

Dovolím si několik poznámek k tomuto ušlechtilému záměru.

Za prvé, developeři již v současnosti přispívají na rozvoj oblastí, kde chtějí stavět. Obvykle je to součástí vyjednávání s příslušnou radnicí. Když postavíte školku, dětské hřiště a park, můžete si tu stavět. Tak to chodí. Developeři na tuto nátlakovou hru radnic přistupují. Vědí, že i přes tento „úplatek“, oběť bohům, se jim výstavba vyplatí. Zaplatí to lidé, kteří si koupí nové bydlení.

Radnice si jsou vědomy síly svého razítka. A na developery náležitě tlačí. Je to korupční prostředí jako z učebnice.

Bytové domy projektu Unicity Living na Zeleném trojúhelníku vedle kampusu Západočeské univerzity v Plzni na snímku z 18. března 2021. Byty, které postavila česká realitní a investiční společnost Daramis, koupila švédská společnost Heimstaden, třetí největší poskytovatel nájemního bydlení v Evropě.

Výstavba nájemního bydlení raketově roste. Developeři vidí v nájmu budoucnost

Na pražský trh letos míří stovky nájemních bytů, nejvíc za poslední desítky let. Rodí se staronový trend, nájemní bydlení. Protože ceny nových bytů už jsou pro Čechy příliš drahé.

Přečíst článek

Je tu další rovina věci. Hlavní město, jak vyplývá ze schváleného rozpočtu, chce letos utratit přes devadesát miliard korun. Tuto částku by mu mohlo závidět leckteré ministerstvo. Kultura takovému rozpočtu nesahá ani po kotníky. Je to zhruba na úrovni plánovaných výdajů ministerstva obrany se všemi jejich zamýšlenými obrněnými pásovci. Nebo na úrovni ministerstva vnitra se všemi jejich čtyřiceti tisíci policisty.

Oslíčku, otřes se!

Praha se přesto domnívá, že je devadesát miliard málo. A chce developery pumpnout o další desítky milionů.

Proč ne. Pumpnout developery, na tom není nic špatného. Ostatně, jejich marže jsou neskutečné. A byty předražené. Tomu každý Pražan rozumí. Radní města si myslí, že se za tuto zástěnku schovají.

Problém je, že Praha sedí na obřím množství peněz. Argument radních, že město nemá na to, aby postavilo silnici k novému sídlišti, je šílený. Praha samozřejmě dost peněz má. Radním nicméně nedělá problém sestavit rozpočet, ve kterém utratí ještě o osm miliard víc než od daňových poplatníků, nás, vyberou. A ještě řeknou, že nemají dost peněz.

Rohan City, stavba

Petr Dufek: Česká republika je opět evropskou jedničkou ve zdražování bytů

Růst cen bytů v České republice ve třetím čtvrtletí loňského roku zrychlil. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 zdejší byty v průměru podražily o víc než pětinu (22 procent). S takto vysokým nárůstem se Česko drží v čele celounijního žebříčku, píše v komentáři k aktuální statistice vývoje cen bytů v jednotlivých zemích Evropské unie Petr Dufek, analytik ČSOB.

Přečíst článek

Pořádek musí být!

Ale k meritu věci. Co znamená vytvoření nového fondu? Hlavně funkce pro erárem placené lidi. Kolik si asi vydělá budoucí nový šéf tohoto fondu? A kolik bude mít fond zaměstnanců? Je evidentní, že pokud fond vznikne, mnoha lidem s lehkou prací se povede dobře.

Možná jde o nějakou centralizaci úplatků, kterou nyní od developerů vybírají jednotlivé městské části. Pořádek musí být.

Co to přinese Pražanům?

Kardinální otázkou není, zda má Praha fond na poplatky od developerů nebo ne. Zásadní je, proč město samo nestaví byty. Celé čtyři roky vlády Piráta Jana Hřiba, za které ceny bytů vyskočily o víc než polovinu, se město nemá k činu. Jedinou hloupou myšlenkou bylo sebrat vlastníkům neobývané byty. Ta naštěstí zapadla.

Proč nemá město nějaký vlastní plán výstavby nájemního bydlení? Má spousty pozemků. Nemuselo by je rozprodávat, mohlo by stavět.

Problém je, že město to neumí. Na což vždy s posměšným úšklebkem poukazují developeři. A je to pravda. Město to neumí, a ani se to nechce učit. Je to moc složité. Najmout si odborníky, nacenit je, dohlížet na výstavbu. To asi skutečně žádný úředník nedokáže. Řídit fond, to je jiná. Tam prostě peníze tak nějak budou putovat, a vy se jen budete dívat.

Americká společnost Airbnb zprostředkovává ubytování v soukromí.

Dopad pandemie: v Praze se přes Airbnb pronajímá půlka bytů než dřív

Kde nejsou turisté, tam nemá Airbnb cenu. Potvrzují to nejnovější data pražského Institutu plánování a rozvoje, podle kterého se v Praze nabídka bytů na serveru Airbnb propadla o 50 procent proti předpandemické době.

Přečíst článek

Byty, ilustrační foto

Vlastní byt je luxus, nájmy jsou budoucnost

Trh s nájemním bydlením v Česku přitáhl pozornost developerů i velkých mezinárodních investorů. Činžáky jsou sázkou na jistotu: vlastní byt v Praze je pro většinu lidí nedosažitelný.

Přečíst článek

Reklama

Související

Maison Ořechovka

Proč se v Praze pomalu staví? Každý smí výstavbu blokovat a nenese za to zodpovědnost, říká developer

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme