Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Západní firmy, které stále podnikají v Rusku, se nedostanou ke svým miliardovým ziskům

Z firem ze znepřátelených zemí, které v Rusku stále působí, loni měla nejvyšší zisk rakouská banka Raiffeisen, a to dvě miliardy dolarů
Profimedia
 ČTK

Západní firmy, které podnikají v Rusku i po invazi jeho vojsk na Ukrajinu, mají v zemi miliardové zisky. Kreml ale brání zemím, které nepovažuje za přátelské, v přístupu k těmto penězům. Firmy ze zahraničí loni vykázaly v Rusku zisk asi 20 miliard dolarů (457,5 miliardy korun), z toho 18 miliard dolarů vydělaly firmy ze zemí, které nejsou považované za přátelské, uvedl britský list Financial Times s odvoláním na údaje Kyjevské ekonomické školy (KSE).

Reklama

Hrubé tržby zahraničních firem v Rusku loni dosáhly 217 miliard dolarů (pět bilionů korun), z toho 199 miliard připadlo na firmy ze zemí považovaných za znepřátelené. Od té doby mohla čísla výrazně vzrůst, i když není možné přesně posoudit o kolik, protože většina mezinárodních podniků působících v Rusku zveřejňuje své výsledky dosažené v této zemi pouze jednou ročně, upozornila KSE.

Od loňského zavedení zákazu výplaty dividend podnikům ze znepřátelených zemí, včetně USA, Británie a zemí EU, jsou v Rusku zablokovány zisky řady společností, od BP až po Citigroup. Takové transakce sice mohou být za výjimečných okolností schváleny, povolení však zatím bylo vydáno jen málo.

Těžba lithia (ilustrační foto)

Obří bohatství, ale za jakou cenu? Těžba lithia v Krušných horách zničí krajinu, obávají se místní

Plánovaná těžba lithia v Krušných horách vyvolává řadu negativních reakcí místních obyvatel. Lidé v okolí Cínovce, Dubí i Teplic se obávají zhoršení kvality života, dopadu na krajinu či vlivu na podzemní vody.

Přečíst článek

Výše zisků a tržeb ukazuje na to, jak důležité jsou západní firmy pro ruskou ekonomiku, ale také na dilema, kterému čelí podnikatelé při rozhodování, jak naložit se svými aktivitami v ostrakizované zemi. Řada zahraničních firem se snažila svá aktiva v Rusku prodat. Případnou dohodu však musí schválit ruská vláda a prodejní cena bývá často výrazně pod cenou skutečnou. V posledních dnech oznámily například firmy British American Tobacco a Volvo dohody o přesunu svých aktiv v Rusku na místního majitele.

Z firem ze znepřátelených zemí, které v Rusku stále působí, loni měla nejvyšší zisk rakouská banka Raiffeisen, a to dvě miliardy dolarů, upozorňuje KSE. Zisk tabákové firmy Philip Morris činil 775 milionů dolarů a zisk nápojové firmy PepsiCo 718 milionů dolarů. Švédský výrobce nákladních aut Scania vykázal v Rusku zisk 621 milionů dolarů.

Americký ekonom Nouriel Roubini

Stagflaci odvrátí centrální banky jen tím, že budou zvyšovat sazby, tvrdí ekonom Roubini

Centrální banky v eurozóně i v Británii musejí pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, aby odvrátily takzvanou stagflaci, tedy kombinaci stagnující ekonomiky a vysoké inflace. Podle agentury Bloomberg to řekl americký ekonom Nouriel Roubini, který je známý svými pesimistickými prognózami.

Přečíst článek

Podle zemí nejvíce vydělaly firmy ze Spojených států, a to 4,9 miliardy dolarů. Následovaly německé firmy, jejich zisk činil 2,4 miliardy dolarů. Firmy z Rakouska vydělaly 1,9 miliardy dolarů a švýcarské firmy jednu miliardu dolarů.

KSE zpracovává údaje z řady zdrojů, včetně ruského obchodního rejstříku, tiskových zpráv a z oznámení jednotlivých firem.

Nedostupné finanční prostředky jsou dalšími náklady, kterým zahraničí firmy kvůli ruské invazi na Ukrajinu čelí. List Financial Times minulý měsíc uvedl, že evropské firmy od loňské invaze vykázaly odpisy a ztráty ze svých aktivit v Rusku ve výši nejméně 100 miliard eur (2,4 bilionu korun).

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme