Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výstavba nájemního bydlení raketově roste. Developeři vidí v nájmu budoucnost

Bytové domy projektu Unicity Living na Zeleném trojúhelníku vedle kampusu Západočeské univerzity v Plzni na snímku z 18. března 2021. Byty, které postavila česká realitní a investiční společnost Daramis, koupila švédská společnost Heimstaden, třetí největší poskytovatel nájemního bydlení v Evropě.
ČTK
Dalibor Martínek

Na pražský trh letos míří stovky nájemních bytů, nejvíc za poslední desítky let. Rodí se staronový trend, nájemní bydlení. Protože ceny nových bytů už jsou pro Čechy příliš drahé.

Reklama

Stavitelé bytů ve velké míře začali do svých projektů začleňovat výstavbu nájemních bytů. V letošním roce jich na trh půjde rekordní množství.

Kdo by si myslel, že na nájmu ušetří, by se však spletl. Nájmy více méně kopírují výši splátek hypoték. V Praze kolem 20 tisíc korun za průměrně velký byt. Mezi nájmem a hypotékou je však fatální rozdíl. 

Ceny nových bytů už jsou nebetyčně vysoko. Zároveň rychle rostou ceny hypoték. Výsledkem je, že na hypotéku pro průměrně velký byt už nedosáhne ani nadprůměrně vydělávající Čech. Nájem se opět stává významnou možností jak bydlet.

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9

Anketa: Velcí developeři dají letos na trh víc bytů než loni, jejich ceny dál porostou

Nových bytů bude letos na trhu více než v roce 2021. Developeři letos dokončí více projektů, rozhodně to však nebude znamenat, že by nové bydlení mělo zlevňovat. Naopak, ceny patrně dál porostou. Nyní stojí v Praze metr čtvereční nového bytu kolem 140 tisíc korun. Newstream.cz udělal mezi velkými developery anketu na téma, kolik nových bytů chtějí letos prodat. 

Přečíst článek

Developeři tento trend vnímají a na výstavbu nájemních bytů se začínají soustředit. „Letos uvedeme na trh 140 plně vybavených nájemních prémiových bytů v projektu Fragment,“ uvedla Petra Martínková, mluvčí developera Trigema miliardáře Marcela Sourala.

Příklon k nájemnímu bydlení deklaruje i jeden z největších developerů v zemi, společnost Finep. „Podíl našich nájemních projektů činil za poslední rok a půl přibližně patnáct procent. Naše očekávání pro horizont dalších pěti až deseti let je podíl nájemních bytů na naší výstavbě zhruba třetinový,“ sdělil David Jirušek, mluvčí Finep. „Poptávka po nájemním bydlení intenzivně roste, a další růst očekáváme,“ doplňuje.

Trend nájemního bydlení sleduje i Skanska, další významný stavitel bytů. „V Praze aktuálně chybí adekvátní nabídka nových bytů pro vlastnické bydlení a nájemní bydlení by tento deficit mohlo částečně nahradit. Z tohoto důvodu plánujeme začlenit nájemní bydlení do námi plánovaných multifázových projektů, a to vždy pouze jako doplňkový produkt k naší standardní nabídce vlastnického bydlení. Letos pro prodej připravujeme svůj první projekt nájemního bydlení o 150 bytech,“ uvedla Renata Vildomcová, marketingová šéfka Skansky.

Byty, ilustrační foto

Vyplatí se nákup investičního bytu? Nečekejte rychlé zbohatnutí

Inflace roste způsobem, který tato země nezažila desítky let. Zkušení investoři i malí střadatelé tak hledají způsob, jak své bohatství udržet. Jednou z jasných voleb tak je nákup nemovitosti, které patří mezi takzvané bezpečné investiční přístavy. Ale je tomu tak opravdu i v aktuálním ekonomickém klimatu? Kdy se vyplatí koupit nemovitost? A má cenu si na ni třeba i půjčit?

Přečíst článek

Další firma, AFI Europe, dokončila hrubou stavbu apartmánového domu v Praze - Vysočanech. Vzniká tam 640 apartmánů určených výhradně pro nájemní bydlení. „Předpokládáme, že nové nájemce přivítá první apartmánový dům již v závěru roku,“ uvádí Elena Pisotchi, obchodní a marketingová manažerka AFI Europe.

Situace však nestojí tak, že by mladí Češi nechtěli bydlet ve vlastním. Kvůli cenám však na byt ve městě již nedosáhnou. Zájem pořídit si vlastní bydlení trvá. „Vlastnické bydlení je v Česku metou, od které se člověk hodnotí jako úspěšný,“ uvedl v rozhovoru pro newstream.cz šéf výzkumné agentury STEM Martin Buchtík.

Lego, domek z lega

Hypoindex: Hypoteční trh se letos co do objemu propadne minimálně o pětinu

V závěru loňského roku se průměrná úroková sazba hypoték dostala těsně pod hranici tří procent (2,99 procenta), rostla tak vůbec nejrychleji od roku 2003, kdy společnost Fincentrum začala ukazatel Hypoindex sestavovat.

Přečíst článek

Fenomén sdílení se podle něj do přístupu k bydlení „nepropsal“. Touha po vlastním stále přetrvává. To potvrzuje i aktuální průzkum Asociace českých stavebních spořitelen, který se uskutečnil koncem loňského roku. Bydlet ve vlastním je podle tohoto průzkumu cílem většiny Čechů. „Touha Čechů žít ve vlastním se naplno projevila v uplynulých dvou pandemických letech, které v oblasti úvěrů na bydlení lámaly jeden rekord za druhým,“ tvrdí Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

Faktem však je, že na vlastní bydlení musí řada lidí zapomenout.

„Každý, ať mladí nebo ti, co jdou za prací nebo rodina, které je stávající byt malý, chce bydlet v ideálním případě ihned. A tomuto modernímu fenoménu nejlépe vyhovuje flexibilita v bydlení, tedy nájemní forma bydlení,“ říká Jirušek z Finepu.

Je tu jedna výjimka. Největší pražský, a také český developer Central Group, který vybudoval a vlastní Dušan Kunovský, podle aktuálního žebříčku časopisu Forbes jedenáctý nejbohatší Čech, si s myšlenkou výstavby nájemního bydlení hrál už před deseti lety. Tehdy měl v plánu budovat portfolio tisíce nájemních bytů. V současnosti ho tyto nápady opouštějí.

Ceny bytů letí vzhůru, ilustrační foto.

Překvapení na realitním trhu. Staví se nejvíc bytů za dekádu

Za uplynulých 12 měsíců se rozestavělo 42 tisíc nových bytů. Tolik se stavělo naposledy v roce 2009, připomíná ekonom České spořitelny Michal Skořepa. Přinese to očekávané ochlazení na trhu s nemovitostmi? Situace na hypotečním trhu by tomu mohla napomoci. 

Přečíst článek

„V Česku lidé preferují vlastnické bydlení. Na tom se podle nás nic nezmění. Naší ambicí není budovat portfolio nájemních bytů,“ tvrdí nyní za firmu její hlavní analytik Ondřej Šťastný. Teze však neplatí tak úplně. „Zvažujeme Rezidenci Park Kavčí Hory od architekta Josefa Pleskota. Byl by to projekt, který na českém trhu zatím není – skutečně luxusní nájemní bydlení s téměř hotelovým servisem, wellness a bazénem. Projekt a jeho přesnou koncepci nyní ještě upravujeme a ladíme,“ uvedl Šťastný.

Ostatní developeři však v nájemním bydlení vidí budoucnost. V Praze je v současnosti asi 14 tisíc volných bytů k nájmu, průměrná cena se již přehoupla přes 300 korun za metr čtvereční.

Radovan Vítek

Realitní magnát Vítek chce snížit emise. Vydává udržitelné bondy za 17 miliard

Realitní skupina CPI Property Group, kterou ovládá český miliardář Radovan Vítek, vydala dluhopisy za 700 milionů eur (přibližně 17,1 miliardy korun). Cenné papíry jsou vázány na cíl firmy snížit emise skleníkových plynů o 30 procent do roku 2030. Pokud se to společnosti nepodaří, získají držitelé dluhopisů vyšší výnos, uvedla skupina.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Byty a domy v Česku zlevňují už víc než rok. Ale pozor, velcí developeři se dosud tvářili, že se jich tento vývoj netýká.

Dalibor Martínek: Bod zlomu. Velcí developeři udělali, co nikdo nečekal. Začali zlevňovat, ale snaží se to maskovat

Přečíst článek
Prosek Park - vizualizace projektu nájemního bydlení.

Obrat k nájemnímu bydlení. Velcí developeři hledají odbyt a nabízejí městu výstavbu levných bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme