Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní magnát Vítek chce snížit emise. Vydává udržitelné bondy za 17 miliard

Radovan Vítek
ČTK

Realitní skupina CPI Property Group, kterou ovládá český miliardář Radovan Vítek, vydala dluhopisy za 700 milionů eur (přibližně 17,1 miliardy korun). Cenné papíry jsou vázány na cíl firmy snížit emise skleníkových plynů o 30 procent do roku 2030. Pokud se to společnosti nepodaří, získají držitelé dluhopisů vyšší výnos, uvedla skupina.

Reklama

Skupina si stanovila dva průběžné cíle. Prvním je snížení emisí v roce 2025 o 16 procent, druhým redukce skleníkových plynů o 22 procent k roku 2027. Pokud nebude na konci roku 2027 průběžný cíl splněn, dojde k navýšení výnosu z 1,75 procenta o 0,25 procenta v posledních dvou letech životnosti dluhopisů. Datum splatnosti cenných papírů je 14. ledna 2030.

CPI Group Radovana Vítka

Realitní magnát Vítek prodal majetek za skoro 18 miliard

Realitní společnost CPI Property Group (CPIPG) realitního magnáta Radovana Vítka prodala majetek asi za 700 milionů eur (17,7 miliardy korun), uvedla firma s tím, že jde součást už dříve oznámeného záměru rozprodat majetek až za miliardu eur, aby snížila dluhovou zátěž.

Přečíst článek

CPI Property Group uvádí, že je první realitní společností ze středoevropského regionu, která dluhopisy vázané na udržitelnost vydala. „Byli jsme prvním emitentem v našem regionu, který již v roce 2019 vydal zelené dluhopisy. Touto novou transakcí dále posilujeme naši pozici pionýra dluhopisového trhu,“ uvedl finanční ředitel CPI Property Group David Greenbaum.

Společnost má sídlo v Lucembursku a s jejími akciemi se obchoduje na burze ve Frankfurtu nad Mohanem. Vlastní nemovitosti v České republice, Maďarsku, Polsku, na Slovensku, v Chorvatsku, ve Švýcarsku, dále ve Francii, Rumunsku, Rusku a Británii. Vítek vlastní v CPI Property Group 87,8 procenta. Podle časopisu Forbes je jedním z osmi českých dolarových miliardářů.

Stavba bytového komplexu, ilustrační foto

Velcí investoři byty drží. Česko má na trhu rekordní špunt

V Praze je levnější bydlet v nájmu než platit hypotéku. Kdo nestihne vlak, na byt dosáhne těžko.

Přečíst článek

CPI Property Group v současnosti usiluje o získání většinového podílu v rakouské realitní firmě Immofinanz. CPI v ní dosud drží 32 procent. Rakouská komise pro převzetí (ÜbK) minulý týden podle agentury APA obdržela podrobnou nabídku od CPI, která platí do 23. února. Immofinanz je významným vlastníkem komerčních nemovitostí v Rakousku, Německu, ČR, Polsku a Maďarsku. V Immofinanz doposud jako investor působil Vítkův syn Radovan Patrick Vítek.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

CPI Property Group

Radovan Vítek drancuje CPI, uvedla americká investiční společnost. Akcie firmy v reakci silně oslabují

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme