Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Guvernér Michl: Máme silnou korunu. Važme si jí

guvernér ČNB Aleš Michl
ČNB/užito se svolením
 nst
nst

Za dvacet let nikdo tak výrazně nebojoval s inflací jako nová bankovní rada, napsal guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl ve svém sloupku pro MF Dnes.

Reklama

Máme nejsilnější korunu za čtrnáct let. Važme si toho. Levněji dovážíme drahé suroviny. Plus k tomu navíc máme nejvyšší úrokové sazby za dvacet let. Motivujeme lidi spořit namísto útrat. Za tu dobu nikdo tak výrazně nebojoval s inflací jako nová bankovní rada, napsal guvernér Aleš Michl pro MF Dnes a který zveřejnila i ČNB.

„Na počátku minulého týdne jsme v ČNB uspořádali tiskovou konferenci a vlastně tak i zahájili oslavy vzniku české koruny, které nás budou provázet celým rokem. Právě před třiceti lety totiž kulminovaly přípravy na oddělení naší měny a vlastně nejen naší, ale i slovenské. Z dobových článků je jasné, že byla odluka v tu dobu již pro všechny hotová věc, jen se spekulovalo o termínu. Přitom ještě o půl roku dříve si spíš jen hrstka lidí dokázala představit, že by k ní skutečně mohlo dojít, a navíc tak rychle,” píše Michl.

Na konci července 1992 bylo podle něj zřejmé, že Slovensko usiluje o vytvoření vlastní centrální banky. Státní banka se proto musela začít zamýšlet nad možným řešením jedné měny se dvěma centrálními bankami. Bylo jasné, že před vznikem samostatných měn bude ještě nějakou dobu trvat měnová unie a nad nimi koordinační orgán pro daňovou a finanční politiku obou zemí.

Podobu unie podepsali Václav Klaus a Vladimír Mečiar. Vytvořený Měnový výbor se sešel nakonec jen dvakrát, 8. ledna a 25. února 1992. Ukázalo se, že měnová unie dvou zemí s naprosto odlišnými potřebami není udržitelná. Česká republika potřebovala totiž výrazně restriktivnější měnové nástroje než ta slovenská a k tomu přispívala i spekulace ze strany mezinárodních finančních trhů.

Ukončení měnové unie proto veřejnost uklidnilo. Michl poznamenává, že výhodnost nastavení měny dle potřeb ekonomiky trvá i nadále. 

Silná koruna nyní české ekonomice pomáhá, říká bývalý guvernér ČNB Singer.

Silná koruna nyní české ekonomice pomáhá, říká bývalý guvernér ČNB Singer

Bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer si dokáže představit ještě mírné posilování koruny. „Silná koruna v tuto chvíli funguje jako zdravý restriktivně makroekonomický kanál pro přehřátou českou ekonomiku,“ říká v rozhovoru pro Export.cz bankéř, který je nyní hlavním ekonomem Generali CEE Holding. Tvrzení o měnové krizi v Česku považuje za absurdní.

Přečíst článek

České bankovky, ilustrační foto

Analytici: Rekordně silná koruna pomáhá tlumit inflaci zlevněním dovozu

Kurz koruny, který se v posledních dnech dostal pod hladinu 23,90 koruny za euro, což je nejsilnější úroveň od roku 2008, je pro Česko momentálně dobrou zprávou, protože pomáhá tlumit inflaci zlevněním dováženého zboží, včetně energetických surovin. Naopak problémem může být pro tuzemské vývozce. Shodli se na tom oslovení analytici.

Přečíst článek

Kurz koruny vůči euru

Analytici: Koruna přilákala spekulanty. Příští měsíce bude oslabovat

Česká měna by v příštích měsících měla oslabit ze současných hodnot, které jsou k euru nejsilnější od krizového roku 2008. Mohla by tak oslabit o několik desítek haléřů z pátečních 23,90 Kč za euro. Vyplývá to z odhadů analytiků. Posilování koruny z posledních týdnů podle nich souviselo s návratem rizikového apetitu k exotičtějším měnám, jako je koruna. Roli hraje i vyšší úročení domácí měny.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Lukáš Kovanda: ČNB je přesvědčena, že inflace rychle slábne. Kurs koruny klesá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme